42. Mer om avslappning – gör det som fungerar
Du lyssnar på Monkey mindset. Det här är en podcast som framför allt handlar om mental träning och jag som pratar heter Daniel Sjöstedt. Och jag är mental tränare. Välkommen.
Det här avsnittet blir lite annorlunda än normalt. Mer än vanligt så kommer det här att vara en personlig utläggning om något som jag funderar ganska mycket på. Jag får många frågor om mental träning och särskilt många frågor om avslappning. Och nu pratar jag om de band som finns i min app och som du kan få gratis av mig. Jag berättar i slutet hur.
Vissa frågor handlar om hur exakt man ska göra, eller hur man ska tänka eller förhålla sig till sådant jag säger i de här banden. Andra undrar om de kan gå vidare.
Dom har tränat med band ett som heter "Slappna av" i tre veckor till exempel och så vill de gå vidare till band två, som heter "Gå djupare", Och så undrar de om de är redo eller hur de ska veta om de är redo eller ej.
Mitt svar är ofta tråkigt. Gör det som funkar för dig. Eller en variant av det svaret.
Håll det enkelt
Så i det här avsnittet ska jag prata om hur mycket det finns att tjäna på att hålla det enkelt. Men också faran i att förenkla för mycket. Och tyvärr kommer du inte att få några supertydliga svar. Jag ska bara berätta hur jag tänker och ge förslag på hur du kan förhålla dig till det här ämnet. Och även om jag kommer att prata om mental träning här så tror jag att det här kan appliceras på massor av områden.
En av de saker jag jobbar med just nu är att försöka bestämma mig för hur mycket kan jag förenkla mental träning i syfte att fler ska ta till sig det och samtidigt hur komplicerat behöver jag få det att verka för att fler ska ta det på allvar?
Det finns en tendens hos oss alla tror jag att åtminstone omedvetet tycka att det som är komplicerat, automatiskt är mer värt än det som är enkelt.
Och samtidigt tror jag att vi förstår nyttan som finns i att vara konkret, tydlig och enkel. I det språk man använder till exempel. Eller i den produkt eller tjänst som man säljer.
Men det säkra kortet är att hålla det på en relativt komplicerad nivå. Då känner man sig inte lika utlämnad. Om du använder svårare ord än vad du normalt gör när du pratar med någon som du tycker har hög status, eller någon du vill imponera på, så försöker du ju lyfta upp dig själv lite högre än var du uppfattar att du befinner dig. Du gör det enkla lite mer komplicerat för att höja din egen status.
Och om någonting ska säljas så känns det bättre, med några få välkända undantag, att tjänsten är komplicerad och har många steg och flöden. Åtminstone om du vill ta rejält betalt. För om det är enkelt så kan ju lika gärna kunden implementera det själv. Och samma sak gäller, oftast, om vi ska köpa något.
Så tänker vi, åtminstone många av oss och åtminstone ibland. Men är det så egentligen? Jag tror inte det.
För det är ju svårt att förenkla. Det tar tid och tankekraft. Det räcker ofta inte bara med att skala bort. Det behöver göras med en tanke bakom. För den där spaken som nu verkar värdelös och given att plocka bort kanske är värdelös för att du förenklade allt för mycket i ett tidigare skede. Och ursprungssyftet med spaken var någonting som var nödvändigt för maskinen.
Så lika lite som det finns någon anledning att göra någonting mer komplicerat bara för sakens skull så finns det ingen anledning att förenkla, bara man har den filosofin eller för att det funkade för Apple. Förenkla så mycket som möjligt, men inte mer än så, ska Einstein ha sagt. Och ibland så innebär kanske vår vilja att förenkla att det vi gör eller säger blir svårt att förstå eller svårt att ta till sig för andra.
Mindre stress, bättre sömn och ett större inre lugn
Och då kommer jag till mental träning och det här som jag frågade i början.
Hur mycket kan jag förenkla mental träning i syfte att fler ska ta till sig det. Och hur mycket behöver jag få det att låta komplicerat för att fler ska ta det på allvar?
Om du är som de flesta av oss så kan jag få dig att bli en gladare människa. Mindre stress, bättre sömn, ett större inre lugn, bland annat. Och de här effekterna kommer att göra så en massa andra bra saker också händer. Du kommer att bli bättre bemött av människor av den enkla anledningen att du själv kommer att bemöta andra bättre. Precis som man gör när man är glad och pigg och mår allmänt bra.
