106. Stoicism: Fem tekniker för orubblig mental styrka

 

Välkommen till Monkey mindset. Jag heter Patrik Edblad och jag är beteendevetare och mental tränare.

I förra veckans avsnitt påbörjade jag en miniserie om stoicism — en filosofisk skola som grundades under antiken och som utvecklade mängder av stora idéer och praktiska tekniker för att handskas med livet på ett bra sätt.

Så, om du inte redan gjort det, får du gärna lyssna på avsnitt 105 så får du en liten sammanfattning av stoicismen och dess största tänkare; Seneca, Epiktetos och Marcus Aurelius.

Tekniker för mental styrka

I den podden gick vi igenom stoikernas främsta tekniker för att behålla lugnet i alla lägen. Och i dagens avsnitt tänkte jag att vi ska fortsätta serien genom att kika närmare på deras bästa tekniker för att utveckla sin mentala styrka.

Så utan omsvep tycker jag vi kör igång direkt med teknik nummer ett, som är…

1. Negativ visualisering

I en av sina texter skriver Seneca att “vi måste förutse alla möjligheter och stärka vår förmåga att handskas med det som kan uppstå. Repetera dem i ditt sinne: exil, tortyr, krig, skeppsbrott. Om vi inte vill bli överväldigade och lamslagna av sådana här händelser så måste vi visualisera dem på ett grundligt och omfattande sätt.”

Enligt stoikerna har vi en tendens att ta det vi har för givet. Och det här för med sig två stora problem.

För det första så gör det att vi inte känner oss tacksamma och lyckliga för det vi har. Och för det andra gör det att vi mår fruktansvärt dåligt när förlorar de här sakerna.

Lösningen på båda de här problemen är, som Seneca beskriver, negativ visualisering. Att kontinuerligt föreställa dig det värsta tänkbara — att du förlorar en familjemedlem, att en nära vän blir sjuk, att du förlorar ditt jobb, ditt hem eller dina käraste ägodelar.

Precis som en armé som förbereder sig för strid under fredliga tider, kan du förbereda dig för livets mest katastrofala stunder innan de händer.

Spartanerna hade ett talesätt som är väldigt passande här; “Den som svettas mer i träning, blöder mindre i strid”.

Så, när du vaknar på morgonen, påminn dig själv att du kan förlora någon du älskar idag, att du kan drabbas av smärta eller sjukdom, att du kan misslyckas med uppnå dina mål och förlora ditt jobb eller ditt hem.

Det kommer förbereda dig för livets svåraste stunder och dessutom öka din tacksamhet för det du har.

Nästa stoiska teknik för orubblig mental styrka kan vi kalla för…

2. Frivilliga svårigheter

Seneca skriver att man kan öka sitt mod genom noggranna förberedelser. Svårigheter kan hanteras bättre om man tränar på dem i förväg. Om man istället är oförberedd blir man panikslagen av de mest triviala händelser.

Seneca var under sin levnadstid en av de rikaste personerna i Rom, men under några dagar varje månad levde han i fattigdom. Han åt väldigt lite mat och hade på sig slitna kläder.

Det här gjorde han inte för att plåga sig själv, utan för att minska sin aptit för materiella saker och njutning, öka sin uppskattning för det han redan hade och, framförallt, för att “immunisera” sig själv mot framtida motgångar och utveckla modet att ta sig an svåra utmaningar.

Och genom att utsätta dig själv för frivilliga svårigheter kan du göra samma sak. Du kan, till exempel, välja att duscha kallt, köra periodisk fasta, välja bort sötsaker, stänga av AC:n i bilen eller sova på golvet en natt.

Genom den här typen av övningar kommer du förbereda din kropp och ditt sinne för oförutsägbara och krävande situationer. Du kommer utveckla en större tacksamhet för det du idag tar för givet. Och du kommer troligen märka att de här krävande situationerna inte är så outhärdliga som du föreställer dig.

Den tredje tekniken är att...

3. Leva med lite

Enligt Seneca är det absolut nödvändigt att lära sig att klara sig med lite. Han skriver att: “Även rika personer kontinuerligt hamnar i svåra tider och frustrerande situationer. Ingen har makten att få allt man vill ha, men alla har makten att inte önska sig det man inte har, och att glädjefyllt göra det bästa av de saker som kommer ens väg.”

Innan vi testat att leva utan dem, så har vi svårt att se hur onödiga många av våra saker är. Vi använder dem inte för att vi behöver dem, utan helt enkelt för att vi har dem.

Många av oss utgår ifrån att mer är bättre, men stoikerna såg det snarare tvärtom. Det finns mycket att vinna på enkelhet.

Många tycker det är förvånande att framgångsrika personer som Steve Jobs och Mark Zuckerberg klär sig likadant varje dag. De har ju tveklöst råd att köpa mer kläder eller till och med betala en stylist.

Men ändå väljer de att bära samma kläder för att det minskar komplexiteten i deras liv. Och på så sätt sparar de kraft till viktigare beslut som de kommer att behöva göra varje dag.

Du kan också spara värdefull tid och energi genom att praktisera enkelhet. Gör dig av med allt som är onödigt i ditt liv och se om det verkligen gör dig mindre lycklig.

Du kommer troligtvis märka att du egentligen behöver väldigt lite, och att livet dessutom blir enklare och mer njutbart ju färre saker du har.

Den fjärde tekniken är att...

4. Betrakta allt som på lån

Stoikerna menade att det enda du äger i livet är ditt sinne. Allt annat; dina ägodelar och människorna i ditt liv är på lån. De är tillfälliga gåvor från Fortuna som kan tas ifrån oss när som helst.

