113. Därför känner jag mig lättare, friare och mer motiverad

113. Därför känner jag mig lättare, friare och mer motiverad

Om mindre än två månader kommer jag och min familj att flytta från lilla Borensberg till det lite större Norrköping.

Eftersom tiden går så fort och eftersom både maj och juni kommer att vara hektiska för oss så har vi påbörjat våra förberedelser, för en gångs skull i någorlunda god tid.

Vad vi har gjort hittills är att börja rensa.

Ju mer vi rensar, desto bättre känns det. I alla fall för mig. Jag känner mig lättare, friare och till och med mer motiverad i allmänhet.


110. Därför är de dumma så tvärsäkra och de begåvade så fyllda av tvivel

110. Därför är de dumma så tvärsäkra och de begåvade så fyllda av tvivel

När en bankrånare trodde att han var maskerad eftersom han hade smort in sitt ansikte med citronjuice - "Det används ju till osynligt bläck" - blev psykologiprofessorn David Dunning intresserad.

Tillsammans med Jason Kruger utförde han en studie som bevisade det Socrates, Shakespeare och Darwin alla hade anat.

Dunning Kruger-effekten är mer aktuell än någonsin. I det här avsnittet får du veta vad den är och varför du ska ha den i åtanke.

109. Stoicism: Fem stora idéer för ett bra liv

Få vår PDF med stoiska tekniker och vårt 30-dagarsprogram i mental träning helt gratis genom att bli medlem på www.monkeymindset.se

Det här avsnittet är det sista i vår miniserie om stoicism — en filosofisk skola som grundades under antiken och utvecklade mängder av stora idéer och praktiska tekniker för att leva ett bra liv.

 

Utskrift av avsnittet 109. Stoicism: Fem stora idéer för ett bra liv

Välkommen till Monkey mindset. Jag heter Patrik Edblad och jag är beteendevetare och mental tränare.

Idag har vi kommit fram till det sista avsnittet i vår miniserie om stoicism — en filosofisk skola som grundades under antiken och som utvecklade mängder av stora idéer och praktiska strategier för ett bra liv.

Om du vill ha en liten sammanfattning om stoicismen och dess största tänkare; Seneca, Epiktetos och Marcus Aurelius, kan du gå tillbaka och lyssna på avsnitt 105.

Under den här serien har vi gått igenom stoikernas bästa tekniker för att behålla lugnet i alla lägen, utveckla mental styrka, övervinna livets svårigheter och handskas med jobbiga personer. Och idag knyter vi ihop säcken med deras främsta idéer för att leva ett bra liv.

Men innan vi börjar vill jag tipsa om en liten bonus jag satt ihop. Om du gillar idéerna i det här avsnittet, och teknikerna från alla de andra avsnitten i den här serien, så har jag samlat dem allihop i en PDF som du får helt gratis när du blir medlem hos oss på monkeymindset.se.

Då får du dessutom vårt 30-dagarsprogram i mental träning och flera andra bonusar du kan använda för att må och prestera på topp.

Om du redan är medlem hittar du som vanligt PDF:en under fliken i ”Extramaterial” på medlemssidorna.

Med det sagt påbörjar vi dagens avsnitt med den första stoiska stora idén för ett bra liv, som är att…

1. Uppfylla din plikt som människa

I sina Självbetraktelser skriver Marcus Aurelius: “I gryningen, när du har svårt att ta dig ur sängen, säg till dig själv: Jag måste arbeta — som en människa. Vad har jag att klaga på, om jag kommer att göra det jag föddes för — de saker som jag fördes in i världen för att göra? Eller var det det här jag skapades för? Att gömma mig under täcket och hålla mig varm?”

Vi föddes inte för att ha det bekvämt. Vi föddes för att uppfylla vår plikt som människor.

På samma sätt som växterna, fåglarna, myrorna, spindlarna och bina tar sig an sina individuella uppgifter och sätter världen i ordning så behöver vi också leva i enlighet med naturen och göra vårt jobb som människor.

För det första behöver du så klart ta hand om dina grundläggande behov som sömn, mat och tak över huvudet.

Men utöver det behöver du också komma ihåg att du som människa har fått förnuftets gåva. Och vår natur kräver att vi använder vårt rationella sinne.

Så använd ditt förnuft för att se till att dina handlingar är väl genomtänkta och reflekterar den person du vill vara.

Och kom ihåg att varje dag du får vakna upp och får arbeta för att hjälpa andra är en gåva.

Idé nummer två är att...