Och av samma anledningar kommer du kanske att märka hur det går lite bättre på jobbet, eller hur vardagskvällarna flyter på lite mer friktionsfritt.
Inte helt perfekt och inte alltid, men alla de här effekterna kommer nog att hända oftare än tidigare.
Och även om jag nyss sa att jag kan få dig att må bättre, så behöver du inte mig för att kunna göra det. Vad du behöver, framför allt, är den där kvarten som det tar att lyssna på banden.
När du tränar med banden så sänker man sin grundspänning som jag har pratat om tidigare. Och under all grundspänning så finns du. Det verkliga du. Du hittar dig själv. Så om du vill hitta dig själv, så är det här ett sätt.
Man kan se den här grundspänningen vi byggt upp under åren som ett lager som bildas på det verkliga du. Och grundspänningen är ju den spänning du har, mentalt och fysiskt, i vardagen, hela tiden. I en ideal värld så vore ju grundspänningen väldigt låg, när du inte gör någonting borde inte musklerna vara spända och du borde kunna koppla av mentalt.
Och om du har en hög grundspänning så kan små saker få dig att gå igång. Du blir irriterad och stressad över sådant som egentligen är skitsaker för ditt nolläge är redan så högt att det inte krävs mycket för att jaga upp dig.
När återhämtningen inte räcker
Och vissa dagar så kan vi ju nästan känna det, vi använder ett språk som bekräftar det här. "Jag orkar inte mer nu". Om flera saker har hänt på kort tid, flera småsaker kanske , som ingenting har med varandra att göra, men eftersom vi inte lyckats göra oss av med den stress eller frustration som skapades så räcker det till slut med någonting minimalt för att du ska överreagera. Och om grundspänningen från början är hög så är den här tröskeln sannolikt lägre än om grundspänningen är låg.
Om tiden går, vilket den alltid gör, och ingenting görs så byggs lagret på mer och mer. Man märker det inte från en dag till en annan, och vissa perioder eller vissa saker i ens liv hjälper till att minska det här lagret men över tiden så blir det tjockare och tjockare.
Du blir stelare och stelare i nacken, eller mer och mer stressad, eller sover sämre och sämre. Och trots att du gör ingenting. Tar det superlugnt under helgen, så räcker till slut inte det, återhämtningen blir sämre och sämre.
Och samhället som vi har idag är ett paradis för hög grundspänning. Det finns massor av situationer som bygger på det här lagret och väldigt få som tvättar bort. Om du inte aktivt uppsöker dem själv. Och det är inte ovanligt att när vi får in fler och fler saker i vårt liv som skapar hög grundspänning, vad jag pratar om nu är alltså sådant som skapar stress eller sådant som du ser som måsten, bland annat. Att vi då börjar prioritera bort de få delar av våra liv som tvättar bort eller sänker grundspänningen.
Så lustigt nog tar vi bort de delar som vi mår bra av, för att få tid till allt det andra.
Och det här kan ju sluta väldigt dramatiskt, i en krasch. Eller så märker du det inte ens för det här tillståndet är ju din verklighet nu. Du har vant dig vid det här lagret. Men om du någon gång hamnar i en situation där lagret inte längre byggs på, utan det kanske till och med börjar tunnas ut en aning. Det kan vara tredje veckan på semestern, när du har kommit ner i varv. Eller under en lång skogspromenad, där du känner lugnet. Då tänker du att du borde ha det så här oftare.
Och det finns ju många olika sätt att få ner grundspänningen. Situationer och aktiviteter där du känner att du hämtar energi och skapar ett större inre lugn. Att röra på sig, bra sömn, att vara ute i naturen, meditation, att umgås med vänner, att ägna sig åt sin hobby, att prata på riktigt med din partner. Bara för att ta några exempel.
Men gemensamt för alla dessa är ju att även om de är enkla att göra, så är de inte alltid lätta att få gjorda. De kräver att du är aktiv, åtminstone i valet att göra dem. Att du prioriterar dem.
Samtidigt så finns det en massa annat i livet som inte på samma sätt kräver aktiva val. Dom här sakerna har så att säga prioriterat in sig själva i ditt liv. Eller så gör du dem för att de inte kräver någonting. Ligga i soffan och titta på tv. Det kräver ju väldigt lite.
