118. Det här kan vi lära av apor som styr sitt blodtryck med viljekraft

 

Välkommen till Monkey mindset. Jag heter Daniel Sjöstedt.

En person som jag nog inte har pratat så mycket om i den här podden, men som har betytt mycket för den delen av mental träning som är muskulär och mental avslappning, eller mental återhämtning som jag kallar det ibland, är Herbert Benson.

Herbert Benson är läkare i grunden och forskare och på 60-talet, när han var hjärtläkare i början av sin karriär så la han märke till det obehag som blodtrycksmedicin skapade hos de patienter som behövde ta dem. Alltså biverkningarna av blodtrycksmedicin.

Patienter som upplevde att de mådde bra, men som när man mätte, hade ett högt blodtryck, fick mediciner som inte fick dem att må bättre utan snarare sämre. Det höga blodtrycket kom ju under kontroll men de upplevde yrsel och svimningar och andra otrevliga saker som de inte hade lidit av innan de började medicineras.

Dr Benson kände sig tveksam till det här och började fundera. Han ville försöka göra någonting åt det här.

Det var också allmänt känt att patienter ofta visade upp ett högre blodtryck när det mättes på sjukhuset än vad de visade upp om de mätte själv hemma. Den här skillnaden, mellan att mäta hemma och att mäta på sjukhuset hade vid tiden ingen förklaring men Herbert Benson hade en hypotes.

Kunde det vara så att stress höjde en individs blodtryck och att de flesta av oss blir lite stressade när vi besöker en läkare?

Om det var så så skulle det ju kunna förklara den här skillnaden i de olika mättillfällena.

Enligt Dr Benson själv, var det många kollegor på den här tiden som kritiserade Bensons hypotes för vad han antydde, åtminstone om man drog det till sin spets, var ju att det fanns ett samband mellan kroppen som kunde liknas vid en maskin, om ni förstår vad jag menar, och sinnet, som inte var lika konkret och mätbart och tydligt.

Att det fanns ett sådant här samband var vid den här tiden inte en accepterad åsikt inom den medicinska världen. och nu går jag återigen på vad Herbert Benson själv berättar.

Jag hoppar lite i tiden här men Benson började i alla fall forska på det här vid Harvard Medical School och han skapade bland annat ett experiment med apor där aporna blev belönade med mat om de kunde höja och sänka sina blodtryck.

Jag har inte hittat en exakt beskrivning men så som jag ser framför mig att de här experimenten har gått till så har det varit sådana här små döskalleapor som blivit kopplade till en blodtrycksmaskin och så har de fått en rad olika lampor framför sig med rött på ena sidan och grönt på andra sidan. När blodtrycket sänks tänds de gröna lamporna och när blodtrycket höjs tänds de röda lamporna och aporna har blivit belönade med mat när de gröna lamporna tändes.

Och till slut så kom aporna på vad de behövde göra, alltså vilket tillstånd de behövde vara i, för att sänka sitt blodtryck och få belöningen.

Så Herbert Bensons team kunde visa att blodtryck faktiskt kunde styras med tankens kraft, åtminstone till viss del, och han publicerade sina resultat 1969 i American Journal of Physiology.

Studerade meditatörer

När Bensons forskning blev känd, blev han kontaktad av anhängare till en viss typ av meditation, Trancendental meditation eller TM, som det brukar kallas. 

TM är en form av meditation som verkar väldigt bra och intressant och samtidigt har ganska hårda förhållningsregler. TM grundades av Maharishi Mahesh Yogi på 50-talet och är i grunden en mantra-meditation. Du får alltså ett mantra som du upprepar tyst för dig själv gång på gång under hela meditationen.

Och TM är också en affärsrörelse, jämfört med andra typer av meditation kostar det en del och det är ett skyddat koncept.

Om till exempel jag skulle säga att jag har gjort en ljudfil till dig med Trancendental meditation så skulle jag nog få advokater efter mig.

Men TM-personer kontaktade alltså Dr Benson och undrade om han inte kunde testa sin forskning på dem. De hävdade nämligen att TM kunde sänka blodtrycket hos människor.

Benson var tveksam, han var ju redan ute på lite djupt vatten i och med den här kropp och sinne-kopplingen som han förespråkade och han såg nog hur hans trovärdighet som läkare och forskare skulle få sig en törn om han hamnade i samma sammanhang som Maharishi som ser ut som sinnebilden av hur man tänker sig en New Age Yogi. långt skägg, långt hår, vita pösiga kläder och hela paketet om man säger så.

När Beatles var i sin Indien-period var det för övrigt hos Maharishi dom var, så TM var alltså inte någonting helt okänt utan ganska hett.

Efter lite övertalning bestämde sig Benson i alla fall att använda TM-meditatörer i sina studier, han gjorde det lite i hemlighet, och efter ett tag så fick han reda på att det gjordes andra studier i USA, på samma grupp, och också lite under radarn. så de började samarbeta och resultaten de såg var otvetydiga.

Meditation sänkte inte bara blodtrycket, utan påverkade andning, hjärta och ämnesomsättning på ett positivt sätt.

