54. En enkel (men inte lätt) metod att ta kontroll över motion, sömn & kost – Nystart del 3

 

Välkomen. Du lyssnar på Monkey mindset och jag som pratar heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

Mitt mål med dagens podd är att övertyga dig om att påbörja arbetet, eller fortsätta det om du redan har påbörjat, med att ta kontroll över de delar av ditt liv som lägger grunden för mycket av ditt välmående.

Jag kommer att ge konkreta tips på hur du kan göra för att börja jobba med de här delarna och delarna jag pratar om, det som jag kallar grunderna, är då sömn, kost och motion. I förra avsnittet pratade jag ju om mental återhämtning och det här blir då den tredje delen i serien nystart.

Det kommer att vara väldigt sparsamt med träningstips och kostråd och jag kommer inte att referera till studier som berättar om alla hälsoeffekter som kommer av att sova ordentligt.

För jag tror att du redan känner till allt det där.

Det händer helt enkelt inte att någon som under lång tid har ätit bra och motionerat på en sund nivå, plötsligt slutar eftersom han eller hon beslutar sig för att det inte funkar som man vill och att de hellre börjar äta sämre och slutar att röra på sig.

Det ÄR många som slutar att röra på sig och börjar äta sämre, men de gör det inte för att de vill, utan de gör det trots att de inte vill. För det kräver ju jobb och prioriteringar och att man tänker till och bland, i vissa skeden av livet, så orkar vi helt enkelt inte. Och det händer nog oss alla.

Men om det är lätt att inse varför hälsosam kost och motion är någonting bra.

Skapa en cirkel av goda vanor

Med sömn är det lite svårare. Det är inte högstatus att äta skräpmat och det är inte högstatus att inte ta hand om sig fysiskt men det är, kan vara i alla fall, högstatus att sova få timmar.

Det finns dock ingen forskning som ens antyder att lite sömn är bra, tvärtom. Vi behöver sömn. Många av oss behöver mer sömn än vad vi får idag. När vi sover så passar kroppen och sinnet på att reparera sig. Sömn gör oss starkare. Vi blir friska av sömn. Vi presterar bättre, mår bättre, blir på bättre humör och vi har mycket lättare att hantera olika typer av begär eller sug om vi sover ordentligt.

Så de här tre delarna hör ihop. På flera sätt. Om du inte sover, till exempel, så kommer suget efter skräpmat - socker och dåligt fett - att bli både starkare och svårare att stå emot. Och när du hamnar där, alltså äter sådan typ av mat, så kommer du inte att vilja röra på dig och det här skapar lätt en ond cirkel som kan vara jättesvår att ta sig ur.

Du kan också, genom att ta hand om dig, skapa en god cirkel. Där de här delarna hjälper varandra. Den är tyvärr inte lika lätt att bibehålla, utan kräver kontinuerligt fokus och jobb.

Så hur gör vi då för att få kontroll på de här sakerna. Här är ett sätt. Först bestämmer vi oss för att göra det, vi prioriterar det, och så försöker vi i största möjliga mån att rigga vår miljö så att den hjälper oss att klara det. Och om möjligt, så börjar vi smått så att vi sakta men säkert skapar en vana som vi kan bygga på. Vi skapar små kontinuerliga segrar som hjälper oss framåt.

Så jag tänkte nu gå igenom dessa punkter; bestämma och prioritera i det här avsnittet och rigga miljön och börja smått i nästa och jag ska försöka ge praktiska exempel men det är inte på något sätt en färdig mall utan det kommer , om du gör som jag föreslår, att krävas en hel del jobb från din sida.

Vissa saker jag säger här kommer då att vara väldigt självklara och jag kommer också att återupprepa mig från vissa tidigare poddar men det får du ursäkta.

Bestäm dig

Att bestämma sig betyder inte att man säger till sin fru "skulle vi inte kunna börja äta bättre" och att hon säger "jo det låter bra" och sedan låta den överenskommelsen hänga i luften. Om du bestämmer dig för att börja äta bättre så behöver du definiera vad "äta bättre" betyder. Vad ska du äta?, när ska du äta?, hur mycket ska du äta? Kan du göra avsteg från det här? I så fall när och hur ofta?

För mig, och jag tror för de flesta så fungerar det mycket bättre om jag skriver upp det jag bestämmer mig för och sedan också under tiden skriver upp hur det går och vilka förändringar jag gör. Då har man en liten anteckningsbok eller ett dokument som ständigt utvecklas där man kan de sina framsteg och sina motgångar och anpassa sig utefter det som fungerar.

Och det jag sa om kost nu kan ju mer eller mindre exakt föras över till motion. Vad gäller sömn så kan du ju bestämma dig för att under en period ta reda på hur mycket sömn du behöver eller bestämma att du varje natt ska sova åtta timmar eller att du från och med nu ska prioritera sömn.

Prioritera och välj bort

Och då kommer vi till den punkten, att prioritera. Vad betyder det? Jo det betyder att man värderar någonting viktigare än någonting annat. För så som våra liv ser ut idag så kan nog få säga att under all den här lediga tiden som jag har just nu så kommer jag att prioritera motion. Istället så handlar det ju om att du nog behöver välja bort.

Så om du bestämmer dig för att börja prioritera sömn så behöver du sannolikt välja bort sådant du gör idag på den tiden som du nu ska sova. Titta på tv. Surfa på nätet. Spela tv-spel.

Och om du har det så så har du det ganska förspänt. För det kan ju också handla om att ta hand om disken och tvätten och förbereda allt som behöver göras till i morgon.

