43. Ögonblicket som avgör dina verkliga prioriteringar

 

Välkommen. Idag kommer jag ge ett förslag på hur du kan tänka för att förstå dig själv bättre. Särskilt om det du vill göra inte alltid är samma sak som det du gör. Och jag kommer att prata om det här i termer av pris, kostnader och värde. Jag ska snart förklara.

Du lyssnar på monkey mindset. En podcast av mig Daniel Sjöstedt. Jag är mental tränare och varje vecka försöker jag presentera en tanke eller ett koncept som kan göra ditt liv lite lättare. Det är i alla fall mitt mål.

Allting har ett värde och en kostnad

Allting som vi gör har ett värde för oss. Och värdet vi sätter på något  avgör vilken kostnad vi är beredd att ta.

Och de här kostnaderna kommer i olika kategorier

En kategori är förstås pengar. Vi värderar ju de flesta delar av vårt liv i pengar. Om du är på stan och handlar och blir sugen på en kopp kaffe och så går du in på ett kafé. Och om du tycker att kaffet är värt kostnaden så kommer du att köpa det.

Om kaffet kostar mer än vad du är beredd att betala så avstår du.

Priset på kaffet, alltså dom kronor som caféet ska ha av dig för att ge dig en kopp kaffe, är med största sannolikhet alltid det samma. Men beroende på hur högt du värderar kaffe när du kliver i på caféet så kommer du att vara beredd att betala olika summor beroende på hur gärna du vill ha det just i den här stunden.

Det finns säkert situationer där du är beredd att betala väldigt mycket för en kopp kaffe och det finns situationer där du knappt ens skulle ta emot en kopp gratis.

Om du till exempel ska träffa en gammal vän som du inte har sett på jättelänge och det enda stället den här vännen kunde träffas på var just det här caféet så skulle kanske den här situationen vara så speciell att du betalade ett pris för kaffet som du aldrig skulle ha gjort i vanliga fall. Ni har inte setts på tio år och kommer efter den här träffen inte ses på ytterligare tio år. Att få sitta ner med din vän och ta en kopp kaffe är värt väldigt mycket och du tänker inte låta några hundra kronor komma i vägen.

Och det kan ju också bero på kaffet, eller caféets status eller läge eller någonting annat.

Och om pengar är en kategori som du kan betala den här kostnaden med så finns det massor andra.

Tid kan vara en, och i det här exemplet kan smaken på kaffet vara en annan, och väldigt ofta så väger vi de här kategorierna mot varandra. Du och jag är kaffesugna och bestämmer oss för att köpa varsin pappmugg att ta med. Ska vi gå in på café A där kaffet är gott och billigt eller ska vi gå till café B där kaffet är lite dyrare och inte lika gott men där köerna är obefintliga? På café A skulle du behöva vänta i kö tio minuter för att få din mugg men på kaffe B är det ingen kö.

Så frågan blir då hur mycket vi värderar de olika kategorierna.

Om pengar och smak är viktiga i det här fallet så väntar vi kö. Om tid är viktigare så köper vi kaffet där vi får det direkt. Och någonstans finns det ju en brytpunkt, där vi ändrar vårt val. Hur mycket är tid värt, alltså hur mycket mer är vi beredda att betala och hur stor skillnad kan det vara i smak för att vi ändå ska välja att slippa kön? Om kaffet är dubbelt så dyrt går vi ändå till kafé B?

Så det mesta här i världen har alltså ett pris. Oavsett om det är en vara, en tjänst, en upplevelse, en känsla, en viss situation, en relation eller någonting annat.

Och kostnaden du behöver betala kommer i olika kategorier. Och i exemplet med kaffet så var det ju ganska lätt att hitta åtminstone tre kategorier; tid, pengar och smak på kaffet men även i det fallet så finns det ju ofta fler än så. Det kan till exempel handla om huruvida det är coolt eller inte att gå på stan med en kaffemugg från kafé B. Det kan vara en jätteviktig kategori för vissa. De står gärna i kön till kafé A och skulle inte handla sin kaffe på kafé B även om de sänkte priset och började brygga godare kaffe.

Men i andra fall är de här kategorierna av kostnad inte lika lätta att identifiera. Det kan till exempel handla om olika grader av obehag. Fysiskt eller känslomässigt som vi vill undvika. Och kategorier som verkar banala och inte alls betydelsefulla när du tittar på en situation från håll kan vara helt avgörande när du befinner dig i stunden då priset ska betalas.

Verkar rationellt i stunden

Jag pratade i ett tidigare avsnitt om hur lätt det är att göra planer när man är torr, mätt och varm. Då känns gärna kostnaden låg och vissa kostnadskategorier verkar väldigt obetydliga. Låt säga att du skjutit upp pluggandet till dagen före tentan. Men trots att du har tenta imorgon vill du vara med dina kompisar idag. Så klockan elva på förmiddagen gör du en plan.