2. Ta vara på varje ögonblick

Marcus Aurelius skriver: “Se dig själv som död. Du har levt ditt liv. Ta nu det som är kvar och lev det ordentligt”.

Och Seneca skriver: “Vad kommer syftet med mitt arbete att vara? Den här dagen är min sista, eller kanske inte, men den är inte långt ifrån.”

Enligt stoikerna måste vi undvika att slösa vår tid på slumpmässiga och halvhjärtade handlingar.

Det finns helt enkelt inte utrymme för det eftersom livet när som helst kan ta slut.

Ändå spenderar de flesta människor sina liv planlöst och slumpartat.

Fall inte i den fällan. Var fokuserad och närvarande i alla dina uppgifter. Lyssna gärna på avsnitt 104 för tips om hur du kan göra det.

Och om du har mål, styr alla dina handlingar mot att uppnå dem.

Gör det bästa av varje situation och möjlighet.

För du vet aldrig om du kommer få chansen att fortsätta arbeta imorgon.

Använd, som vi pratade om i avsnitt 106, din medvetenhet om döden som motivation för att leva livet fullt ut och ta vara på varje ögonblick du får.

Idé nummer tre är att...

3. Eliminera det oväsentliga

“Om du söker lugn, gör mindre.” Enligt Marcus Aurelius ger det här “dubbel tillfredsställelse: att göra mindre, bättre”.

Och Seneca skriver: “Mät ditt liv: Det har helt enkelt inte plats för så mycket”.

Som vi redan varit inne på är fokus, enligt stoikerna, en jätteviktig egenskap.

Förmågan att kunna kapa bort det oväsentliga och fokusera din tid och kraft på det som faktiskt är viktigt är helt nödvändigt för att leva ett bra liv.

Om du slutar slösa din tid på triviala saker så kommer du bli förvånad över hur mycket du åstadkommer.

Som Seneca skriver: “Vi har inte givits ett kort liv men vi gör det kort, och vi har inte ont om det men vi slösar bort det. Livet är långt om du vet hur du ska använda det”.

Så, bli bra på att säga nej. Klargör dina viktigaste mål och åtaganden, och kapa hänsynslöst bort allt annat.

Gör mindre, bättre. På så sätt kommer du åstadkomma mer och uppleva större lugn och tillfredsställelse.

Idé nummer fyra är att...

4. Låta ditt arbete vara din belöning

I ett av sina brev skriver Seneca om ett fält som förberetts för majsodling: “På det här fältet syns några blommor här och var. Men även om de är en fröjd för ögat så var det inte för de här blommorna som så mycket arbete utförts. Personen som sådde hade ett annat syfte, och blommorna kom som en bonus.”

Stoikerna menade att vi inte ska förvänta oss att vårt arbete kommer leda till rikedom och berömmelse.

För, som vi pratat om flera gånger i den här serien, så är det poänglöst att fokusera på sådant som är utanför din kontroll — som till exempel andras åsikter.

Så, istället för att fundera på vad andra kommer tycka om din arbetsinsats eller hantverksskicklighet, fokusera helt på ditt arbete och uppgiften framför dig.

Om bara några få människor uppmärksammar ditt arbete bör du enligt Seneca säga: “Några få är tillräckligt för mig. Det är också endast en. Eller ingen alls.”

Fokusera på fröna du sår, inte på hur skörden råkar bli.

Låt ditt arbete vara din belöning, och all eventuell uppmärksamhet en bonus.

På så sätt slipper du bli ett offer för åsikter som ändå är utanför din kontroll, och kan istället känna stor tillfredsställelse i ett gott dagsverke.

Och idé nummer fem är att...

5. Sträva efter måttfullhet

Seneca skriver att: “Din mat ska stilla din hunger, din dryck ska släcka din törst, dina kläder hålla kylan ute, ditt hus vara ett skydd mot dåligt väder. Men det gör ingen skillnad om det är byggt av torv eller marmor från ett annat land: vad du måste förstå är att ett halmtak gör en person lika gott som ett tak av guld.”

Inom grekisk filosofi var måttfullhet en av “kardinaldygderna”; ett av de absolut viktigaste och mest eftersträvansvärda karaktärsdragen.

Och stoicismen var inget undantag. Stoikerna menade att ett liv i balans är ett fridfullt och stabilt liv.

Och för att uppnå det måste du praktisera måttfullhet i dina tankar och handlingar — eftersträva det som är nödvändigt, inte det extravaganta.

