151. Om du vill ha massiv förändring finns det ingenting viktigare än det här

 

Välkommen till monkeymindset. Jag som pratar heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

Förra avsnittet så pratade jag om att de flesta av oss fungerar som så att vi låter känslor styra vad vi gör och sedan så skapar det vi gör vår självbild eller identitet.

Kedjan ser alltså ut:

Känsla, beteende, identitet.

Vilket innebär om jag ska hårdra att om jag inte känner för det i stunden så blir det inte gjort. Och om jag aldrig gör det som jag sagt till mig själv att jag borde göra, så kommer det att styra hur jag ser på mig själv. Min självbild blir den av att jag är en slacker eller att jag inte kan lita på mig själv. Att jag är hopplös. Kanske.

Ett annat sätt att ta sig an livet är att vända på det här. Att min självbild, min identitet, eller snarare min önskade identitet styr vad jag gör och att det jag gör, mina handlingar, sedan skapar mina känslor.

Min referens till den här teorin var boken Recilience skriven av Eric Greitens.

Det här är ju ett mer medvetet sätt att leva. Man lever med intention.

Ta reda på vem du vill vara

Så då gäller det att ta reda på vem man vill vara, hur man vill vara, och ta reda på eller bestämma hur en sådan person beter sig. Sedan göra vad man kan för att börja införa dessa beteenden.

Då finns det förstås massor av sätt du kan börja.

Mitt generella råd är att du beskriver vem du vill vara så noga du kan, skriver ner det. Sedan skriver ner vilka beteenden du vill införa. Eller sluta med. Och du skriver ned dem i form av om-så algoritmer. Så noga du kan.

  • Om det är onsdag så äter jag torsk till lunch.

För att förenkla det beteendet kanske du behöver gå tillbaka:

  • Om klockan är 19:00 och det är tisdag så lagar jag torsk till
    morgondagens matlåda.

Och för att förenkla det så kanske du behöver gå tillbaka ännu mer:

  • Om det är fredag och klockan är 18:00 så beställer jag nästa veckas matkasse enligt det matschema jag har gjort upp.

Om det är många beteenden du vill förändra, vilket förstås är okej, så kan du antingen försöka göra allting på en gång. Eller så kan du börja smått. En eller par saker i taget.

Miljön viktig vid större förändringar

Jag pratar så mycket om att börja smått och det är det jag och nästan alla som jag vet som arbetar med beteendeförändring förespråkar, men jag tänkte nu istället prata om att göra mycket direkt.

För ibland fungerar det att göra mycket på en gång, alltså en stor förändring. Men vad som oftast krävs då, är att du förändrar din miljö så mycket som möjligt så att den stödjer dina nya önskade beteenden.

Miljön du verkar i är a och o. Det är svårt att överskatta betydelsen av miljön.

Om du radikalt vill förändra din sömn till exempel så gör du det du kan praktiskt för att din miljö, ditt sovrum, ska vara så optimerat som möjligt för sömn. Du köper en bok, eller googlar, på hur man skapar det perfekta sovrummet för sömn och sedan gör du det du kan, rent praktiskt för att ditt sovrum följer de här reglerna som finns.

Om ett av råden är att inte ha en tv i sovrummet så låter du inte tv:n stå kvar eftersom du då och då vill kolla på sikta mot stjärnorna i sängen och inte vill ge upp den lyxen. Och säger till dig själv att du bara får kolla på just sikta mot stjärnorna den och den dagen. Du sätter den regeln. Då gör du det svårt för dig själv.

Om du ska klara av radikal förändring behöver du göra det otroligt lätt för dig själv. Och det börjar oftast med miljön. Att göra rätt ska vara så lätt som möjligt och att göra fel ska vara så svårt som möjligt.

Om det handlar om någonting i din karriär eller på jobbet samma sak. Du gör det så lätt du bara kan att agera som du vill och så svårt du bara kan att agera efter känslor eller följa minsta motståndets lag.

Du ska inte behöva förlita dig på viljestyrka i stunden. Det ska krävas viljestyrka att inte agera så som du har bestämt i förväg.

Om du vill, och nu tar jag bara ett exempel här, om du vill sluta att använda Facebook på arbetstid så kan du antingen säga det till dig själv eller skriva ner det i en om-så algoritm:

  • Om jag är på jobbet så använder jag inte Facebook.

Om det här är den enda, eller en av ett fåtal förändringen du inför så kan det här funka. Särskilt om du går igenom den här algoritmen, alltså läser din lapp där du har skrivit ner den, så ofta som möjligt och planerar för- och accepterar att det troligen inte kommer att vara 100-procentigt dag ett utan att bakslag kommer att ske.

Dokumentera och mät

Jag är också en förespråkare av att du dokumenterar och mäter. Alltså skriver lite om hur det går och bockar av de dagar du klarar det och de dagar du inte klarar det.

Om du vill införa MASSIV förändring och det här bara är en av alla saker som du vill förändra, så tror jag att du behöver göra mer. För då kommer varje förändring kosta mental energi och ditt sinne kommer att leta efter sådant som är bekant, beteenden som är vanor

Då kan du till exempel installera ett filter på din jobbdator och på din mobil som blockerar dig från Facebook under vissa tider. Och så gör du filtret lösenordsskyddat och låter någon annan sätta lösenordet.

Då gör du det önskade beteendet, att inte använda Facebook, så enkelt du kan och det oönskade beteendet både svårt och krångligt.

Designa din omgivning

Så ju större förändring du vill införa, eller ju fler saker du vill förändra samtidigt desto viktigare blir miljön. Och miljö handlar ju också om sådant som vilka personer du omger dig med. Det är förstås enklare att agera på samma sätt som alla andra runt omkring dig, än att agera helt motsatt dem.

Egentligen är inte det här så krångligt och jag tycker också att det är logiskt. Hur ser det ut hemma till exempel, hos någon som redan lever det liv jag vill leva? Som har den identitet jag vill ha?

Ja, om en del av min önskade identitet är att vara mer närvarande hemma med min fru och mina barn, så kan man tänka sig att någon som redan är det, har färre distraktioner i sitt hem. Kanske har fler ytor som underlättar umgänge. Kanske gör vissa saker annorlunda än vad jag gör dem. Prioriterar på ett annat sätt.

Vi gör det så enkelt som möjligt att umgås och så svårt som möjligt att inte umgås. Eller kanske snarare så enkelt som möjligt att få det som vi vill och så svårt som möjligt att smita från det.

Matlagning kanske är någonting man gör tillsammans, om barnen ska vara med behöver man nog hitta saker som barnen kan göra och som de tycker är roligt.

Om jag vill ha det på ett visst sätt, om jag vill vara på ett visst sätt då behöver jag fundera på hur en som redan har det så gör. Och hur ser den personens miljö ut?

Så en kort sammanfattning:

Din miljö styr till stor del dina beteenden. vill du förändra dina beteenden så förändra din miljö. Ju mer förändring desto viktigare blir miljön.

Tusen tack för att du har lyssnat, ta hand om dig, ta hand om dina kära och om du vill så hörs vi snart igen nästa vecka