38. Därför funkar inte "skärp dig"

 

Hej och välkommen till Monkey mindset. En podcast som framför allt handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare och föreläsare.

Veckans podd hör ihop med de två senaste, de som handlade om måsten och om att prioritera, och mycket av det jag kommer att prata om har jag också berört i flera av dom tidigare poddarna.

Och i det här avsnittet kommer jag också att berätta om mitt nya träningsprogram som jag lanserar här och nu och som börjar den första oktober. Jag pratar mer om det i slutet av avsnittet.

Vad jag tänkte börja prata om är ett enkelt uttryck som när man hör det är helt självklart men som många av oss inte förstår, åtminstone verkar det inte så när man tittar på hur vi agerar. Och det här gäller verkligen inte bara personer, det kan appliceras precis lika bra på organisationer. Uttrycket jag pratar om är följande

Om du gör som du alltid har gjort så kommer du att få samma resultat som du alltid har fått.

När jag kollar på nätet så finns det olika bud om vem som har myntat det och egentligen spelar det förstås ingen roll. Huvudsaken är budskapet. Det finns ett annat talesätt som ligger nära det här, det talesättet är att "galenskap kan definieras som att göra samma sak gång på gång men förvänta sig annorlunda resultat".

Bägge de här uttrycken, eller visdomsorden, eller vad man nu vill kalla dem säger egentligen samma sak och det är att om du vill få till stånd förändring så behöver du sannolikt göra saker och ting annorlunda mot vad du hittills har gjort.

Speciellt sant är det här om vi om och om igen försökt att förändra något eller lösa ett problem som vi upplever att vi har, men inte fått det att fungera. Att fortsätta försöka med samma lösning och hoppas att det just den här gången ska fungera är inte realistiskt.

”Jag tar tag i det, bara det lugnar ner sig...”

Jag kan se det här beteendet precis överallt och skulle du få inblick i mitt liv under några dagar så skulle du sannolikt också hitta en massa exempel på hur jag faller i den här fällan, bara att det ligger så nära mig att jag inte själv ser det.

Bäst att tillägga här att jag inte menar att du ska ge upp bara för att du inte får omedelbara resultat.

För att ge ett exempel som jag tror att många känner igen sig i. Du kommer hem efter jobbet och är så trött att du helt enkelt inte orkar tänka på middag, det är så mycket annat som behöver göras, så du kanske, oftare än du egentligen vill, äter skräpmat.

Eller så har du massor av vardagssysslor som väntar när helgen kommer. Egentligen vill du bara ta det lugnt, men under veckorna, åtminstone under den här veckan, så har sysslorna lagt sig på hög och nu upplever du att du inte har något annat val än att lägga lördagen och halva söndagen på det som kom efter från förra veckan och som behöver planeras inför nästa vecka. Så har helgen gått.

Och trots att du intalar dig själv att den här veckan har varit extra jobbig med dom här speciella grejerna som har hänt på jobbet så är det alltid något. Om det inte är jobbet så är det barnen eller vinterkräksjukan eller den där släktträffen du inte har hjärta att skippa. Alla veckor kanske inte är exakt lika men det som är lika är att de alltid är tuffa, alltid kör slut på dig, alltid får dig att skjuta upp vissa saker till helgen.

Om du hoppas på att det i framtiden ska lugna ner sig eller om du kalkylerar att allt kommer att lösa sig om du eller någon annan skärper till sig så har du nog fallit i den här fällan att göra samma sak gång på gång men förvänta dig olika resultat.

Det kommer inte att lugna ner sig om inte du på något sätt lugnar ner det, ser till att det lugnar ner sig.

Lösningen finns där framme

Och vad du gör när du kalkylerar med att du nästa vecka äntligen ska skärpa till dig är att du förutsätter att ditt framtida jag kommer att vara en bättre version av dig än vad ditt nuvarande jag är. Du lägger det här problemet i knät på ditt framtida jag och hoppas att han eller hon ska ska ha energin eller viljestyrkan att lösa det.

Men om ingenting förändras så kommer ju ditt framtida jag vara  precis lika trött och precis lika stressad som du är nu.

Jag brukar ofta återkomma till det här och jag vet att jag också har pratat om det i podden. Vi är många som har en tendens att se på det vi vill ha, det vi strävar efter eller längtar till som någonting fast. Som en händelse av något slag. Det spelar ingen roll om det handlar om att bli lycklig, få bättre hälsa, bättre ekonomi, bättre relationer, bättre självkänsla eller vad som helst.

Vi ser på det här som att det en vacker dag har hänt, att vi har nått fram. Nästan som att vi vaknar en morgon och så är vi där. I avsnittet som handlade om minimalism så nämnde jag begreppet lyckohorisont, det är när man hela tiden tänker att lyckan kommer att komma till mig bara jag får det där nya jobbet eller bara jag har x antal kronor på banken eller bara jag gifter mig eller blir förälder eller tar examen. Till exempel. Men när man når fram dit har målsnöret flyttats. Då krävs det plötsligt en befordran till, lite mer pengar eller att barnen blir lite äldre och sover på nätterna. Lyckan finns alltid där framme i horisonten men när jag når dit har ju horisonten flyttat sig. Jag är aldrig här och nu, längtar alltid bort.