Klä dig respektabelt, varken i trasor eller extravagans. Ät för att stilla din hunger, inte för att frossa i varje smula.

Genom att praktisera måttfullhet menade stoikerna att du kan stå starkt mot Fortunas nyckfullhet och livets utmaningar.

En måttfull person har färre ägodelar att förlora, och en starkare karaktär att ta sig igenom livets svårigheter med.
 

Och det var faktiskt den sista idén i det här sista avsnittet i Monkey mindsets miniserie om stoicism. Jag kör som vanligt en sammanfattning av idéerna vi gått igenom idag, så avslutar vi sedan serien med några sista visdomsord från stoikerna.

Idé nummer ett var att uppfylla din plikt som människa. Enligt stoikerna så föddes vi inte för att ha det bekvämt, utan för att leva i enlighet med naturen. Och för en människa innebär det att använda vårt rationella sinne. Så använd ditt förnuft för att se till att dina handlingar är väl genomtänkta och reflekterar den person du vill vara.

Idé nummer två var att ta vara på varje ögonblick. Enligt stoikerna måste vi undvika att slösa vår tid på slumpmässiga och halvhjärtade handlingar. Det finns helt enkelt inte utrymme för det eftersom livet när som helst kan ta slut. Så, gör det bästa av varje situation och möjlighet. Du vet aldrig om du kommer få chansen att fortsätta arbeta imorgon.

Idé nummer tre var att eliminera det oväsentliga. Stoikerna menade att förmågan att kunna kapa bort det oväsentliga och fokusera din tid och kraft på det som faktiskt är viktigt är helt nödvändigt för att leva ett bra liv. Bli bra på att säga nej. Klargör dina viktigaste mål och åtaganden, och kapa hänsynslöst bort allt annat.

Idé nummer fyra var att låta ditt arbete vara din belöning. Det är poänglöst att oroa sig för sådant som är utanför din kontroll — som till exempel andras åsikter. Så, istället för att fundera på vad andra kommer tycka om din hantverksskicklighet, fokusera helt på ditt arbete och uppgiften framför dig. Låt arbetet i sig vara din belöning, och all eventuell uppmärksamhet en bonus.

Och idé nummer fem var att sträva efter måttfullhet. Stoikerna menade att ett liv i balans är ett fridfullt och stabilt liv. För att uppnå det behöver du praktisera måttfullhet i dina tankar och handlingar. Eftersträva det som är nödvändigt, inte det extravaganta. På så sätt kan du stå stark mot Fortunas nyckfullhet och livets utmaningar.

Det här var, som sagt, det sista avsnittet i vår miniserie som handlat om stoicism.

Mitt mål med den här serien har varit att ge dig några nya sätt uppfatta världen och dina erfarenheter på.

För det är ju så att livet utspelar sig i sinnet och dina tankar skapar din verklighet.

Och förhoppningsvis har idéerna och teknikerna vi gått igenom i de här avsnitten gett dig några nya verktyg för att påverka ditt sinne, och på så sätt även dina handlingar och dina känslor.

För, som Seneca sa: “Vi lider mer i vår fantasi än i verkligheten”.

Eller som Marcus Aurelius skrev: “Lyckan i ditt liv hänger på kvalitén i dina tankar”.

Eller som Epiktetos uttryckte det: “Det är inte vad som händer dig, utan hur du reagerar på det, som räknas”.

Så, nu hoppas jag att du går från teori till praktik och konsekvent börjar använda de stoiska teknikerna i ditt liv.

“Förklara inte din filosofi. Förkroppsliga den.”, som Epiktetos sa.

Och för att göra det så enkelt som möjligt för dig så har jag, som sagt, satt ihop en PDF med alla tekniker från samtliga avsnitt i den här miniserien. Den får du helt gratis när du blir medlem hos oss på monkeymindset.se.

Tusen tack för att du lyssnat! Nu tar Daniel över poddmikrofonen ett tag framöver så vi hörs igenom om några veckor.

Under tiden får du gärna berätta för mig hur det går med din stoiska träning i vår privata Facebookgrupp. Den hittar du genom att söka på Monkey mindset på Facebook.

Nu sätter jag punkt med ett sista citat från vår vän Marcus Aurelius: “Allt hänger på hur du uppfattar det. Du har kontroll”.

108. Stoicism: Fyra tekniker för att handskas med jobbiga personer

108. Stoicism: Fyra tekniker för att handskas med jobbiga personer

Bli medlem hos oss och få vårt 30-dagarsprogram i mental träning helt gratis på: www.monkeymindset.se

I det här avsnittet fortsätter vi vår miniserie om stoicism — en filosofisk skola som grundades under antiken och utvecklade mängder av stora idéer och praktiska tekniker för att leva ett bra liv.

