39. Principer för välmående

 

Välkommen till Monkey mindset. En podcast som framför allt handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

Innan jag börjar prata om dagens ämne vill jag passa på att göra reklam för mitt eget träningsprogram för just mental träning. Det heter monkey mindset plus och det löper över sexton veckor. Och det börjar 1 oktober. Om du är intresserad så kan du läsa mer om det på min hemsida: www.monkeymindset.se och klicka sedan på träningsprogram.

Idag ska jag prata om något som jag har snappat upp och modifierat lite på egen hand och som fungerar väldigt bra för att få lite ordning på sin dag och kanske i någon mån sitt liv. På engelska finns det ett begrepp som heter "Standards of Performance". Principer för prestation, skulle man nog kunna översätta det till.

Det fanns en legendarisk coach i NFL, den amerikanska fotbollsligan som hette Bill Walsh. Walsh coachade San Francisco 49:ers mellan 1979 och 1988 och tog under den tiden hem tre mästerskap. När Bill Walsh tog över 49:ers 1979 så var det ligans sämsta lag. 1981 vann dom Superbowl och blev mästare.

Det finns massor skrivet om Bill Walsh, hans metoder och filosofier. Han är flitigt refererad till i både ledarskapslitteratur och böcker om personlig utveckling.

När man läser böcker i de här genrena så märker man snabbt att det finns några ansikten och företag som återkommer gång på gång. Steve Jobs är ett exempel, företaget som gör post-it lappar, 3M, är ett annat. Och det finns många fler, Elon Musk som bland annat är Teslas gundare är en som man ser allt oftare. Bill Walsh är alltså också en sådan.

Och skälet till det här stickspåret är att så mycket av det man läser idag inom populärvetenskap drivs av anekdoter. Och en hel del av mina poddar innehåller ju också exempel och anekdoter.

Styrkan att använda sig av personer och företag när man ska berätta om ett fenomen eller en teori är ju att det är lättare att göra sig förstådd. Det blir konkret. "Så här gjorde Steve Jobs och kolla på hur bra det gick för Apple. Om du också gör så här kommer det kanske gå lika bra för dig".

Svagheten och faran är ju att det går att driva vilken tes som helst med hjälp av anekdoter. Speciellt enkelt är det att använda sig av de här personerna som det skrivits massor om. Då kan man nästan välja vilken hemsnickrad teori som helst och sedan hitta exempel på hur till exempel Google i vissa lägen följer den principen och använda det för att legitimera det man säger.

Beteenden som leder till framgång

Men tillbaka till Bill Walsh. När han tog över 49:ers införde han alltså någonting som han kallade för standards of performance. Det var regler som han införde i syfte att skapa en organisation som var optimerad för att vinna. Men reglerna handlade inte i sig om att vinna eller ens prestera på fotbollsplanen. Utan det handlade om att införa vissa beteenden, beteenden som sedan skulle skapa en kultur i 49:ers som i sin tur på sikt skulle visa sig genom resultat på matcherna. Och Walsh har också skrivit en bok som heter "The Score takes Care of Itself" där han berättar om de här principerna och hur de påverkar.

Bill Walsh lista innehöll punkter som handlade om arbetsmoral, att alltid ha en positiv attityd i sitt prat med andra, att visa stolthet, att visa lojalitet med lagkamrater, att alltid sätta lagets bästa före sig själv och så vidare. När man läser dom är dom faktiskt förvånansvärt luddiga men han är vass på att konkretisera dom och han var bevisligen väldigt skicklig på att få sin organisation att acceptera dom och att börja agera utefter dom.

Laget Som Walsh tog över hade bara vunnit två matcher under säsongen innan. Och under hans första år som coach gick det precis lika dåligt. Två segrar och 14 förluster.

Men Bill Walsh fick behålla jobbet och han vågade lita på sin process. Han insåg att det skulle ta tid, att de här principerna inte skulle sätta sig över en natt och att resultatet inte skulle komma omedelbart. Så han fortsatte på den vägen han bestämt sig för. Tryckte hårt på sina standards of performance och 1981 så blev alltså San Francisco 49:ers mästare.