Men, och det här tycker jag är viktigt att veta, skillnaden blev inte omedelbart stor, det märktes alltså inte särskilt mycket skillnad på någon före och efter en meditationssession, utan det var någonting som hände mer på sikt.

Precis på samma sätt som kondition, som jag ju har jämfört mental träning med tidigare.

Lära kroppen och sinnet avslappning

Nu hoppar jag lite i tiden igen men Benson märkte ganska snart att det inte var specifikt för TM att få de här resultaten utan vad det handlade om var egentligen bara att lära kroppen och sinnet att slappna av och det här kunde uppnås på många olika sätt. 

Yoga, Qigong, mindfulness, mindfulla promenader, att gå helt upp i sin stickning till exempel.

Men det enklaste och säkraste sättet är att hitta någon typ av ritual eller liknande som man kan upprepa gång på gång och vara någorlunda säker på.

Och trots att de första upptäckterna från Benson gjordes på 60-talet så har han forskat vidare på det här och även om han fortfarande står fast vid att många olika metoder kan användas, så rekommenderar han och han lär ut, en metod som är nästan identisk med det vi gör i våra ljudfiler.

Det verkar vara det enklaste och det som ger bäst resultat.

Och Benson, kallar det här för, det glömde jag säga, för "The relaxation response", alltså det här tillståndet. Och det blev också titeln på den bok som kom i mitten av 70-talet som blev en stor bästsäljare. 

Så att bara göra det här, meditera, eller lyssna på mina ljudfiler, eller något annat av det som jag har nämnt, har många positiva effekter, inte bara på sinnet utan även på kroppen. Och i sina böcker så hävdar Benson att det hjälper mot otroligt mycket. Listan han ger är mycket lång. 

Om det är så eller ej låter jag vara osagt, men att det gör stor positiv skillnad i många olika avseenden, inte minst upplevd stress och allmänt välbefinnande, är jag helt övertygad om.

Mycket av det jag har berättat nu kommer just från boken "The relaxation response". Den finns tyvärr inte på svenska men för den som är intresserad av ämnet kan jag verkligen rekommendera den.

Varför tränar inte alla avslappning?

Så, om det här nu är så jäkla bra. Varför gör inte alla det? Och varför är inte Lars-Eric Uneståhl, som är den som har gjort mycket av det här motsvarande jobbet i Sverige, mer känd och hyllad än vad han är?

Vissa av de här metoderna, meditation och yoga till exempel, kräver ju lite. Meditation är svårt. Det är svårt att få gjort. det finns ett motstånd, för de flesta av oss tror jag att sätta oss och meditera i 20 minuter. Dag efter dag.

Att slappna av och spejsa ut till mina, Uneståhls eller någon annans ljudfiler är inte svårt. Det svåra där är ju att ta sig tiden till att göra det. Att hitta öppningar i dagen.

Så dels tror jag att det är den här tröskeln, att bara göra det, men jag tror också att det för många av oss är ovant och lite skrämmande att ta kommandot över vår egen hälsa.

Inte medvetet, det tror jag inte, utan av vana eller tradition. vi vill att någon ska säga till oss, eller att någon ger oss ett recept. Då är vi, på någon nivå, safe, om det inte funkar så som vi vill. Det känns bättre om ansvaret ligger hos någon annan.

Och det tredje, det finns säkert fler skäl, men det tredje är ju det här som Dr Benson upplevde när TM-människorna kom och ville att han skulle ta med dom i sina experiment. Det känns lite flummigt. Man, eller i alla fall jag, vill ju inte vara en sådan där som ens rationelle kompis kan titta lite snett på. Håller du på med sånt? eller har du gått på det där?

Jag känner mig själv lite besviken på Dr Benson faktiskt för många av hans senare böcker är inne på healing och annat och det är att gå över min gräns. 

Men när jag tänker efter så var ju han, även när han undersökte apor och blodtryck, över gränsen för många på den tiden. Men han undersökte det seriöst och la fram sina resultat. Och jag antar att han gör detsamma nu och att många av oss andra, vi som inte är lika öppna eller modiga, kan gå några steg bakom och dra nytta av hans framgångar och titta bort och inte låtsas se när han gör bort sig. Om han nu gör det, jag vet inte.

Till sist. Nu kommer min vädjan till dig. Läkare och forskare som tillåts att jobba på Harvard. Säger att det här funkar. att det ger positiva resultat på massor av sätt, inte minst stress och välbefinnande.

Det tar väldigt lite tid. 15 minuter per dag är gott nog. Du får allt du behöver helt utan kostnad. Snart är det semester. Hur skulle det vara att testa i 30 dagar? Att verkligen ge det chansen.

Det värsta som kan hända är ju att du slösar bort en kvart om dagen i en månad på någonting som inte ger någon effekt.

I bästa fall kan det faktiskt, åtminstone lite, vara någonting du kommer att få nytta av resten av ditt liv. eller så kanske du, om du åtminstone har gjort det kan rekommendera det till någon annan, hjälpa någon annan, som behöver det mer.

Tack för att du har lyssnat. Ha en bra vecka och om du vill så hörs vi snart igen.