Vi går igenom fyra stoiska tekniker för att handskas med jobbiga personer:

1. Att komma ihåg vår gemensamma mänsklighet
2. Att förlåta andra för deras misstag
3. Att besegra avundsjuka med förnuftet
4. Att inspirera andra genom handling

107. Stoicism: Fem effektiva sätt att övervinna svårigheter

I dagens avsnitt går vi igenom stoikernas fem främsta tekniker för att övervinna livets svårigheter. Jag hoppas att du ska hitta några användbara strategier här och, som vanligt, att du testar på dem i ditt eget liv.

Utskrift av avsnitt 107 – Stoicism: Fem effektiva sätt att övervinna svårigheter

Välkommen till Monkey mindset. Jag heter Patrik Edblad och jag är beteendevetare och mental tränare.

Innan vi kör igång dagens avsnitt vill jag tipsa om vårt mentala träningsprogram Monkey mindset plus. Just nu återlanserar vi en uppdaterad och uppgraderad version av det här programmet. Så om du vill ha en systematisk och beprövad metod för att må bra och prestera på topp rekommenderar jag varmt att du läser mer på monkeymindset.se/plus.

Här på Monkey mindset är vi just nu inne i en miniserie om stoicism — en filosofisk skola som grundades under antiken och som utvecklade en massa stora idéer och praktiska strategier för att leva ett bra liv.

Om du vill ha en liten sammanfattning av stoicismen och dess främsta tänkare; Seneca, Epiktetos och Marcus Aurelius, så får du gärna gå tillbaka och lyssna på avsnitt 105.

I dagens avsnitt ska vi gå igenom stoikernas fem främsta tekniker för att övervinna livets svårigheter. Jag hoppas att du ska hitta några användbara strategier här och, som vanligt, att du testar på dem i ditt eget liv.

Den första tekniken vi ska kika på idag är att…

1. Vända motgångar till möjligheter

Seneca skriver att “Ett bakslag många gånger har röjt vägen för större framgång. Många saker har fallit bara för att resa sig mot högre höjder.”

De flesta av oss ser motgångar som något negativt — ett hinder som står i vägen för våra mål och vår lycka.

Enligt stoikerna kan du vända på den här uppfattning genom att inse att det inte finns någon bättre möjlighet att testa dig själv än under svårigheter.

På samma sätt som en idrottare tar sig an hinder på arenan, så kan du använda livets svårigheter som ett tillfälle att visa vad du går för och bli starkare.

Du kan se det som “mental motståndsträning”. Varje gång du möter en svårighet så betyder det att du klivit in i ditt mentala gym.

Livet har lagt ut vikterna åt dig. Nu kan du antingen gnälla och klaga och vägra plocka upp dem, eller så kan du vara tacksam för möjligheten, lyfta vikterna och bli starkare.

Om någon, till exempel, går dig på nerverna så kan du se mötena med den personen som ett perfekt tillfälle att stärka ditt tålamod.

Om du misslyckas med att uppnå ett personligt mål kan du se det som en möjlighet att öva din ihärdighet och förmåga att inte ge upp.

Eller om du sovit dåligt natten innan du ska hålla en viktig presentation på jobbet så kan du se det som ett perfekt tillfälle att visa dig själv att du kan prestera även när du är trött.

Motgångar kan göra dig starkare eller svagare, och det som avgör är hur du väljer att se på situationen.

Nästa teknik för att övervinna svårigheter är att…

2. Balansera ditt perspektiv

Seneca skriver att “Andra har plundrats, förråtts, blivit misshandlade, attackerats med gift eller förtal — nämn vad som helst, och det har hänt massor av människor”.

Vi blir ofta överväldigade av livets händelser. Till och med små irritationsmoment tär på oss.

Stoikerna menade att vi kan undvika det här genom att sätta de här händelserna i ett rimligt perspektiv.

Om du blir frustrerad över den långa kön i livsmedelsbutiken, var tacksam att du bor i ett land där det finns mat så att det räcker till alla.

Om du har en långdragen förkylning, tänk på alla som just nu ligger på sjukhuset med betydligt allvarligare sjukdomar.

Om du känner dig orättvist behandlad, föreställ dig alla människor som levt under förtryck, slaveri eller tortyr.