Här känner säkert många av er igen er. Principer, ledord. Det är ju precis sådant här man jobbar med när man gör värdegrundsarbete eller försöker bygga eller skapa en kultur på organisationer och företag. Men hur mycket jobbar man med dom egentligen när de här seminariedagarna är slut? Jobbar man aktivt och outtröttligt för att de ska genomsyra organisationen? Säkert olika från fall till fall men jag tror att det är vanligare att de här orden så att säga stannar i dom nytryckta broshyrerna som förklarar våra värderingar och inte i lika hög utsträckning sätter sig i väggarna.

Men, innan jag fortsätter, viktigt att vara kritisk. Var det tack vare principerna han blev så framgångsrik? Eller var det något annat? Eller kombination av många faktorer? Säkert var det så. En kombination. Tur och timing, till exempel, spelar nästan alltid in när någonting går extraordinärt bra. Joe Montana, som är en av de riktigt stora quarterbackarna kom fram precis när 49:ers blev så här bra och han hade så klart en stor del i det hela. Och vad jag har kunnat läsa mig till så var Bill Walsh också en supervass taktiker på banan.

Men oavsett hur viktiga de här principerna var för 49:ers framgång så är det ett intressant koncept.

Att plocka ut några faktorer som påverkar prestation och sedan lägga fokus på att leva efter de här faktorerna, eller principerna och, precis som Walsh gjorde, räkna med att resultatet då kommer automatiskt.

Regler som styr ditt liv

Kan man göra det här i sitt eget liv? Identifiera små saker som jag vet påverkar mig positivt och sedan göra dessa till principer som jag lever efter? Inte nödvändigtvis för att kunna prestera på topp utan kanske bara för mitt eget välmående.

Ja det kan man ju förstås. Och nu kommer vi in på det jag har pratat om tidigare, när poddarna handlade om att skapa goda vanor eller när jag pratade om att försöka systematisera vissa saker som man gör hela tiden. På sätt och vis är det här samma sak men kanske ett lite annorlunda sätt att se på det.

Och vårt välbefinnande styrs ju mycket av våra tankar, känslor och inre bilder och vi kan påverka dessa genom hur vi handlar. Eller hur vi inte handlar i vissa fall för jag tror att många, jag är en av dem, har vissa saker som vi vill begränsa i våra liv. Eller vissa mönster vi vill bryta.

Vad jag konkret menar är att du kan sätta dig ner med papper och penna och skriva ner sådant som du vet är bra för dig. Och kanske också sådant som du vet inte är bra för dig.

Små saker. Sådant som händer åtminstone varje vecka och kanske varje dag, kanske flera gånger per dag.

Välja ut ett antal. Konkretisera dem så mycket du kan, alltså göra dem tydliga, vad är det exakt du ska göra eller inte göra och sedan göra dem till principer för välmående.

Jag ska ge lite tips på hur du kan tänka när du plockar fram de här principerna och sedan ska jag dela med mig av mina egna. Jag har nämligen gjort det här nu ett antal veckor för att kolla hur det funkar och det funkar förvånansvärt bra. Jag återkommer snart till det.

Sömn

Om du till exempel vet med dig att du mår mycket bättre när du får sova åtta timmar. Du kanske är gladare, smartare och trevligare dom dagar du är utsövd. Men du har inte fått det att fungera. Du kommer inte i säng helt enkelt. Om du ska göra det här till en princip så räcker det sannolikt inte att du skriver "Få tillräckligt med sömn". Kanske funkar det inte heller att skriva "minst åtta timmars sömn". En princip som har större chans att sätta sig är "I säng senast klockan tio". Då vet du exakt vad som gäller och du kan anpassa ditt liv efter det. Kanske ska du också lägga till att det ska vara släckt och tyst då om du inte kan hålla dig borta från mobilen eller tv:n.

Det ska vara så tydligt som möjligt. Plocka bort alla möjligheter till missförstånd, feltolkningar eller fusk.

Kost

Kost är också något som skulle kunna bli en princip. Se då om du, precis som med sömn, kan få ner det till en så konkret nivå som möjligt. Inte bara skriva "Äta nyttigt". Om inte det funkar för dig förstås, då kan du använda både det och Det som jag sa förut om "tillräckligt med sömn" men det är i regel bättre att sträva efter att vara så tydlig som möjligt. Kanske bestämma dig för ett frukostrecept. Gröt, knäckemacka, en kopp kaffe och två glas vatten, bara som exempel. Och göra det till en princip för välmående. Varje morgon äter du precis den här frukosten. Då vet du att du har fått en bra start på dagen och mycket annat bra kommer då att hända automatiskt. Sötsuget kanske inte infinner sig lika starkt till kafferasten.

