109. Stoicism: Fem stora idéer för ett bra liv

 

Välkommen till Monkey mindset. Jag heter Patrik Edblad och jag är beteendevetare och mental tränare.

Idag har vi kommit fram till det sista avsnittet i vår miniserie om stoicism — en filosofisk skola som grundades under antiken och som utvecklade mängder av stora idéer och praktiska strategier för ett bra liv.

Om du vill ha en liten sammanfattning om stoicismen och dess största tänkare; Seneca, Epiktetos och Marcus Aurelius, kan du gå tillbaka och lyssna på avsnitt 105.

Under den här serien har vi gått igenom stoikernas bästa tekniker för att behålla lugnet i alla lägen, utveckla mental styrka, övervinna livets svårigheter och handskas med jobbiga personer. Och idag knyter vi ihop säcken med deras främsta idéer för att leva ett bra liv.

Tekniker för ett bra liv

Men innan vi börjar vill jag tipsa om en liten bonus jag satt ihop. Om du gillar idéerna i det här avsnittet, och teknikerna från alla de andra avsnitten i den här serien, så har jag samlat dem allihop i en PDF som du får helt gratis när du blir medlem hos oss på monkeymindset.se.

Då får du dessutom vårt 30-dagarsprogram i mental träning och flera andra bonusar du kan använda för att må och prestera på topp.

Om du redan är medlem hittar du som vanligt PDF:en under fliken i ”Extramaterial” på medlemssidorna.

Med det sagt påbörjar vi dagens avsnitt med den första stoiska stora idén för ett bra liv, som är att…

1. Uppfylla din plikt som människa

I sina Självbetraktelser skriver Marcus Aurelius: “I gryningen, när du har svårt att ta dig ur sängen, säg till dig själv: Jag måste arbeta — som en människa. Vad har jag att klaga på, om jag kommer att göra det jag föddes för — de saker som jag fördes in i världen för att göra? Eller var det det här jag skapades för? Att gömma mig under täcket och hålla mig varm?”

Vi föddes inte för att ha det bekvämt. Vi föddes för att uppfylla vår plikt som människor.

På samma sätt som växterna, fåglarna, myrorna, spindlarna och bina tar sig an sina individuella uppgifter och sätter världen i ordning så behöver vi också leva i enlighet med naturen och göra vårt jobb som människor.

För det första behöver du så klart ta hand om dina grundläggande behov som sömn, mat och tak över huvudet.

Men utöver det behöver du också komma ihåg att du som människa har fått förnuftets gåva. Och vår natur kräver att vi använder vårt rationella sinne.

Så använd ditt förnuft för att se till att dina handlingar är väl genomtänkta och reflekterar den person du vill vara.

Och kom ihåg att varje dag du får vakna upp och får arbeta för att hjälpa andra är en gåva.

Idé nummer två är att...

2. Ta vara på varje ögonblick

Marcus Aurelius skriver: “Se dig själv som död. Du har levt ditt liv. Ta nu det som är kvar och lev det ordentligt”.

Och Seneca skriver: “Vad kommer syftet med mitt arbete att vara? Den här dagen är min sista, eller kanske inte, men den är inte långt ifrån.”

Enligt stoikerna måste vi undvika att slösa vår tid på slumpmässiga och halvhjärtade handlingar.

Det finns helt enkelt inte utrymme för det eftersom livet när som helst kan ta slut.

Ändå spenderar de flesta människor sina liv planlöst och slumpartat.

Fall inte i den fällan. Var fokuserad och närvarande i alla dina uppgifter. Lyssna gärna på avsnitt 104 för tips om hur du kan göra det.

Och om du har mål, styr alla dina handlingar mot att uppnå dem.

Gör det bästa av varje situation och möjlighet.

För du vet aldrig om du kommer få chansen att fortsätta arbeta imorgon.

Använd, som vi pratade om i avsnitt 106, din medvetenhet om döden som motivation för att leva livet fullt ut och ta vara på varje ögonblick du får.