Och då blir det svårare. Det känns omöjligt. Och jag kan tyvärr inte ge dig svaret. Men de alternativ som ligger närmast till hands är ju att detta görs tidigare, att det görs på något annat sätt eller att det delegeras, antingen inom familjen eller genom att lämna bort vissa sysslor. Eller att du helt struntar i att göra vissa av de här sakerna och ser vad som händer.

Att prioritera är alltså svårt. Du kommer kanske att behöva sluta att göra sådant du vill göra eller tycker behöver göras.

Vad behöver du prioritera bort om du bestämmer dig för en bättre kosthållning? Alla trevliga luncher med arbetskamraterna kanske, åtminstone om du inte har viljestyrkan som krävs för att beställa lax med potatis när alla andra tar hamburgaren. Är det värt det? Det finns många sådana här frågor att ställa och om du kan ställa dem och svara på dem i förväg så har du mycket större chans att lyckas än om du låter varje ögonblick betyda ett nytt beslut. Då är det lätt att tänka "vad gör det väl att jag äter burgare idag? jag tar laxen i morgon".

Och allt det här, alla prioriteringar, tar ju förstås lite tid att komma underfund med vilka dom är. Det är inte rimligt att tro att du ska kunna tänka på allt direkt.

Men ta det är med prioritering på allvar, det är mitt råd. Fundera på vad du kommer att behöva välja bort och inse framför allt att vissa saker kommer att behöva väljas bort. Ju längre tiden går, och ju starkare den här nya vanan som du försöker sätta blir, desto färre saker kommer du att behöva prioritera bort. När du har kommit så långt att din identitet är den, alltså att du ser dig själv, som en person som äter nyttig mat på vardagarna, så kommer det inte alls vara några problem att hänga med ut på lunch när de andra äter hamburgare. Men i början kan det vara svårt. Du kan förstås prova men om det inte fungerar så handlar det om att prioritera annorlunda. Välja bort saker.

Sammanfattning

Så för att sammanfatta dagens avsnitt så vill jag få dig att börja fundera på kost, sömn och motion. Och skälet till det är att din livskvalitet kan höjas avsevärt om du hittar en bra balans här. Där du rör på dig hyfsat, äter hyfsat nyttigt och sover bra.

Om du bestämmer dig för att det här skulle kunna vara värt att ta tag i så behöver du klart och tydligt ange vad det är du bestämmer dig för. Så specifikt du kan. Och jag menar självklart inte att du ska bli absolutist eller att allt du gör här i livet ska vara nerskrivet i förväg. Men mycket. Mer än du tror. Och det går ju förstås att lämna utrymme för spontanitet.

Och när du har bestämt dig så tar du reda på vad det kostar. Om du ska prioritera motion, vad kommer du då att behöva välja bort? Är du beredd att göra det? Och hur kan du lösa allt det praktiska om du för in någonting i ditt liv som åtminstone i början kräver tid?

Skriv upp 

Om du behöver hjälp att komma igång kan du göra så här: Skriv på ett papper eller i ett dokument på datorn följande tre punkter för varje område. Jag väljer kost som exempel.

  • Rubrik 1: Detta bestämmer jag om min kost. Här anger du allt du bestämmer som gäller din kost. Så tydligt du kan
  • Rubrik 2: När jag prioriterar att min kost ska skötas så som jag har bestämt innebär det: Här anger du allt som kommer att skilja sig från hur det ser ut just nu i din praktiska vardag.
  • Rubrik 3: Detta väljer jag bort. Här anger du vad du väljer bort.

Alla tre punkter kan fungera som en utgångspunkt för dig när du ska arbeta fram någonting som fungerar och som är realistiskt för dig.

Vi stannar där just nu. Nästa vecka pratar jag om att rigga din miljö och börja smått för att öka chanserna till framgång.

Om du är nyfiken på mental träning så kan du få det du behöver för att komma igång av mig och det kostar ingenting. Om du går in på monkeymindset.se och anmäler dig till mitt nyhetsbrev så får du fyra ljudfiler med instruktioner. De här ljudfilerna heter Slappna av, gå djupare, självkänsla och målbilder. Och det handlar i stor mån om att du lär dig att slappna av riktigt djupt och när din kropp och ditt sinne lär sig det så kommer det föra med sig en massa positiva effekter vad gäller upplevd stress, sömn, humör och allmänt välbefinnande.

Jag har också ett mer omfattande program som jag säljer. Det heter Monkey mindset plus och innehåller sexton veckors sådan här träning. Alltså sexton ljudfiler som man lyssnar på samt instruktioner, övningar och reflektionsuppgifter. Det här programmet kan man göra helt i sin egen takt och när man har köpt det har man det för alltid. Och programmet täcks av friskvårdspengen som många får av sitt jobb. Så det kan kanske vara värt att tänka på om du idag inte använder din friskvårdspeng. Och de här ljudfilerna skulle också passa att använda.

Och jag kommer att stänga Monkey mindset plus den 5 februari, alltså på söndag om du lyssnar på det här avsnittet när det släpps. Då kommer jag att göra några uppdateringar och det kommer inte gå att köpa längre på ett litet tag men den som har köper det har det för alltid, inga kostnader tillkommer, och man har då också alltid tillgång till den nyaste versionen. Och man har förstås också tillgång till programmet även när det inte ligger öppet för försäljning.

Tusen tack för att du har lyssnat. Om du gillade det du hörde får du gärna recensera på iTunes. Ha en bra vecka så hörs vi snart igen.