Tillbaka till medlemssidor

Vanliga frågor om mental träning

1. Jag somnar när jag kör träningen, är det fel?

Det är svårt att svara exakt på det. Oftast är det inte fel. Särskilt inte om du gör övningen en tid då du normalt inte sover. Då innebär träningen med ljudfilen att du kopplar av och återhämtar din kropp och ditt sinne vilket är bra.

Om du väljer att göra din mentala träning i sängen i samband med att du ska sova (vilket är helt i sin ordning) och du märker att du somnar jättesnabbt så kan du fundera på om du märker någon skillnad i ditt liv sedan du började träna mentalt.

Om du somnade väldigt snabbt redan innan du började med mental träning och det nu inte är någon skillnad, vare sig i hur bra du sover eller ditt allmänna välbefinnande, så kan det vara värt att testa att köra det på någon annan tid och se om du märker någon skillnad.

En huvudregel som gäller för det mesta inom mental träning är detta: Känn efter själv. Om du märker positiv förändring av något slag så gör du rätt. Kanske sover du bättre, kanske blir du på lite bättre humör, kanske blir du lite piggare eller lite mer avslappnad i axlarna. Eftersom vi alla är så olika är det nästan omöjligt att säga exakt vad som kommer att hända, särskilt i början, eller vilken ordning förändringen kommer att ske.

 

2. Jag kan inte slappna av, vad ska jag göra?

Ge det tid! När jag (Daniel) började läsa mental träning så fick vi ljudfiler vi skulle träna med. Men jag kunde bara inte komma ner i avslappning så snabbt som banden sa. Men jag fortsatte och fortsatte och till slut så gick det.

För vissa går det jättesnabbt, kanske bara några dagar. För andra, som för mig, kan det ta månader. De flesta märker positiv skillnad efter bara någon vecka eller två.

 

3. Jag börjar tänka på annat och glömmer bort att lyssna

Gå in i träningen med ansatsen att du ska följa instruktionerna. Om du har mycket att tänka på kan du behöva koncentrera dig lite extra.

När du kommer på dig själv att tänka på annat, för då tillbaka uppmärksamheten på instruktionerna på ljudfilen. Försök att göra det på ett neutralt sätt, utan att bli arg på dig själv. Börja sedan att följa instruktionerna från det stället där du kommer in.

 

4. Vilket band ska jag välja, när är det ok att byta, vad händer om jag blandar?

Många av frågorna handlar om det här eller varianter på det här. Man är orolig för att man inte gör rätt eller gör någonting i fel ordning.

Så här kommer hemligheten: Det spelar inte jättestor roll vilken ordning du gör filerna i. De ligger i den här ordningen för att det känns logiskt, först fysisk avslappning, sedan mental avslappning, sedan självkänsla och mål, men alla filerna ger effekt på allt det här.

När du tränar mental avslappning så blir du ju fysiskt avslappnad och vice versa och du får ju den avslappningen även i de filer som innehåller självkänsla och mål.

Så med det här vill jag säga att det är inte ett magiskt recept som man måste följa till punkt och pricka för att få fördelarna. Det viktiga är att du tränar.

Så låt säga att du kört dina tio dagar med Slappna av-filen och nu ska gå in på Gå djupare. Men någonting i den gör att det inte känns rätt. Gå då tillbaka till Slappna av-filen eller hoppa till självkänsla eller mål.

Låt inte det faktum att du inte tycker om ett band hindra dig från att träna. Och det är inte så att man behöver göra prick tio dagar av ena innan man kan gå till nästa utan det här är ett träningsförslag.

När jag tränar själv, vilket jag gör nästan varje dag, så kör jag oftast bara avslappning.

 

5. Vad händer när programmet är slut, är jag klar då?

Det här funkar på samma sätt som att gå till ett gym till exempel. Om du går och tränar dina axlar i två månader så kommer du att märka att du blir starkare och kanske till och med lite muskulösare.

Men när de två månaderna har gått så är du ju inte klar med axlarna. Om du slutar träna kommer musklerna att försvinna och du kommer att bli svagare igen. Så du behöver hålla i träningen på sikt.

Detta gäller här också. Vill du ha fördelarna av mental träning behöver du fortsätta träna. Ett alternativ är att gå runt på ljudfilerna, köra det här träningsprogrammet om och om igen. Ett annat är att ta det du tycker bäst om och bara köra det. Ett tredje skulle kunna vara att undersöka vad mer som finns där ute, antingen sådant som vi har gjort eller sådant som andra har gjort.

 

Fler frågor? Ställ dem här!

Lycka till!