Enligt Seneca ska vi njuta av de här gåvorna, men vi ska alltid komma ihåg att det inte är upp till oss hur länge vi får behålla dem. Vår uppgift är att ha gåvorna redo och, när tiden är inne, återlämna dem utan att klaga.

Det här är en idé som var till stor hjälp för mig när min pappa oväntat gick bort. Tiden efter att det hände kände jag mig bestulen. Han gick bort “alldeles för tidigt” och jag var arg och ledsen över all tid med honom som jag kände mig berättigad till, men aldrig fick.

Men när jag började läsa om stoicism och började tänka på det här med att betrakta allt som på lån så gick det sakta men säkert upp för mig att Fortuna egentligen varit väldigt givmild mot mig.

Tänk att jag fått ha en sån fantastisk person i mitt liv i nästan 30 år. Och när Fortuna vill ha honom tillbaka så reagerade jag med sorg och ilska? Vad är det för sätt att bemöta en så vänlig långivare?

Det är så klart naturligt att sörja sina förluster, men det finns mycket att vinna på att så snabbt som möjligt ändra ditt perspektiv så att du kan känna dig tacksam istället för orättvist behandlad.

Stoikerna uppmanade oss att se på alla externa saker på samma sätt som en skådespelare ser på rekvisitan på en scen. Njut av dem under pjäsen, men var medveten om att de måste lämnas tillbaka så fort det står så i manuset.

På det sättet slipper du känna dig som ett hjälplöst offer, och kan istället öka din uppskattning för allt du har och har haft.

Den femte och sista tekniken för orubblig mental styrka är att...

5. Reflektera över döden

I ett av sina brev frågar Seneca: “Skulle du inte säga att någon som tycker att en lampa har det sämre när den är släckt än när den är tänd är en fullständig idiot?”

Han menar att vi människor tänds och släcks precis som lampor. Vi lider något under den korta period som vi lyser, men innan och efter finns ett djupt lugn.

Ändå finns det inget vi är mer rädda för än döden. Och stoikerna menade att den här rädslan högst irrationell och att den beror på rykten om döden som skapats av de levande.

De menade att det är viktigt att se döden för vad den verkligen är — ett tillstånd som du upplevde under en evighet innan du föddes (var det verkligen så illa första gången?) — och ett tillstånd som du kommer återvända till, som en resenär som återvänder hem efter en lång resa.

Den här övningen kallas för “memento mori”, en latinsk fras som betyder “kom ihåg att du är dödlig”. Istället för att förtränga döden och låtsas som att den inte finns, reflektera kontinuerligt över den och påminn dig själv att den kan komma när som helst.

Det är mycket viktigare att leva ett bra liv än att leva ett långt liv och den här övningen, memento mori, kommer göra att du tar till vara på varje dag på ett bättre sätt.

Det var alla tekniker jag hade den här gången. Jag hoppas du tyckte det här avsnittet var intressant även fast de här stoiska tankegångarna har en tendens att bli lite tunga och allvarsamma emellanåt.

Precis som jag påpekade i förra podden så får du ut överlägset mest av de här teknikerna om du praktiserar dem i ditt eget liv. Så jag tänkte avsluta även det här avsnittet med en utmaning. Välj ut en av teknikerna vi gått igenom och testa den under den kommande veckan.

Idéer i sammanfattning

Jag gör en liten sammanfattning här så det blir enkelt för dig att välja. Teknikerna vi gick igenom i det här avsnittet var:

  1. Negativ visualisering. När du vaknar på morgonen, påminn dig själv att du kan förlora någon du älskar idag, att du kan drabbas av smärta eller sjukdom, att du kan misslyckas med dina mål och förlora ditt jobb eller ditt hem. Lägg märke till hur det påverkar din mentala styrka och den tacksamhet du upplever för det du redan har.
  2. Frivilliga svårigheter. Utsätt dig själv med flit för besvärliga omständigheter. Duscha kallt, kör periodisk fasta, välj bort ditt favoritgodis, sov utan kudde eller gör någonting annat obekvämt den kommande veckan. Hur påverkar det din mentala styrka och din tacksamhet?
  3. Leva med lite. Gå igenom dina ägodelar och göm undan allt onödigt. Se hur det påverkar dina lyckonivåer. Om du märker att det bara gör livet enklare, gör dig av med de här sakerna permanent.
  4. Betrakta allt som på lån. Börja se på dina ägodelar och människorna omkring dig som gåvor på lån från Fortuna. Tänk dig att du är en skådespelare och att de här sakerna är rekvisita på scenen som måste återlämnas så fort det står så i manus. Lägg märke till hur det här påverkar din uppskattning för allt du har.
  5. Reflektera över döden. Ta en liten stund varje dag till övningen “memento mori”. Påminn dig själv om att döden är ett tillstånd som du upplevde under en evighet innan du föddes och som du kommer återvända till som en resenär som återvänder hem efter en lång resa. Lägg märke till hur det påverkar din inställning till döden och om övningen gör att du tar till vara på varje dag på ett bättre sätt.

Om du vill får du jättegärna berätta om hur din stoiska träning går i vår privata Facebookgrupp. Den hittar du enkelt genom att söka på Monkey mindset på Facebook.

Tack för att du lyssnat. Nästa vecka är jag tillbaka med fler stoiska tekniker.

Vidare läsning

Enchiridion av Epiktetos

Om vreden, Om levnadslycka och Om livets korthet av Seneca

Självbetraktelser av Marcus Aurelius

The Art of Stoic Perception av William Boyce och Sean O'Connor

The Stoic Handbook av Eric Wiegardt