32. Så kan du sätta mål

 

Välkommen till Monkey mindset, en podcast som framför allt handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare och föreläsare.

Det här avsnittet kommer att handla om mål. Tidigare så har ju jag pratat lite om eventuella fallgropar med mål men mål är någonting som väldigt många jobbar med, både privatpersoner och företag.

Så här och nu kommer jag att lägga fram en struktur som du kan använda när du sätter mål. Mitt exempel kommer att vara stort och visionärt men du kan ta det jag säger och applicera det på det du vill göra, alltså plocka ner det om det behövs eller skala upp det om det skulle behövas. Och du kan förstås också lägga till eller ta bort såsom du själv önskar. Det jag presenterar är ett förslag. Att sätta mål är ingen vetenskap.

Svårt att sätta långsiktiga mål

För min erfarenhet är att det är otroligt svårt att sätta stora, långsiktiga mål. Eller det är inte svårt att sätta dem men det är oerhört svårt att orka jobba för att uppnå dem. Dag ut och dag in. Varje vecka, varje månad. Kanske under flera år. Det krävs en inre drivkraft som få har. De allra flesta av oss slukas förr eller senare upp av vardagen. Och målet blir mer till en vag önskan.

Den här metoden är ingenting du gör på en timma. Det här är ett omfattande arbete som tar tid men som jag här sammanfattar väldigt snabbt.

Varje steg är krävande och kräver reflektion. Du skriver, reflekterar, skriver lite mer, kanske skriver om. Låter kanske till och med det du har kommit fram till vila ett tag och ser om det fortfarande gäller när du plockar fram det igen några dagar senare. Du gör det här tills du har någonting som känns rätt. Som är i linje med dina värderingar. Dina riktiga värderingar.

Steg 1. Önskat läge och tidsram

Istället för att bestämma målet det första du gör så kan du arbeta dig fram till dina mål genom att utgå från din önskade verklighet.

Så det första steget är då att definiera var du vill vara inom en viss tid. I mitt exempel så kommer jag att jobba med en femårsplan. Så du behöver definiera var du vill vara om fem år. Hur ser ditt drömliv ut om fem år. I det här läget bryr du dig inte om huruvida det du kommer fram till är realistiskt eller ej.

Beskriv ditt liv så detaljerat du kan. Så många aspekter av det som du kan. Hur ser det ut där du bor. Vilka ägodelar har du? Vilka vänner har du? Hur ser du ut? Vad tänker du på på dagarna? Vad gör du på dagarna? Hur känner du? Allt du kan komma på.

Utifrån den här bilden så plockar du nu ett antal konkreta mål som behöver uppfyllas för att du ska kunna komma dit du vill vara.

Steg 2. Varför vill du uppnå det?

I nästa steg skriver du ner vad varje mål skulle ge dig. Varför behöver du uppnå det och vad skulle det betyda för dig. Varför är det viktigt för dig? Försök att knyta detta till känslor. Ge det inte bara en monetär betydelse.

Steg 3. Räkna baklänges – Skapa delmål

Nu arbetar du dig bakåt i vart och ett av dina mål. Nu får varje mål ett eget papper. Du skriver upp målet högst upp. Vad det är om fem år och vad det skulle betyda för dig om du uppnådde det. Du för alltså över det du hittills har gjort på det här nya bladet.

Sedan skriver du ner var du behöver vara om fyra år för att det här målet ska kunna vara uppnått om fem år. Hur långt på vägen behöver du ha kommit. Var lika noga här som du var tidigare. Beskriv i så många detaljer du kan. Ta med känslor om det är möjligt.

När du har gjort det går du ner på tre år. Var behöver du vara om tre år för att du ska kunna var där du just har beskrivit du ska vara om fyra år.

Och så två och så ett. Vilka tidsintervall du väljer är förstås upp till dig men jag rekommenderar att du sedan kör ett år, sex månader, tre månader, och sedan vecka för vecka. Till slut ska du alltså vara nere på en detaljerad plan för var du behöver vara nästa vecka för att det här målet ska kunna vara uppfyllt om fem år. Vad du har gjort nu är alltså att du har skapat en massa delmål.