Eller så äter du vad du vill till frukost, om det funkar för dig, och sätter som princip "ingen godsak till kafferasten".

Det finns hur många sådana här små men på sikt betydelsefulla detaljer som helst som man kan fundera på och göra till sina principer för välmående.

Sociala medier

Sociala medier är ju en annan sak. Om du vill sitta mindre framför Facebook men ändå inte lyckas göra det, se om du kan göra en princip av det. Högst 30 minuter Facebook per dag.

Man kan leka med dom här principerna. Testa olika och använda sin kreativitet. Se vad som fungerar. Se vilka man faktiskt vill göra.

Bocka av varje dag

Ok, så nu har du ett litet gäng principer som du vill införa. Du har skrivit upp dem och gjort dem konkreta.

Hur går du då tillväga för att kunna få in dem i ditt liv. För att det inte ska bli sådär som jag pratade om nyss att dom sitter kvar på pappret men inte får fäste.

Jag har alltså gjort det här nu i ett antal veckor och jag kommer att berätta vad som har fungerat för mig och varför jag tror att det har funkat.

Jag har skrivit in de här principerna i en app som heter "WonderfulDay". Den finns för både Iphone och Android.

I appen så bockar man av varje dag man har gjort den här principen och så skapas en svit. Efter ett tag så får man en medalj och om man missar får man ett litet sorgligt ljud som säger att man har förstört sin fina svit. Väldigt simpelt.

I appen kan man ställa in hur ofta man vill bocka av de här principerna. Kanske varje dag. Eller bara vardagar eller bara tisdag, torsdag, lördag. Man väljer helt själv och det går också att sätta tider och få påminnelser om man vill det.

Och man kan ha på notifieringar och det här är den enda appen jag har på det för. Så i min telefon just nu när jag gör den här podden så står det att jag idag har fem saker kvar av mina principer för välmående.

Och det går ju självklart också att göra det här manuellt, med papper och penna eller på något annat sätt. Men jag tror att en nyckel är att hålla det långt fram i medvetandet. Så man påminns om det hela tiden. Att varje dag titta på sina principer och bocka av dem när man gör dem.

Jag ska strax ge dig mina egna principer, bara för att hjälpa dig komma igång med tänkandet, men låt mig först berätta några saker som jag har upptäckt.

Våga starta smått

För det första så är det viktigt att de här principerna är så små och lätta att det efter ett tag känns som att den här lilla boosten man får av att behålla sviten är större än mödan som krävs för att göra principen. Om du till exempel har bestämt att du får räkna tio armhävningar som träning så kommer du inte att bryta en svit på tio dagar i rad eftersom du inte orkar göra tio armhävningar. Men du kommer kanske inte tycka att sviten är värd att hållas om din princip för träning är minst en mils löpning. Så våga starta smått. Precis som jag pratade om i avsnitten om vanor. Jag tycker dock att jag har upptäckt att det inte behöver startas precis lika smått med den här metoden. I alla fall så har det varit så hittills för mig.

Pricka av i förväg – Lita på dig själv

En annan sak är att jag numera prickar av några av punkterna redan på morgonen. Punkter som gäller hela dagen. "Ingen Twitter" är till exempel en punkt jag har. I början prickade jag av den innan jag gick och la mig om jag hade klarat hela dagen utan Twitter. Nu prickar jag av den på morgonen. Jag säger till mig själv att jag inte kommer att gå in på Twitter och jag vet att jag kommer att klara det. Jag gissar att det kan funka lite dubbelt att pricka av den i förväg, jag visar att jag litar på mig själv och det skulle vara ett större nederlag att behöva sudda ut dagens markering än vad det skulle vara att bara inte markera på kvällen. Men det är bara vad jag tror.

Exempel från mitt liv

Så här kommer då mina punkter och några reflektioner. Jag blandar både högt och lågt.

