115. Mirakelfrågan som kan stärka din viljestyrka

 

Hej. Jag heter Daniel och du lyssnar på Monkey mindset.

Dagens ämne är viljestyrka. Jag kommer att använda både ordet viljestyrka och ordet självdisciplin i det här avsnittet och jag gör ingen skillnad mellan dem. Bara så att du inte hakar upp dig om jag blandar mellan uttrycken.

Låt mig börja med att guida dig genom några tankeexperiment.

Tänk på någonting i ditt liv som inte går så som det skulle kunna gå på grund av din viljestyrka eller självdisciplin. 

Kanske är det någonting du inte kan motstå i den utsträckning du vill, kanske är det någonting som inte blir gjort i den utsträckning du vill.

Fundera nu på vilka positiva konsekvenser det skulle ha på ditt liv om det här som du tänkte på gick precis som du ville. Att du agerade exakt så som du vill agera. Till ett hundra procent. Vem skulle du då vara om till exempel fem år?

Coachens mirakelfråga

Låt oss nu ta det här tankeexperimentet ett steg längre. Tänk dig att du vaknade i morgon och att hela frågan om din självdisciplin var löst.

Från och med i morgon bitti så genomför du alla beslut du fattar om din egen framtid på precis det sätt som du har bestämt. 

Om du bestämt att du ska träna tre gånger i vecka så tränar du tre gånger i veckan, om du inte ska äta socker äter du inte socker, om du ska ringa tio kundsamtal per dag så ringer du tio kundsamtal per dag. Och så vidare.

Det här är en variant på någonting som inom coaching kallas för "mirakelfrågan". Coachen frågar klienten "Om du skulle vakna i morgon bitti och det här problemet du har skulle vara löst, hur skulle du då märka det? vad skulle vara det första du lade märke till som visade att någonting var annorlunda mot vad det är nu, som visade att problemet var borta.

Om det handlar om en relation som är dålig till exempel, och man har svårt att hitta en väg framåt, så skulle ett svar på mirakelfrågan kunna vara "När jag kommer ut i köket får jag en puss av min partner och hon frågar om jag vill ha kaffe".

Kanske ingenting som rör upp himmel och hav, och ingen magisk lösning på alla problem, men i alla fall någonting. Någonstans man kan börja. 

"Kanske kan ni bestämma, om ni båda är villiga att göra den här relationen bättre, att ni börjar dagen med en godmorgonpuss och att den som kliver upp först gör kaffe åt er bägge. Och så pratar ni några minuter".

Och så kan man gå vidare så. Vad händer sedan? Vad händer efter det? hur skulle en fredagskväll se ut?

Hur skulle din morgon vara annorlunda om du visste att det du bestämde dig för att göra också blev gjort? Om det vore den enda skillnaden mot hur det är nu.

hur skulle din dag se ut och hur skulle du välja att leva ditt liv?

Skulle det vara som nu, det kan det självklart vara, eller skulle det vara annorlunda?

Och som jag pratade om i början, var skulle du vara, vem skulle du vara om du ser några år in i framtiden?

För mig och jag gissar för många av er så skulle det innebära stora och positiva förändringar jämfört med det liv jag lever idag, trots att jag är både nöjd och tacksam över allt jag har.

Viljestyrka ökar i flow

Men, tänker du kanske nu, du har ju tjatat och tjatat i podd efter podd om att viljestyrka är en muskel och att en muskel blir mer och mer utmattad ju mer jag använder den. Hur kan då frågan om viljestyrka lösas?

Och det stämmer att viljestyrka funkar ungefär som en muskel. Det finns massor av forskning som visar det och jag gav ju exempel på det i förra avsnittet.

Men för det första så blir viljestyrka, precis som en muskel starkare när du använder den, den är möjlig att träna upp, och för det andra så finns det också forskning som visar att din attityd till viljestyrka spelar stor roll.

Om du utgår från att någonting tär på din viljestyrka, om du bestämmer dig för att det är jobbigt, så blir det så, då dräneras viljestyrkemuskeln, men om din attityd är att det skapas energi när du jobbar med något, alltså om du kan hitta rätt motivation i stunden, då flyttas gränsen fram väldigt mycket och då är det inte längre din viljestyrka som sätter gränserna.

Och de här två sakerna jag nyss sa går ju emot varandra. Å ena sidan är det ändligt, det tar slut, å andra sidan är det oändligt, 

Om du hittar rätt sätt att jobba, rätt motivation, så skapas mer viljestyrka ju mer du jobbar. du flyttar fram gränsen hela tiden.

Mitt sätt att hantera den här motsättningen ser ut ungefär så här:

  • I vardagen, om jag slösar min viljestyrka och självdisciplin på en massa oviktiga saker, så kommer det att märkas. På mitt humör och min motståndskraft.
  • I andra situationer, kanske när jag får flow, eller för en idrottare under en idrottsprestation så kan man hamna i en uppåtgående spiral där vi klarar mer och mer ju längre vi tar oss. 

Så ett långsiktigt mål för mig, är ju att se till att hamna i de situationerna oftare i mitt liv, bland annat med hjälp av mental träning, meditation och djupt, ostört, fokuserat arbete.