Idé nummer tre är att...

3. Eliminera det oväsentliga

“Om du söker lugn, gör mindre.” Enligt Marcus Aurelius ger det här “dubbel tillfredsställelse: att göra mindre, bättre”.

Och Seneca skriver: “Mät ditt liv: Det har helt enkelt inte plats för så mycket”.

Som vi redan varit inne på är fokus, enligt stoikerna, en jätteviktig egenskap.

Förmågan att kunna kapa bort det oväsentliga och fokusera din tid och kraft på det som faktiskt är viktigt är helt nödvändigt för att leva ett bra liv.

Om du slutar slösa din tid på triviala saker så kommer du bli förvånad över hur mycket du åstadkommer.

Som Seneca skriver: “Vi har inte givits ett kort liv men vi gör det kort, och vi har inte ont om det men vi slösar bort det. Livet är långt om du vet hur du ska använda det”.

Så, bli bra på att säga nej. Klargör dina viktigaste mål och åtaganden, och kapa hänsynslöst bort allt annat.

Gör mindre, bättre. På så sätt kommer du åstadkomma mer och uppleva större lugn och tillfredsställelse.

Idé nummer fyra är att...

4. Låta ditt arbete vara din belöning

I ett av sina brev skriver Seneca om ett fält som förberetts för majsodling: “På det här fältet syns några blommor här och var. Men även om de är en fröjd för ögat så var det inte för de här blommorna som så mycket arbete utförts. Personen som sådde hade ett annat syfte, och blommorna kom som en bonus.”

Stoikerna menade att vi inte ska förvänta oss att vårt arbete kommer leda till rikedom och berömmelse.

För, som vi pratat om flera gånger i den här serien, så är det poänglöst att fokusera på sådant som är utanför din kontroll — som till exempel andras åsikter.

Så, istället för att fundera på vad andra kommer tycka om din arbetsinsats eller hantverksskicklighet, fokusera helt på ditt arbete och uppgiften framför dig.

Om bara några få människor uppmärksammar ditt arbete bör du enligt Seneca säga: “Några få är tillräckligt för mig. Det är också endast en. Eller ingen alls.”

Fokusera på fröna du sår, inte på hur skörden råkar bli.

Låt ditt arbete vara din belöning, och all eventuell uppmärksamhet en bonus.

På så sätt slipper du bli ett offer för åsikter som ändå är utanför din kontroll, och kan istället känna stor tillfredsställelse i ett gott dagsverke.

Och idé nummer fem är att...

5. Sträva efter måttfullhet

Seneca skriver att: “Din mat ska stilla din hunger, din dryck ska släcka din törst, dina kläder hålla kylan ute, ditt hus vara ett skydd mot dåligt väder. Men det gör ingen skillnad om det är byggt av torv eller marmor från ett annat land: vad du måste förstå är att ett halmtak gör en person lika gott som ett tak av guld.”

Inom grekisk filosofi var måttfullhet en av “kardinaldygderna”; ett av de absolut viktigaste och mest eftersträvansvärda karaktärsdragen.

Och stoicismen var inget undantag. Stoikerna menade att ett liv i balans är ett fridfullt och stabilt liv.

Och för att uppnå det måste du praktisera måttfullhet i dina tankar och handlingar — eftersträva det som är nödvändigt, inte det extravaganta.

Klä dig respektabelt, varken i trasor eller extravagans. Ät för att stilla din hunger, inte för att frossa i varje smula.

Genom att praktisera måttfullhet menade stoikerna att du kan stå starkt mot Fortunas nyckfullhet och livets utmaningar.

En måttfull person har färre ägodelar att förlora, och en starkare karaktär att ta sig igenom livets svårigheter med.

Idéer i sammanfattning

Och det var faktiskt den sista idén i det här sista avsnittet i Monkey mindsets miniserie om stoicism. Jag kör som vanligt en sammanfattning av idéerna vi gått igenom idag, så avslutar vi sedan serien med några sista visdomsord från stoikerna.