Och lycka är ett svårt begrepp, ett dumt ord att använda här möjligen, alldeles för laddat, för det kanske bara är så att jag vill att normaltillståndet för en vanlig torsdagskväll är att jag är pigg och glad. Och att jag vill kunna känna mig ledig och fri på helgerna. Att det skulle göra en enorm skillnad i min livskvalitet.

Försök med något annat

Och förändring eller utveckling sker ju inte heller i regel i de här stora stegen som jag pratade om nyss, att vi plötsligt en dag märker att vi nått fram, utan snarare kommer det gradvis. Vi har inte dålig självkänsla på måndagen och bra på tisdagen utan det kommer smygande. Och det som skapar de här förändringarna är ju våra tankar och våra handlingar. Våra dagliga tankar och handlingar.

Och om du lyckas att skapa en vardag där du mår bra och känner dig tillfreds så betyder ju det att ditt liv är bra. För det är det som är livet. Alla dessa dagar som bara kom och gick, inte visste jag att det var livet, som poeten Stig Johansson sa.

Men om vi gång på gång slår huvudet in i samma stenmur i väntan på att det någonstans där i framtiden finns en lösning eller ska lösa sig av sig självt, så kommer ju det att vara livet.

Och med dom orden så stänger jag det här ämnet som jag nu pratat om i de senaste tre poddarna.

Du bestämmer. Du har rätten att bestämma. Och om det inte funkar som det är nu kan du bestämma att försöka något annat. Det kommer kanske inte heller att funka. Men då vet du i alla fall det. Då kan du stryka det från listan och pröva nästa sak.

Till sist tänkte jag prata om någonting som jag är väldigt taggad över att få presentera. Under de här månaderna som podden har pågått har jag fått frågor om det inte finns mer än de fyra band som jag har i min app. Många har velat ha mer och också ha det bättre strukturerat än vad jag har lyckats leverera med ljudfilerna på ett ställe och övningar och annat spridda lite varstans i poddarna.

Så under en tid har jag jobbat med det och nu har jag gjort ett program. Ett program för mental träning. Jag kallar det för monkey mindset plus och det är ett träningsprogram som löper under sexton veckor. Det innehåller ett band per vecka, alltså sexton ljudfiler totalt plus övningar och uppgifter.

Du tränar på egen hand och min ambition och övertygelse är att när du har gjort klart det här programmet så kommer du dels uppleva att många delar av ditt liv har förändrats till det bättre och du kommer också att ha fått en ökad förståelse för såväl dig själv som för grunderna i mental träning och då kan du själv, om du vill förstås, planera och skräddarsy din framtida träning utifrån dina egna specifika behov.

Du har ju förstås kvar allt material när programmet är slut och kan använda hela eller delar av det om och om igen.

Det som är viktigt för dig att veta om du är intresserad är att programmet börjar 1 oktober och det pågår sedan under sexton veckor och jag har gjort ett dag-för-dag-schema att följa.

Så den första oktober stänger jag det alltså. Då tar jag inte emot fler deltagare. Och jag gör det här för att det är första gången jag kör programmet och jag vill ha med alla. Jag vill att alla, eller de flesta åtminstone jobbar med samma saker när det kommer in frågor och feedback.

Om intresse finns så kör jag säkert igång en ny kull snart men till att börja med är det den första oktober som gäller.

Du kan läsa mer om programmet på monkeymindset.se, klicka på träningsprogram, och du är förstås välkommen att maila mig med frågor. daniel<at>monkeymindset.se är adressen.

Priset är också satt utifrån att det är första gången jag kör det och utifrån att jag vill att så många som möjligt ska vilja ta steget och ge det här med mental träning chansen. 349 kronor kostar det.

Det var allt för den här gången. Tack för alla mail. Tack för recensionerna på itunes. Fortsätt gärna att både maila och recensera. Och om du vill, om du inte känner att du behöver dom här sexton veckorna men ändå är nyfiken på mental träning, så kan du få det du behöver för att komma igång av mig och det kostar ingenting. Om du skriver upp dig för mitt nyhetsbrev så ger jag dig dom fyra ljudband som ingår i min app som heter mental träning. Ljudfilerna heter Slappna av, Gå djupare, Självkänsla och målbilder.

Tack för att du har lyssnat, vi hörs snart igen.

Konkreta strategier för mer lugn, bättre fokus och stabilare vanor

Varje vecka skickar jag ut en gratis artikel till över 10 000 personer med enkla och användbara tips om mindset, fokus, vanor och rutiner. Prenumerera du också.

Ingen spam, inga konstigheter. Att prenumerera kostar inget och du kan avprenumerera när som helst.