Jag tycker om cykling och just nu är det Giro d'Italia, Italien runt. 21 etapper på 24 dagar, 15-20 mil varje dag, ofta uppför branta berg. Det är otroliga påfrestningar på både kropp och huvud.

I den här sporten ser man ofta exempel på hur viktig viljestyrkan är. Om en cyklist får lucka på de andra och märker att han drar ifrån och har chansen att vinna, så kör han tills han nästan ramlar av cykeln. Han tar ut varenda liten procent bränsle som finns i kroppen.

Men om han blir upphunnen när det är en kilometer kvar, då kommer han knappt i mål. Då viker han ner sig totalt, då tar viljestyrkan helt slut.

När motivationen finns kan hjärnan ta kroppen bortom det den egentligen klarar av men när motivationen och vilja tar slut så är det svårt att förmås sig till att prestera ens på någonting som liknar ens vanliga nivå.

Så för att summera vad jag har sagt hittills 

så är en stark självdisciplin jätteviktigt för personlig framgång. Och trots att det på sätt och vis är en ändlig resurs så kan den tränas upp och om vi hittar rätt sätt att jobba så behöver inte självdisciplin eller viljestyrka vara det som begränsar oss.  

Gör små saker som kräver din uppmärksamhet

Hur kan vi då träna upp den och hur kan vi hitta rätt sätt att jobba? I det här avsnittet kommer jag bara ta upp den första delen, hur kan vi träna upp den. resten återkommer jag till framöver.

Det finns flera försök som har gjorts på det här och en sak som verkar funka är sådant som man skulle kunna sammanfatta som att vi skärper till oss. 

Personer som blev ombedda att ha koll på sin hållning, alltså att gå och sitta med rak rygg, Och precis nu när jag säger det här så sträcker jag på mig, och att påminna sig själv om det hela tiden, presterade sedan mycket bättre i experiment som det jag beskrev i förra avsnittet, där man först utsätts för någonting som ska tära på ens viljestyrka, som till exempel hålla sig för skratt när man ser en rolig film eller inte äta de väldoftande kakorna som ligger på ett fat framför en, och sedan ombeds lösa en uppgift. I förra veckan var ju uppgiften att dricka en äcklig dryck men det handlar ofta om att deltagarna ska försöka lösa svåra eller olösliga problem och så mäter man hur länge någon håller på innan de ger upp.

Så att hålla koll på sin hållning är en sådan här lite grej som ger effekt. En annan är att prata ordentligt. Att försöka att inte trycka in ett "liksom" i varje mening. Att prata tydligt och korrekt. I de engelskspråkiga experiment som jag har sett handlar det om att till exempel säga yes istället för yeah och att använda hello istället för hey och att säga do not istället för don´t. 

Och för att kunna göra dessa saker krävs att du är uppmärksam och medveten. Att du inte till hundra procent går på autopilot. Andra sådana här metoder kan vara att skriva ner allt man köper, alltså att föra budget och eller allt man äter, alltså att föra matdagbok.

Du gör saker som kräver lite disciplin. Och när du gör det så tränas din disciplin upp.

Nästa vecka kommer jag att prata vidare om det här. Hittills har jag bara skrapat på ytan och knappt det. 

Mycket av det jag pratat om i det här avsnittet kommer från en sida som heter optimize.me. Det är en betalsite men det är den mest prisvärda hundringen jag spenderar varje månad. Kolla gärna in den. Optimize.me, alltså.

Nästa vecka kommer jag också att använda mig av en annan excellent källa, nämligen "The self-discipline Blueprint" en engelskspråkig bestseller på Amazon som är skriven av ingen mindre än Patrik Edblad, alltså Patrik, min kollega. Jag rekommenderar så klart den också.

I extramaterialet till den här podden hittar du en övning. Den handlar om det här vi pratade om i början, där du funderar på vilka fördelar det skulle ge dig om du fick bättre kontroll över din självdisciplin. Hur ditt liv skulle se ut då. Men där du också får ägna lite tid till det motsatta, vilka negativa konsekvenser kan komma av att inte få kontroll över den här delen av ditt liv.

För mig var det en väldigt kraftfull övning. Dels för att det blir tydligt hur otroligt mycket det finns att vinna och att väldigt mycket av det jag vill uppnå faktiskt ligger i mina egna händer, bara jag hittar sätt att bli bättre på att få det gjort. Men det blir också tydligt var jag faktiskt behöver ta tag i mig själv och vilka tråkiga konsekvenser det kan komma på sikt om jag inte gör det.

Hela poddens tanke är ju inte att jag går igenom område efter område som jag har bemästrat och sedan ger dig strategierna, utan snarare är det ju så att jag själv kämpar med massor av saker och att jag, när jag själv letar svar, passar på att dela med mig av det jag hittar.

Jag hoppas att det här avsnittet gav dig någonting. Extramaterialet, alltså den här övningen, kommer du åt om du blir medlem och det blir du helt gratis, på vår hemsida monkeymindset.se.

Tack för att du har lyssnat, om du vill hörs vi igen nästa vecka.