Sätt varje situation i sitt rätta perspektiv så kommer du snart att glömma, eller till och med kunna skratta åt, de irritationsmoment som stört dig.

Teknik nummer tre är att…

3. Skylla på dina förväntningar

I sina Självbetraktelser skriver Marcus Aurelius: “Kom ihåg: du bör inte bli förvånad över att ett fikonträd producerar fikon, och inte heller vad världen producerar. En skicklig läkare blir inte förvånad när hans patienter har feber, eller en rorsman när vinden blåser på honom.”

Så, vad vill han ha sagt med det här? Jo, att du aldrig bör skylla din frustration på omständigheterna, utan istället på dina förväntningar.

När du känner dig frustrerad, istället för att skylla på situationen eller människorna omkring dig, vänd ditt fokus inåt.

Om din kompis, till exempel, var otrevlig mot dig — är du arg för att hon behandlat dig illa, eller för att du förväntade dig att hon inte skulle göra så? Vad fick dig att tro att en människa aldrig skulle bete sig illa mot en annan? Att människor alltid beter sig perfekt?

Kom alltid ihåg att varje frustration och besvikelse beror på dina egna orealistiska förväntningar — förväntningar som du själv är helt och hållet ansvarig för.

Enligt stoikerna bör du undvika att gå runt och förvänta dig en massa saker. Och du bör inte klaga när världen inte fungerar som du förväntat dig.

Det är mycket mer produktivt att fråga dig själv hur dina förväntningar är orealistiska, och ändra dem.

Ju bättre dina förväntningar stämmer överens med verkligheten, desto mindre frustration kommer du uppleva.

Nästa teknik är att…

4. Göra lidande till en möjlighet

Marcus Aurelius menade att “smärta antingen kan påverka kroppen (vilket är kroppens problem), eller så kan den påverka själen. Men själen kan välja att inte påverkas och behålla sin stillhet och lugn. Alla våra beslut, drifter, önskningar och aversioner ligger inom oss. Ingen ondska kan röra dem.”

Precis som i den första tekniken vi gick igenom, att vända motgångar till fördelar, så handlar det även här om att ändra din inställning till det som händer dig.

När du går igenom fysisk smärta eller sjukdom, låt inte dig själv tas över av hjälplöshet och självömkan. Det kommer bara att öka ditt lidande.

Se istället även smärta som en möjlighet att träna upp din karaktär och mentala styrka. Lite som hjälte-träning.

På så sätt kan du bli ett stort föredöme för andra. För få saker är så inspirerande som när någon på ett modigt sätt tar sig an och går igenom smärta och sjukdom.

Den femte och sista tekniken för att övervinna livets svårigheter är att…

5. Påminna dig själv att allt är välbekant

Och även börjar vi med ett citat från Marcus Aurelius. Han skriver: “Allt som händer är lika enkelt och bekant som en ros på våren, frukten på sommaren: sjukdom, död, hädelse, konspirationer… allt som gör korkade människor lyckliga eller arga.”

Han skriver också om “dumheten hos människor som blir förvånade över vad som helst som händer” och beskriver dem som “resenärer som blir förvånade över utländska seder.”

Så, vad menar han då med det här?

Det är lätt att få för sig att det som händer just nu är unikt i världshistorien. Men vad det än är som händer, så har det hänt många gånger förr.

Seneca, Marcus Aurelius och Epiktetos stötte på samma problem som vi gör idag. Krig, naturkatastrofer, sjukdomar, fattigdom och girighet har funnits sedan tidernas begynnelse.

Så när du konfronteras med de här sakerna, undvik att göra dem större än vad de är. Kom ihåg att alla de här sakerna är välbekanta. Det är bara platserna, namnen och ansiktena som förändras.

Med risk för att fullständigt slakta uttalet här så sa man på latin ungefär: “Nihil sub sole novum est”; Ingenting är nytt under solen.

Genom att påminna dig själv om det kan du minska din rädsla och stress för allt det onda som händer i världen.

Det var de fem stoiska tekniker jag hade för den här gången. Och, som vanligt, vill jag påminna om att det inte räcker med att känna till de här strategierna. Du behöver praktisera dem i ditt eget liv för att du ska kunna dra fördel av dem.

Så jag avslutar i vanlig ordning även det här avsnittet med en utmaning till dig; välj ut en av de fem teknikerna vi gått igenom i det här avsnittet och testa den under den kommande veckan.