Och det bygger kanske inte på det här lagret av grundspänning. Men jag tror inte heller, åtminstone är det inte så för mig, att det hjälper till att få bort någonting. Jag känner sällan att jag hämtar energi framför tv:n.
Du tränar inte för att bli färdig
Det bästa sättet jag vet, för att börja tvätta bort det här lagret är muskulär och mental avslappning. Men som jag sa så är de inte det enda,
Jag tycker att man kan likna det som att någon sköljer av en med en vattenslang. Och då får spänningen symboliseras av smuts även om det inte är en så bra parallell. Men du förstår säkert vad jag menar.
Om lagret av spänning är tjockt så kan massor försvinna på väldigt kort tid och då kan man uppleva en stor förändring nästan direkt men hos vissa är det ingrott och har stelnat. Då kanske det inte händer mycket alls de första gångerna men om man fortsätter att skölja med vattenslangen så kommer den yttersta skorpan förr eller senare ge med sig. Och ju mer man tvättar, desto mer av det här lagret försvinner.
Och min erfarenhet, jag har ju tränat länge så här, är att lagret aldrig försvinner helt. Och i perioder byggs det på igen trots att man tränar avslappning regelbundet.
Och vi samlar ju på oss spänningar igen varje dag vi är ute i verkligheten. Man tvättar ju inte bara en bil en enda gång till exempel utan om man använder den regelbundet så behöver den tvättas regelbundet.
Så om du ser avslappningen ungefär på det sättet så tror jag att det kan hjälpa dig. Det är alltså ingenting man gör och sedan blir klar med och om du känner att det du gör fungerar, att vattenslangen lyckas få bort lager på lager, så fortsätt med det du gör. Alla de här andra banden, som självkänsla till exempel, kan du då se som att du tar putsduken och verkligen gnuggar på en viss speciell del. Men för att fortsätta med bil-liknelsen istället, det gör ju inte så mycket skillnad för helheten om bara en backspegel glänser medan resten av bilen fortfarande är lerig.
Och när bilen väl är ren så krävs ju inte alls lika mycket för att fortsätta att hålla den ren. Då hinner inte avgaser och salt och smuts få fäste om du bara spolar av den regelbundet.
Och det är bäst att tillägga att jag verkligen pratar om grunderna nu, för sedan kan man ju gå vidare med mål och visualiseringar och annat kul men allt det där blir så mycket lättare och ger så mycket mer effekt om det här lagret har spolats bort så mycket som möjligt. Och man behöver som sagt sannolikt spola av sig, regelbundet.
Så min poäng här är egentligen den här. Om du hittar något som funkar för dig så finns det inte något krav att hoppa till något annat efter en viss utsatt tid. Du kan göra det för att få omväxling, det blir ju lite roligare om man slipper lyssna på samma band om och om igen, och när man fokuserar på olika delar så skiftar det säkert sättet vi förhåller oss till saker i vanliga livet också. Man får en dubbeleffekt. Och i de här programmen så ger ju jag smakprov på vad man kan använda mental träning till.
Men det är inte fel att bara hålla sig till det som fungerar eller gå tillbaka till ett gammalt band om något på det nya inte känns riktigt bra. Du förstör ingenting av träningen. För du tränar inte för att bli klar. Precis som du inte borstar tänderna eller ger dig ut och springer för att bli klar med tandborstning. Eller löpning. Kondition är ju ingenting som du skaffar och sedan är det klart. Du behöver träna för att den inte ska försvinna.
Min roll är då att hjälpa dig med det här. Att hjälpa dig att plocka fram den verkliga du, spola bort de här lagren som har byggts upp. Så att du får fram mer av din potential, både vad gäller att må bra och prestera bra och utvecklas som människa i den riktning du själv vill. Jag har ingen genväg till din hjärna där jag ena veckan jobbar med vissa synapser för att nästa veckan ta min lilla verktygslåda och finlira med någonting annat. Jag är bara den som håller i vattenslangen.
Det var allt för den här gången. Hör gärna av dig till mig med det du har på hjärtat. Frågor, förslag eller reflektioner. daniel<at>monkeymindset.se är min e-mail. Och om du vill testa mental träning så kan du få det du behöver för att komma igång och det kostar ingenting. Gå n på min hemsida, monkeymindset.se och signa upp det för mitt nyhetsbrev så får du fyra ljudband med instruktioner som du kan börja med.
Det var allt för den här gången. Stort tack för att du har lyssnat och jag hoppas att vi hörs snart igen.