Steg 4. Gör en handlingsplan

Nu gör du en handlingsplan. Hur lång den här handlingsplanen ska vara är en smaksak. Tre månader tycker jag låter ganska rimligt. Då ska du alltså kunna specificera vad du ska göra varje dag under de kommande tre månaderna för att du ska kunna nå dina delmål på utsatt tid. Till slut kommer du att komma ner på vad du ska göra imorgon. Eller det datum arbetet mot ditt mål börjar.

Det är först nu du kan se om den här planen är realistisk eller ej. Kan du göra det du säger att du ska göra imorgon? Kommer du att göra det?

Att sätta mål är ett omfattande arbete

Du behöver jobba igenom varje mål så här och som du förstår är det ett väldigt omfattande arbete och kanske förstår du nu vad jag sa i ett tidigare avsnitt när jag sa att mål är någonting svårt. Att mål kanske inte är för alla.

När du har gjort det här för alla dina mål. Så kan du förhoppningsvis se att samma handlingar hjälper dig i flera av de här målen. Och om din lista av mål är lång så kommer du nog att behöva prioritera bort vissa saker. Sådant som det helt enkelt inte finns resurser för.

Och du behöver troligen sätta målen i någon typ av kronologisk ordning. Vissa saker kanske behöver bli gjorda vad gäller ett mål för att du ska kunna gå vidare till en ny fas vad gäller ett annat mål.

Så vad du har när det här jobbet är klart är en vision. En bild av var du vill vara, vad du vill känna, vid en viss tid i framtiden, i mitt fall fem år. Och sedan har du jobbat dig ner tills du har en mycket detaljerad plan hur du ska kunna arbeta de första tre månaderna för att nå dit.

Och som jag sa i början så tror jag att du kan använda den här metoden på i stort sett allt, oberoende på vilken vision eller vilket  mål du har.

Är det värt det?

Det här är som sagt ett väldigt omfattande jobb. Och kanske behöver du inte göra det lika noggrant som jag har beskrivit här. Men om vi funderar på vad mål och visioner egentligen är, åtminstone om vi pratar om stora mål och visioner, så är det ju det som kommer att guida dig i livet.

Så om du kommer att låta den här visionen styra dig de kommande fem åren, är det då inte värt att lägga lite tid i början. Dels för att öka chanserna att lyckas men också för att se om det är värt det. Är du redo att lägga ner tiden och mödan som krävs? Och här återkommer jag återigen till känslorna. Varför det är så otroligt viktigt att det du gör knyts till känslor och värderingar.

För när bakslagen kommer, och vi vet att de kommer, och när du vill ge upp så behöver du ha ett skäl att fortsätta som är starkt nog.

Jag vill ge mina barn bästa möjliga förutsättningar i livet är ett exempel på ett ganska bra skäl, ett skäl som har potential att övertyga dig om att inte ge upp. Jag vill ha en värsting-BMW är troligen – inte säkert – men troligen, inte ett lika starkt skäl i just den stunden där det är som svårast. Dock så kan de bakomliggande känslorna som BMW:n symboliserar vara ett bra skäl.

Då är det viktigt att du kan ta fram dom. Du vill göra skillnad, du vill bli erkänd som en skicklig yrkeskvinna eller yrkesman, du vill utmana dig själv till max, se hur högt du kan komma eller hur stort företag du kan bygga, till exempel, och bilar och prylar fungerar som symboler för det.

I nästa avsnitt kommer jag att prata vidare om det här. I första skedet, det som vi har gjort hittills, ser ju allt ut som en rak linje, en vecka en månad, ett år, två år, tre år och så vidare men så kommer det inte att se ut i verkligheten.

Det kommer att gå bra ibland, dålig ibland och den här planen kommer att behöva revideras. Och då måste vi ha bestämt i förväg för hur vi ska förhålla oss till det. Det är som sagt ett mycket omfattande arbete och det är inte möjligt för mig att få med alla detaljer. Men jag hoppas att du kan ta med dig något.

Du vet väl att du kan få det du behöver för att komma igång med mental träning av mig och det kostar inget. Om du signar upp dig för mitt nyhetsbrev på www.monkeymindset.se så får du de fyra ljudband som ingår i min app som heter mental träning. Ljudbanden heter Slappna av, gå djupare, Målbilder och självkänsla.

Tack så mycket för att du har lyssnat och om du gillade det du hörde skulle jag uppskatta en recension på Itunes, det hjälper att sprida podden.

Det var allt för den här gången, vi hörs snart igen.