Teknikerna vi gått igenom var:

1. Att vända motgångar till möjligheter. Börja se på svårigheter som “mental motståndsträning”. Varje gång du hamnar i en krävande situation, fråga dig själv hur du kan använda den för att bli starkare och bättre. Kanske är det ett bra tillfälle att träna ditt tålamod? Din ihärdighet? Eller att prestera trots att du är trött?

2. Att balansera ditt perspektiv. När du känner dig irriterad, sätt irritationsmomentet i ett större perspektiv. Jämför din situation med de som har det betydligt värre, och lägg märke till hur det påverkar dina känslor. Kanske känns ditt irritationsmoment så trivialt att det till och med blir skrattretande.

3. Att skylla på dina förväntningar. När du känner dig frustrerad, sluta att skylla på situationen eller människorna omkring dig, och skyll istället på dina förväntningar. Fråga dig själv hur dina förväntningar varit orealistiska, och förändra dem. Kom ihåg att ju bättre dina förväntningar stämmer överens med verkligheten, desto mindre frustration kommer du uppleva.

4. Att göra lidande till en möjlighet. Om du just nu går igenom smärta eller sjukdom, försök se det här som hjälte-träning; en möjlighet att träna upp din karaktär och mentala styrka och vara ett föredöme för människorna omkring dig.

5. Att påminna dig själv att allt är välbekant. Varje gång du känner dig rädd eller stressad över allt det onda som händer i världen, påminn dig själv att ingenting är nytt under solen. Krig, naturkatastrofer, sjukdomar, fattigdom och girighet har alltid funnits. Det är bara platserna, namnen och ansiktena som förändras. Lägg märke till vad den här insikten gör med din rädsla och stress.

Du får jättegärna berätta vilken teknik du väljer och hur den fungerar för dig i vår Facebookgrupp. Den hittar du genom att söka på Monkey mindset på Facebook.

Tack så mycket för att du lyssnat. Jag är snart tillbaka med fler stoiska tekniker.

106. Stoicism: Fem tekniker för orubblig mental styrka

Vidare läsning

Enchiridion av Epiktetos

Om vreden, Om levnadslycka och Om livets korthet av Seneca

Självbetraktelser av Marcus Aurelius

The Art of Stoic Perception av William Boyce och Sean O'Connor

The Stoic Handbook av Eric Wiegardt

Utskrift av Podd 106: Stoicism: Fem tekniker för orubblig mental styrka

Välkommen till Monkey mindset. Jag heter Patrik Edblad och jag är beteendevetare och mental tränare.

Innan vi börjar vill jag tipsa om vårt populära mentala träningsprogram, Monkey mindset plus. Just nu återlanserar vi en uppdaterad och uppgraderad version av det här programmet. Så om du vill ha en systematisk och beprövad metod för att må, fungera och prestera bättre rekommenderar jag varmt att du läser mer på monkeymindset.se/plus.

I förra veckans avsnitt påbörjade jag en miniserie om stoicism — en filosofisk skola som grundades under antiken och som utvecklade mängder av stora idéer och praktiska tekniker för att handskas med livet på ett bra sätt.

Så, om du inte redan gjort det, får du gärna lyssna på avsnitt 105 så får du en liten sammanfattning av stoicismen och dess största tänkare; Seneca, Epiktetos och Marcus Aurelius.

I den podden gick vi igenom stoikernas främsta tekniker för att behålla lugnet i alla lägen. Och i dagens avsnitt tänkte jag att vi ska fortsätta serien genom att kika närmare på deras bästa tekniker för att utveckla sin mentala styrka.

Så utan omsvep tycker jag vi kör igång direkt med teknik nummer ett, som är…

1. Negativ visualisering

I en av sina texter skriver Seneca att “vi måste förutse alla möjligheter och stärka vår förmåga att handskas med det som kan uppstå. Repetera dem i ditt sinne: exil, tortyr, krig, skeppsbrott. Om vi inte vill bli överväldigade och lamslagna av sådana här händelser så måste vi visualisera dem på ett grundligt och omfattande sätt.”

Enligt stoikerna har vi en tendens att ta det vi har för givet. Och det här för med sig två stora problem.

För det första så gör det att vi inte känner oss tacksamma och lyckliga för det vi har. Och för det andra gör det att vi mår fruktansvärt dåligt när förlorar de här sakerna.

Lösningen på båda de här problemen är, som Seneca beskriver, negativ visualisering. Att kontinuerligt föreställa dig det värsta tänkbara — att du förlorar en familjemedlem, att en nära vän blir sjuk, att du förlorar ditt jobb, ditt hem eller dina käraste ägodelar.