  • Min första punkt är Mood mint. Det är en app som jag pratar lite om i avsnitt 16 – övningar för bättre självkänsla. Min nuvarande svit att göra Mood mint är bara tre dagar men innan jag missade en dag när jag var på resa så hade jag en svit på 32 dagar i rad.
  • Nästa punkt är "Ingen Twitter". Twitter är som crack för min hjärna. Jag skulle kunna vara på Twitter hela tiden. Men i det stora hela tar det mycket mer än det ger. Inte minst eftersom tonen där är så destruktiv. Och jag har inte ens något att säga på Twitter. Jag bara läser vad andra skriver. Så jag har bestämt mig för att strunta i Twitter. Min nuvarande svit är 35 dagar.
  • Jag har också skrivit en princip som säger att jag högst får spela två matcher FIFA om dagen. FIFA är ett tv-spel och ibland har jag lätt att fastna där om jag börjar. Jag vill samtidigt inte sluta spela för jag tycker om det. Sedan jag gjorde det till en princip har jag hållit mig till högst två matcher per dag. 24 dagar hittills.
  • Inga kvällstidningar är en annan princip. Jag har en tendens att bli en nyhetsjunkie. Vill veta allt om allt. Även sådant som egentligen inte alls är viktigt. Men precis som med Twitter så tar det mycket mer än det ger. Jag vill inte ha det i mitt liv. Det påverkar mitt humör och mitt välbefinnande. Den här principen har jag också hållt sedan den dag jag satte den. 22 dagar utan att vara inne på varken expressen eller Aftonbladet. Innan jag gjorde det till en princip var jag säkert inne där tjugo gånger per dag om inte mer.
  • Nästa punkt är meditation. Jag försöker att både meditera och träna mentalt varje dag. Det funkar inte alltid men ofta nog. Den här principen är ju lite mer tidskrävande och min svit nu är bara två dagar lång och min bästa svit är på tretton dagar.
  • Sedan har jag satt principer för oavbrutet arbete. Då stänger jag av allt i 30 minuter och fokuserar enbart på det jag ska göra. Jag har satt sex sådana här pass per dag.

Det var inte så länge sedan jag satte dom här principerna och dom fungerar också lite som en test för mig just nu. För att se hur stor del av min arbetsdag som jag kan jobba utan att bli störd eller låta mig distraheras. Pass 1, 2 och 3 har jag gjort elva dagar i rad. De andra har 6,5 och 5 dagar i rad.

En annan sak som jag gör som ökar min produktivitet på jobbet är att jag skriver en anti-to-do-list. Då skriver man upp vad man har gjort istället för vad man ska göra. Sviten här är på 13 dagar. Om du vill kan du googla anti-to-do-list. Eller gå in på anteckningarna till det här programmet på monkeymindset.se/podcast där du hittar länkar till det jag pratar om. För mig gör det här sättet att jobba stor skillnad jämfört med en vanlig att göra-lista.

Det är dom punkterna jag har just nu. Jag har lagt till och tagit bort under tiden. Dagbok hade jag ett tag, men det funkade inte. Jag vet att det är bra att skriva dagbok och reflektera men behovet har inte funnits där. Man skulle kunna säga att jag vill vara en sådan som skriver dagbok men jag kanske inte är det.

Och som du kanske har märkt har jag infört de här principerna lite pö om pö. Ett fåtal varje gång. Vissa har nu sviter på över 30 dagar, andra runt 20 och så ett gäng som ligger kring tio eller fem. Och jag kommer att fortsätta att jobba så här. För mig har det fungerat väldigt bra.

Det var mina tankar om principer för välmående. Berätta gärna för mig vad du tyckte om den här podden, jag finns på daniel<at>monkeymindset.se och om du vill och har möjlighet så skulle jag uppskatta en recension på iTunes.

Om du känner dig supertaggad att börja med mental träning så startar mitt träningsprogram den 1 oktober. Och det håller på i 16 veckor. Du kan läsa mer om det på monkeymindset.se om du klickar på träningsprogram.

Och du kan alltid få det du behöver för att komma igång med mental träning av mig. Och det kostar ingenting. Om du går in på monkeymindset.se och skriver upp dig för mitt nyhetsbrev så får du de fyra ljudspår som ingår i min app som heter mental träning. Ljudspåren heter Slappna av, gå djupare, Målbilder och självkänsla.

Det var allt för idag. Tack för att du har lyssnat och vi hörs snart igen.