Du räknar med att fyra timmar räcker och tänker att om du pluggar mellan elva på kvällen och tre på morgonen så får du dina fyra timmar.

Och när planen görs känns det här fullt realistiskt. Inte så kul och du är lite irriterad på dig själv att du har skjutit upp det så här länge men en halv natts pluggande kan du stå ut med. Kostnaden känns inte så hög. Den enda kostnadskategorin du kan se är tid. Och möjligen trötthet.

Men när klockan är ett på natten och du har hållit igång med dina vänner hela dagen är trötthet inte en obetydlig kostnad.Tvärtom påverkar den dig så mycket att du just nu, i denna stund, inte är beredd att betala det pris som du tidigare var övertygad om att du var bered att betala. Så du går och lägger dig. Och kuggar på tentan.

Precis som var fallet i kaffekön så har du gjort en värdering. Vad är värt mest, sömn eller att få ett bra resultat på tentan? Och du valde sömn. Om någonting annat hade legat i den andra vågskålen. Om ett bra resultat på tentan även gett dig en miljon kronor, hade du sannolikt hållit dig vaken och fokuserad. Och om ett bra resultat på tentan hade gett dig någonting annat som du värderade högt, kanske något så simpelt som att få en beundrande blick från den där tjejen du är intresserad av, så kanske du också hade hållit dig vaken och fokuserad.

Så din värdering av någonting bestämmer alltså om du är beredd att betala priset som det kostar. Och din värdering behöver inte alltid vara helt rationell.

Och det enda som betyder någonting i det här sammanhanget är din värdering i ögonblicket som priset ska betalas. Är du i den stunden beredd att betala kostnaden. Och det är jätteviktigt. Helt avgörande. Och det är det som gör att så många av oss upplever att vi misslyckas när vi försöker uppnå saker eller vill skapa förändring. Och att vi inte förstår varför.

Vilka värden är viktiga för dig?

Och om du köper det här resonemanget så kan du titta på ditt liv på det här sättet.

Och om det finns delar som inte är som du vill ha dem så kan du fundera på hur du värderar dem, vad de kostar och vilken inom kategori du inte är beredd att betala priset.

Du kanske säger till dig själv att du värderar något väldigt högt. Att det är väldigt viktigt för dig. Ändå händer ingenting. Du klarar inte att bryta ditt nuvarande beteende.

Och istället för att försöka samma sak om och om igen kanske det kan hjälpa att tänka i kostnad och värde. Någonstans på vägen är du inte beredd att betala den kostnad som krävs. Var exakt är det? Och exakt vilken kostnad handlar det om?

När du får upp ögonen för det, du kanske inte vet exakt vad det är men du har en hypotes, då kan du börja fundera på om du antingen kan göra någonting så att du blir beredd att betala i den här kostnaden i den stunden den ska betalas eller så kan du fundera på om du kan omvandla den kategorin till någon annan.

Kan du köpa dig fri och betala med någon annan kategori? Byta tid eller energi mot pengar till exempel?

Och du behöver förstås göra det i förväg. Så att du vet att när det ska betalas så har du möjlighet att betala kostnaden. Och som jag sa förut så är det ju just i stunden som priset ska betalas som det avgörs.

För det är i stunden kostnaden ska betalas som dina verkliga prioriteringar visar sig. Du kan säga att de är en sak. Du kan vilja att de är en sak. Men om du agerar på ett annat sätt då är ju dina prioriteringar, dina sanna prioriteringar någonting annat än vad du berättar för dig själv.

Och om du fortsätter att säga en sak men hela tiden agerar annorlunda, då lever du ju i en lögn. Inte frivilligt, men dock en lögn.

Om du öppnar ditt sinne kan du hitta en massa möjligheter här. Andra sätt som du kan uppnå det du vill uppnå men inte hittills förmått.

Och du kan lättare börja förstå dig själv när du inte beter dig så som du vill. Och det här är ju egentligen bara ett annat sätt att se på sådant som värderingar, motivation, drivkraft och till och med vaneskapande.

Ett sätt att tydliggöra inför sig själv och ju tydligare man blir desto lättare har man att också förstå.

Jag hoppas att jag har väckt några tankar hos dig. Om du vill komma i kontakt med mig så når du mig på daniel<at>monkeymindset.se och om du är nyfiken på mental träning så kan du få det du behöver för att komma igång om du signar upp dig för mitt nyhetsbrev.

Du gör det på www.monkeymindset.se och då får du de fyra ljudfiler som ingår i min app som heter just mental träning. Med tillhörande instruktioner. De fyra ljudfilerna heter Slappna av, Gå djupare, Självkänsla och Målbilder.

Och den som känner sig manad får väldigt gärna ge den här podden en recension på Itunes, det hjälper mig mycket och jag uppskattar det verkligen.

Det var allt för den här gången. Tack för att du har lyssnat och vi hörs snart igen.