Precis som en armé som förbereder sig för strid under fredliga tider, kan du förbereda dig för livets mest katastrofala stunder innan de händer.

Spartanerna hade ett talesätt som är väldigt passande här; “Den som svettas mer i träning, blöder mindre i strid”.

Så, när du vaknar på morgonen, påminn dig själv att du kan förlora någon du älskar idag, att du kan drabbas av smärta eller sjukdom, att du kan misslyckas med uppnå dina mål och förlora ditt jobb eller ditt hem.

Det kommer förbereda dig för livets svåraste stunder och dessutom öka din tacksamhet för det du har.

Nästa stoiska teknik för orubblig mental styrka kan vi kalla för…

2. Frivilliga svårigheter

Seneca skriver att man kan öka sitt mod genom noggranna förberedelser. Svårigheter kan hanteras bättre om man tränar på dem i förväg. Om man istället är oförberedd blir man panikslagen av de mest triviala händelser.

Seneca var under sin levnadstid en av de rikaste personerna i Rom, men under några dagar varje månad levde han i fattigdom. Han åt väldigt lite mat och hade på sig slitna kläder.

Det här gjorde han inte för att plåga sig själv, utan för att minska sin aptit för materiella saker och njutning, öka sin uppskattning för det han redan hade och, framförallt, för att “immunisera” sig själv mot framtida motgångar och utveckla modet att ta sig an svåra utmaningar.

Och genom att utsätta dig själv för frivilliga svårigheter kan du göra samma sak. Du kan, till exempel, välja att duscha kallt, köra periodisk fasta, välja bort sötsaker, stänga av AC:n i bilen eller sova på golvet en natt.

Genom den här typen av övningar kommer du förbereda din kropp och ditt sinne för oförutsägbara och krävande situationer. Du kommer utveckla en större tacksamhet för det du idag tar för givet. Och du kommer troligen märka att de här krävande situationerna inte är så outhärdliga som du föreställer dig.

Den tredje tekniken är att...

3. Leva med lite

Enligt Seneca är det absolut nödvändigt att lära sig att klara sig med lite. Han skriver att: “Även rika personer kontinuerligt hamnar i svåra tider och frustrerande situationer. Ingen har makten att få allt man vill ha, men alla har makten att inte önska sig det man inte har, och att glädjefyllt göra det bästa av de saker som kommer ens väg.”

Innan vi testat att leva utan dem, så har vi svårt att se hur onödiga många av våra saker är. Vi använder dem inte för att vi behöver dem, utan helt enkelt för att vi har dem.

Många av oss utgår ifrån att mer är bättre, men stoikerna såg det snarare tvärtom. Det finns mycket att vinna på enkelhet.

Många tycker det är förvånande att framgångsrika personer som Steve Jobs och Mark Zuckerberg klär sig likadant varje dag. De har ju tveklöst råd att köpa mer kläder eller till och med betala en stylist.

Men ändå väljer de att bära samma kläder för att det minskar komplexiteten i deras liv. Och på så sätt sparar de kraft till viktigare beslut som de kommer att behöva göra varje dag.

Du kan också spara värdefull tid och energi genom att praktisera enkelhet. Gör dig av med allt som är onödigt i ditt liv och se om det verkligen gör dig mindre lycklig.

Du kommer troligtvis märka att du egentligen behöver väldigt lite, och att livet dessutom blir enklare och mer njutbart ju färre saker du har.

Den fjärde tekniken är att...

4. Betrakta allt som på lån

Stoikerna menade att det enda du äger i livet är ditt sinne. Allt annat; dina ägodelar och människorna i ditt liv är på lån. De är tillfälliga gåvor från Fortuna som kan tas ifrån oss när som helst.

Enligt Seneca ska vi njuta av de här gåvorna, men vi ska alltid komma ihåg att det inte är upp till oss hur länge vi får behålla dem. Vår uppgift är att ha gåvorna redo och, när tiden är inne, återlämna dem utan att klaga.

Det här är en idé som var till stor hjälp för mig när min pappa oväntat gick bort. Tiden efter att det hände kände jag mig bestulen. Han gick bort “alldeles för tidigt” och jag var arg och ledsen över all tid med honom som jag kände mig berättigad till, men aldrig fick.

Men när jag började läsa om stoicism och började tänka på det här med att betrakta allt som på lån så gick det sakta men säkert upp för mig att Fortuna egentligen varit väldigt givmild mot mig.

