142. Fyra klargörande frågor för dig som vill nå dina mål

 

Välkommen till Monkey mindset, jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

I sommar har jag läst och lyssnat på en del böcker. Mitt sätt att läsa böcker nu för tiden har utvecklats till att jag är ganska brutal. Om en bok inte intresserar mig eller om den tappar tempo så är det vanligt att jag bara slutar. Bara för att jag har köpt en bok eller bara för att jag har påbörjat den så känner jag inget krav att fortsätta att läsa.

Jag är också en omläsare. Minst varannan bok jag läser, om jag ska uppskatta, är böcker som jag läst tidigare och väljer att läsa om.

Jag tror väldigt mycket på tanken att om man hittar en handfull böcker som man verkligen tycker om inom något visst ämne så är det antagligen mer värdefullt att verkligen lära sig de böckerna och implementera det som står där, än vad det är att hela tiden leta efter nya böcker.

Tyvärr lever jag inte riktigt efter det, även om jag skulle vilja. Jag har hela tiden ett gäng nya böcker igång och jag hinner inte införa eller testa så mycket av det jag läser och tänker att jag skulle vilja pröva.

Men vad jag kan göra är ju att dela med mig av en del av det jag läser. Berätta om något som jag tycker verkar intressant men som jag inte vet om det fungerar eller har hunnit testa själv.

Styrs av vårt undermedvetna

Två av böckerna jag lyssnade på i somras handlade om NLP. De heter "The Ultimate Introduction to NLP" och "How to take charge of your life" och de är skrivna av samma författare: Owen Fitzpatrick, Alessio Roberti och Richard Bandler. Och dom finns som ljudböcker på Storytel och säkert på andra liknande tjänster också.

Richard Bandler som då är en av medförfattarna är en av grundarna till konceptet NLP och Förkortningen N L P står för neurolingvistisk programmering.

Om jag kort ska försöka ge lite bakgrund så skapades NLP på 70-talet av Bandler och en man som heter John Grinder. Såsom historien går så studerade Bandler och Grinder väldigt framgångsrika psykologer för att försöka identifiera vad det var som de gjorde annorlunda mot andra mindre framgångsrika psykologer. Hur kunde de här psykologerna få resultat eller skapa förändring där andra misslyckades?

En av dem de studerade var Milton Erickson. Erickson är en gigant inom området hypnos och hypnosterapi och han var en psykolog som arbetade väldigt mycket med att komma åt det undermedvetna hos sina klienter.

Erickson ska ha varit otroligt skicklig på hypnos, han kunde hypnotisera människor på massor av olika sätt. Bland annat i dagligt tal, han kunde alltså prata med dig och utan att du uppmärksammade det så blev du hypnotiserad. Han var också känd för att kunna hypnotisera personer när han skakade hand med dom och det sägs att i slutet av hans liv var det många som inte vågade skaka hand med honom för de var rädda att bli hypnotiserade.

I alla fall. Bandler och Grinder influerades av de här väldigt skickliga yrkespersonerna och skapade utifrån vad de lärde sig NLP.

Det finns förstås många sätt att förklara NLP men ett sätt är att vi styrs oerhört mycket av vårt undermedvetna och hur vi representerar saker i vårt undermedvetna. Alltså språket vi använder när vi pratar med oss själva och de bilder vi målar upp i våra tankar. Och också hur våra känslor ser ut eller känns i kroppen.

Där traditionell terapi arbetar med att på sikt ändra förhållningssätt eller med att man kanske behöver prata klart om ett ämne, man behöver undersöka sig själv för att kunna gå vidare, så säger NLP att om vi bara kan förändra hur vi representerar någonting i vårt undermedvetna så kommer vi se på just den här saken på ett annat sätt. Och det behöver inte ta tio sessioner hos en psykolog för att förändra, det kan ta två minuter. Om man bara vet hur man gör. Och det finns ett stort antal tekniker för att skapa förändring inom massor av olika områden.

Jag förenklar nu både traditionell terapi och NLP.

Skapa filmer och inre bilder

Men till exempel, låt oss säga att du har någonting som ger dig en väldigt dålig känsla. Kanske är det ett minne av någonting. Någonting som har hänt dig. Som du inte kan släppa. I stället för att bearbeta den här känslan eller det här minnet så skulle någon som jobbar med NLP kunna be dig att se den här här händelsen som en film. Att du skapar en film för ditt inre, eller att du tittar noga och beskriver den film som du redan har av händelsen.

För när du tänker på den så tänker du sannolikt inte bara i ord utan du tänker i bilder. Du spelar upp det du minns och det får dig att må dåligt.

Sedan så gör du i ditt sinne den här filmen svartvit. Och du gör filmduken, om du förstår vad jag menar, mindre. Så någonting som tog hela ditt synfält nyss gör du om till storleken av ett vykort.

Och kanske är det någonting som säger något i det här minnet. Om det är någonting som påverkar dig på ett negativt sätt så kan du låta den här personen säga det med en Musse pigg-röst i stället.

Så du hade en händelse som påverkade dig mycket, det betyder sannolikt att när du tänkte på den så var den väldigt nära dig, och så gör du om det minnet till någonting mindre, någonting obetydligt, kanske med den här Musse pigg-rösten också någonting lite fånigt. Och då ska du kunna ändra på hur det här minnet påverkar dig.