  1. Idé nummer ett var att uppfylla din plikt som människa. Enligt stoikerna så föddes vi inte för att ha det bekvämt, utan för att leva i enlighet med naturen. Och för en människa innebär det att använda vårt rationella sinne. Så använd ditt förnuft för att se till att dina handlingar är väl genomtänkta och reflekterar den person du vill vara.
  2. Idé nummer två var att ta vara på varje ögonblick. Enligt stoikerna måste vi undvika att slösa vår tid på slumpmässiga och halvhjärtade handlingar. Det finns helt enkelt inte utrymme för det eftersom livet när som helst kan ta slut. Så, gör det bästa av varje situation och möjlighet. Du vet aldrig om du kommer få chansen att fortsätta arbeta imorgon.
  3. Idé nummer tre var att eliminera det oväsentliga. Stoikerna menade att förmågan att kunna kapa bort det oväsentliga och fokusera din tid och kraft på det som faktiskt är viktigt är helt nödvändigt för att leva ett bra liv. Bli bra på att säga nej. Klargör dina viktigaste mål och åtaganden, och kapa hänsynslöst bort allt annat.
  4. Idé nummer fyra var att låta ditt arbete vara din belöning. Det är poänglöst att oroa sig för sådant som är utanför din kontroll — som till exempel andras åsikter. Så, istället för att fundera på vad andra kommer tycka om din hantverksskicklighet, fokusera helt på ditt arbete och uppgiften framför dig. Låt arbetet i sig vara din belöning, och all eventuell uppmärksamhet en bonus.
  5. Och idé nummer fem var att sträva efter måttfullhet. Stoikerna menade att ett liv i balans är ett fridfullt och stabilt liv. För att uppnå det behöver du praktisera måttfullhet i dina tankar och handlingar. Eftersträva det som är nödvändigt, inte det extravaganta. På så sätt kan du stå stark mot Fortunas nyckfullhet och livets utmaningar.

Det här var, som sagt, det sista avsnittet i vår miniserie som handlat om stoicism.

Mitt mål med den här serien har varit att ge dig några nya sätt uppfatta världen och dina erfarenheter på.

För det är ju så att livet utspelar sig i sinnet och dina tankar skapar din verklighet.

Och förhoppningsvis har idéerna och teknikerna vi gått igenom i de här avsnitten gett dig några nya verktyg för att påverka ditt sinne, och på så sätt även dina handlingar och dina känslor.

För, som Seneca sa: “Vi lider mer i vår fantasi än i verkligheten”.

Eller som Marcus Aurelius skrev: “Lyckan i ditt liv hänger på kvalitén i dina tankar”.

Eller som Epiktetos uttryckte det: “Det är inte vad som händer dig, utan hur du reagerar på det, som räknas”.

Så, nu hoppas jag att du går från teori till praktik och konsekvent börjar använda de stoiska teknikerna i ditt liv.

“Förklara inte din filosofi. Förkroppsliga den.”, som Epiktetos sa.

Och för att göra det så enkelt som möjligt för dig så har jag, som sagt, satt ihop en PDF med alla tekniker från samtliga avsnitt i den här miniserien. Den får du helt gratis när du blir medlem hos oss på monkeymindset.se.

Tusen tack för att du lyssnat! Nu tar Daniel över poddmikrofonen ett tag framöver så vi hörs igenom om några veckor.

Under tiden får du gärna berätta för mig hur det går med din stoiska träning i vår privata Facebookgrupp. Den hittar du genom att söka på Monkey mindset på Facebook.

Nu sätter jag punkt med ett sista citat från vår vän Marcus Aurelius: “Allt hänger på hur du uppfattar det. Du har kontroll”.

Vidare läsning

Enchiridion av Epiktetos

Om vreden, Om levnadslycka och Om livets korthet av Seneca

Självbetraktelser av Marcus Aurelius

The Art of Stoic Perception av William Boyce och Sean O'Connor

The Stoic Handbook av Eric Wiegardt