Tänk att jag fått ha en sån fantastisk person i mitt liv i nästan 30 år. Och när Fortuna vill ha honom tillbaka så reagerade jag med sorg och ilska? Vad är det för sätt att bemöta en så vänlig långivare?

Det är så klart naturligt att sörja sina förluster, men det finns mycket att vinna på att så snabbt som möjligt ändra ditt perspektiv så att du kan känna dig tacksam istället för orättvist behandlad.

Stoikerna uppmanade oss att se på alla externa saker på samma sätt som en skådespelare ser på rekvisitan på en scen. Njut av dem under pjäsen, men var medveten om att de måste lämnas tillbaka så fort det står så i manuset.

På det sättet slipper du känna dig som ett hjälplöst offer, och kan istället öka din uppskattning för allt du har och har haft.

Den femte och sista tekniken för orubblig mental styrka är att...

5. Reflektera över döden

I ett av sina brev frågar Seneca: “Skulle du inte säga att någon som tycker att en lampa har det sämre när den är släckt än när den är tänd är en fullständig idiot?”

Han menar att vi människor tänds och släcks precis som lampor. Vi lider något under den korta period som vi lyser, men innan och efter finns ett djupt lugn.

Ändå finns det inget vi är mer rädda för än döden. Och stoikerna menade att den här rädslan högst irrationell och att den beror på rykten om döden som skapats av de levande.

De menade att det är viktigt att se döden för vad den verkligen är — ett tillstånd som du upplevde under en evighet innan du föddes (var det verkligen så illa första gången?) — och ett tillstånd som du kommer återvända till, som en resenär som återvänder hem efter en lång resa.

Den här övningen kallas för “memento mori”, en latinsk fras som betyder “kom ihåg att du är dödlig”. Istället för att förtränga döden och låtsas som att den inte finns, reflektera kontinuerligt över den och påminn dig själv att den kan komma när som helst.

Det är mycket viktigare att leva ett bra liv än att leva ett långt liv och den här övningen, memento mori, kommer göra att du tar till vara på varje dag på ett bättre sätt.

Det var alla tekniker jag hade den här gången. Jag hoppas du tyckte det här avsnittet var intressant även fast de här stoiska tankegångarna har en tendens att bli lite tunga och allvarsamma emellanåt.

Precis som jag påpekade i förra podden så får du ut överlägset mest av de här teknikerna om du praktiserar dem i ditt eget liv. Så jag tänkte avsluta även det här avsnittet med en utmaning. Välj ut en av teknikerna vi gått igenom och testa den under den kommande veckan.

Jag gör en liten sammanfattning här så det blir enkelt för dig att välja. Teknikerna vi gick igenom i det här avsnittet var:

1. Negativ visualisering. När du vaknar på morgonen, påminn dig själv att du kan förlora någon du älskar idag, att du kan drabbas av smärta eller sjukdom, att du kan misslyckas med dina mål och förlora ditt jobb eller ditt hem. Lägg märke till hur det påverkar din mentala styrka och den tacksamhet du upplever för det du redan har.

2. Frivilliga svårigheter. Utsätt dig själv med flit för besvärliga omständigheter. Duscha kallt, kör periodisk fasta, välj bort ditt favoritgodis, sov utan kudde eller gör någonting annat obekvämt den kommande veckan. Hur påverkar det din mentala styrka och din tacksamhet?

3. Leva med lite. Gå igenom dina ägodelar och göm undan allt onödigt. Se hur det påverkar dina lyckonivåer. Om du märker att det bara gör livet enklare, gör dig av med de här sakerna permanent.

4. Betrakta allt som på lån. Börja se på dina ägodelar och människorna omkring dig som gåvor på lån från Fortuna. Tänk dig att du är en skådespelare och att de här sakerna är rekvisita på scenen som måste återlämnas så fort det står så i manus. Lägg märke till hur det här påverkar din uppskattning för allt du har.

5. Reflektera över döden. Ta en liten stund varje dag till övningen “memento mori”. Påminn dig själv om att döden är ett tillstånd som du upplevde under en evighet innan du föddes och som du kommer återvända till som en resenär som återvänder hem efter en lång resa. Lägg märke till hur det påverkar din inställning till döden och om övningen gör att du tar till vara på varje dag på ett bättre sätt.

Om du vill får du jättegärna berätta om hur din stoiska träning går i vår privata Facebookgrupp. Den hittar du enkelt genom att söka på Monkey mindset på Facebook.

Tack för att du lyssnat. Nästa vecka är jag tillbaka med fler stoiska tekniker.