58. Övningen som på två minuter bröt min livslånga ovana att bita på naglarna
Välkommen till podden Monkey mindset. Jag som gör det här heter Daniel Sjöstedt.
Hur du ser på dig själv styr dina handlingar. Det har jag pratat om i två avsnitt nu. Om din självbild, alltså det som jag har kallat för din identitet, krockar med vissa saker som du vill göra eller uppnå, så kan det kännas som att du i praktisk handling är i vägen för dig själv. Att du inom dig vill någonting men att du inte handlar i enlighet med den viljan. Kanske handlar du precis tvärtom. Saboterar för dig själv.
Jag tror att nästan alla känner igen oss i det, i större eller mindre omfattning, och det kan ju vara väldigt frustrerande.
Mitt recept, för att jobba med det här har varit lugn och stadig förändring. Att du, om du vill att din identitet skiftar åt något håll, börjar att bevisa den identiteten för dig själv genom små konkreta handlingar. Du skapar vinster som med tiden byggs på och stärker dig i det här nya. Du skapar din nya självbild, din nya identitet, genom att börja handla som någon som redan har den här identiteten.
Ungefär så.
Snabb beteendeförändring med swish-pattern
Men det finns minst ett annat sätt, åtminstone för vissa saker och det är det jag tänkte prata om idag. Jag kommer att prata om någonting som kallas för swish-pattern, eller swoosh-pattern och det är en övning som kan bryta en livslång ovana på bara några få minuter. Eller kanske bara några sekunder till och med.
Och den gör så helt och hållet genom att rikta in sig på ens identitet.
Det här är en skum övning. Jag har varit på väg att prata om den i flera tidigare poddar men alltid fegat ut. Den är helt enkelt för mycket för en sådan som jag, som försöker ge dig poddar som är relativt seriösa och balanserade och sansade.
Men, saken är den, att jag gjorde den här övningen för många år sedan och trots att jag inte hade några som helst förväntningar på den så höll den allt vad den lovade och lite till.
Så i det här avsnittet tänkte jag berätta den historien. Hur jag gjorde swish-pattern-övningen och blev av med min livslånga ovana att bita på naglarna på bara några sekunder. Den bara försvann. Och sedan dagen jag gjorde den har jag inte bitit på naglarna en enda gång.
I nästa avsnitt kommer jag sedan att beskriva övningen så utförligt jag kan. Jag kommer att berätta exakt vad jag gjorde. Hur jag tänkte, vilka inre bilder jag skapade och så vidare. Och då kommer jag också att prata dig igenom övningen, om du vill göra den själv, ungefär så som jag gjorde i det avsnitt som heter “ditt framtida jag”.
Tyvärr har jag inte full koll på exakt när det skedde men det var runt tio år sedan. Mitt jobb var då att spela poker, så jag gjorde inte det jag gör nu men jag var ändå väldigt intresserad av det här ämnet. Och jag försökte hela tiden förbättra mina rutiner och system runt pokerspelandet.
Både i själva spelet förstås, när man ska höja och när man ska lägga sig, men framför allt så gillade jag att fundera på allt runt omkring. Den mentala kampen mot mig själv. Hur presterar jag på topp, hur skapar jag varningsmekanismer som slår in när jag spelar dåligt, hur återhämtar jag mig mentalt och så vidare.
Så jag studerade det här ämnet väldigt hårt och jag gjorde det inte bara för pokern utan också för att jag tyckte att det var väldigt intressant.
En guidad NLP-övning
Så en dag var jag nere i källaren och fyllde på pelletspannan. I lurarna hade jag en bok med Tony Robbins, som jag säkert har pratat om förut och som är en av de ledande personerna inom det här fältet.
Som jag kommer ihåg det så berättade Tony Robbins om den här övningen som heter swish-pattern och han sa också att han om en liten stund skulle guida lyssnaren igenom övningen. Och som jag minns det så tog han som exempel upp nagelbitning, han sa att den här övningen skulle kunna få dig att sluta att bita på naglarna.
Nagelbitning för mig var ett stort problem. Jag bet inte bara på naglarna utan på nagelbanden också och jag bet tills det blödde. Jag hade gjort det så länge jag kunde minnas och allt som jag hade försökt med hade misslyckats. Och jag trodde att jag hade försökt med allt.
Mina fingrar var inte trevliga helt enkelt men, och nu går jag återigen efter min minnesbild, så hade jag på någon nivå förlikat mig med det även om jag tyckte att det var jobbigt. Jag gick inte och tänkte på mina såriga fingrar hela tiden men jag kunde komma på mig själv med att gömma dem lite ibland när jag var runt folk.
Så det var ett problem men inget trauma.
I alla fall, När jag stod där nere i källaren. Helt ensam, ingen annan varken såg eller hörde mig, så bestämde jag mig för att följa med i övningen. Att göra den på fullaste allvar och bara se vad som hände. Och jag kommer ihåg att jag under själva övningens gång undrade vad jag höll på med. Det kändes helt enkelt för konstigt, för annorlunda. Men jag gjorde den, fortsatte med pelletsjobbet, fortsatte att lyssna på ljudboken och tänkte inte mer på det. Det var inte så att jag kände att någon förändring skedde inom mig eller så.
Men det funkade alltså. Jag har inte bitit på naglarna en enda gång sedan den dagen och det beteende som jag hade, att fingrarna sökte sig upp mot munnen när jag var nervös eller uttråkad eller fokuserad eller vad det nu var bara försvann.
Det var alltså inte så att jag numera kom på mig själv med att bita och hade sinnesnärvaron att stoppa det. Beteendet att bita på naglar fanns inte längre där. Precis som beteendet att till exempel peta mig i ögat med en penna inte fanns där. Det hade gått från att vara någonting som för mig kändes helt omöjligt för mig att hantera till att bli en ickefråga.
Swish-pattern är en NLP-övning. NLP betyder Neuro Lingvistisk Programmering och är en metod, eller kanske ett sätt att se på beteenden som att vi genom handling och språk och inre bilder programmeras, eller programmerar oss själva till att bete oss så som vi gör. Och om vi kan ändra den programmeringen så kan vi med lätthet förändra våra beteenden.
Om du är intresserad så uppmanar jag dig att googla NLP för min beskrivning var inte på något sätt komplett och gjorde nog inte heller NLP rättvisa.
Skapar inre bilder av sig själv
Men Swish-pattern är alltså en NLP-övning och vad den går ut på är att jag skapar två olika bilder, inre bilder, av mig själv. En bild symboliserar beteendet jag inte vill ha och den andra bilden symboliserar mig utan det här beteendet. Alltså en första bilden står för min identitet som jag ser den när jag biter på naglarna och den andra bilden står för den identitet jag vill ha, den identitet jag förknippar med att inte bita på naglarna.
Sedan slår man sönder den dåliga bilden med hjälp av den bra bilden. Och man gör det här med känsla. Man försöker alltså i sitt inre se hur den ena bilden slår sönder den andra. Om och om igen. Och när man gör det, för att förstärka det, så säger man “Woosh”.
I nästa veckas podd så kommer jag alltså att göra den här övningen med dig. Men om du vill ha originalet så länkar jag till en Youtubevideo med Tony Robbins, där han guidar. Du hittar den länken och lite fler länkar om Swish-pattern om du går in på Monkeymindset.se och klickar dig vidare till den här podden.
Om du vill så kan du få det du behöver för att komma igång med mental träning av mig. Om du går in på monkeymindset.se och prenumererar på mitt nyhetsbrev så skickar jag dig fyra ljudfiler, med instruktioner, som du kan använda att träna med. Ljudfilerna heter slappna av, gå djupare, självkänsla och målbilder.
Lämna gärna en recension på iTunes, det hjälper mycket med arbetet att sprida podden.
Det var allt för idag. Stort tack för att du har lyssnat och jag hoppas att vi snart hörs igen.
Länkar
Tony Robbins, The Swish Pattern – Youtube