NLP hävdar att det kan bota fobier, att det kan göra så att man slutar röka, att det kan göra så att man inte är rädd att tala inför folk längre, att man kan skapa triggers för att framkalla känslor av bra självkänsla och personlig styrka och mycket mycket annat.

För egen del så har jag under lång tid varit väldigt intresserad av NLP, jag tror definitivt att det finns någonting här, så jag har läst en del om det men jag har inte kommit mig för att gå någon kurs eller utbildning om det.

Så se min tolkning av NLP genom det filtret. Jag har läst en del om det men inte mer än så. Men jag märker också hur den typen av coachning som jag arbetar efter, den metodiken, tar in inslag av NLP och många coacher utbildar sig också inom just NLP.

I avsnitt 58 och 59 så pratar jag om en övning "Swish-pattern" som jag gjorde för länge sedan, innan jag började jobba med det här, och som fick mig att gå från kronisk nagelbitare till helt bitfri på bara några minuter. Det var en NLP-övning och vad den gjorde var att den bytte ut den bild jag hade av mig själv som nagelbitare till någonting mer positivt.

Jag bytte själv ut bilden genom att jag skapade två bilder i mitt sinne, en bild av Daniel nagelbitaren och en bild av Daniel med fina naglar, alltså det önskade läget, och så visualiserade jag att den bra bilden slog igenom den dåliga. Gång på gång och med känsla.

Det låter väldigt underligt det är jag medveten om men lyssna på avsnitten om du är intresserad och för mig fungerade det kusligt bra. Jag har inte bitit på naglarna en enda gång sedan den dagen och innan var det helt omöjligt för mig att låta bli.

Kritiken mot NLP

Jag ska snart ge dig något konkret från de här böckerna men jag tänkte först bara prata lite kort om nackdelarna med NLP eller snarare kritiken mot NLP.

Många anser den vara en pseudovetenskap. På Wikipedia står det att det inte finns något vetenskapligt bevis på att NLP fungerar och att metodiken bygger på felaktiga premisser om hur vårt sinne fungerar.

För mig, som gjorde en övning, swish-pattern och fick ett nästan overkligt resultat av den, så vet ju jag att åtminstone den övningen fungerade för just det problemet, just den gången. Men det är också allt jag vet.

En egen reflektion på varför jag tror att många som arbetar mer traditionellt kan vara väldigt skeptiska till NLP är att vissa förespråkare, långt ifrån alla, men vissa, känns frälsta. De kan nog uppfattas nästan som en sekt.

Om man pratar med någon som är helt såld på NLP och frågar vad det kan hjälpa med så kan svaret bli "allt".

Kan det öka min självkänsla? JA
Kan det göra mig bättre på försäljning? JA
Kan det göra mina relationer bättre? JA
Kan det hjälpa mig med mitt överätande? JA
Kan det hjälpa mig att kontrollera mina negativa tankar i vissa situationer? JA

Nu tror jag inte att någon förespråkare för NLP så kategoriskt skulle svara bara JA på allt det här, eller mena det så, utan det finns förstås nyanser. Men det kan uppfattas så tror jag. Och det sättet jag uppfattar någonting på blir ju min sanning.

Jag uppfattar någon som lovar mirakel på nolltid och då kanske jag undrar varför inte den personen lever ett perfekt liv på en strand på en söderhavsö utan behöver försöka sälja NLP-kurser till coacher.

Men där är det nog så, tror jag i alla fall, att det är som med till exempel coaching att bara för att jag anser mig själv som en någorlunda vass coach så betyder ju inte det att jag själv har kontroll på allt som jag själv coachar inom eller lär ut.

Vissa saker är man bättre på andra är man sämre på och bara för att man vet någonting i teorin och kanske till och med lär ut det till andra, så är det inte säkert att man själv klarar av att leva så, trots att man vet att man borde och trots att man vill.

Alla, oavsett yrke eller kunskaper kämpar nog med saker som man tycker att man inte borde kämpa med med tanke på vilken kompetens man har.

En annan sak är förstås att det finns NLP-utövare och NLP-utövare. Bara för att man har gått en utbildning behöver ju inte det betyda att man behärskar verktygen.

Om man kollar på Richard Bandler på youtube så är det tydligt hur kompetent han är och vilken fingertoppskänsla han har i sin relation med klienten. Han vet exakt vad han ska säga, han känner av när han kan trycka lite extra, han vet precis hur han ska göra i varje ögonblick för att få den reaktionen han vill ha. Och det ser otroligt enkelt ut. Men han är sannolikt unikt skicklig.

En sådan som jag, om jag utbildade mig, skulle kanske behöva arbeta flera tusen timmar innan jag ens förstod vad det var som gjorde Bandler så skicklig. Så bara för att de här verktygen verkar enkla när man ser ett proffs använda dem så är det ju inte säkert att vem som helst kan använda dem lika bra.

Frågor som tar dig framåt

Så nu till böckerna. Det som jag är säker på att man kan ta med sig från dem är i alla fall att börja ställa konstruktiva frågor till sig själv. Att man till exempel genom frågor tydliggör för sig själv vad det är man vill. Eller att man ställer sådana frågor som ger konstruktiva svar.

Om jag i mitt självprat med mig själv är negativ hela tiden och frågar saker som "varför händer alltid det här mig"? eller vad är det för fel på mig? Eller varför är allt så jobbigt. Då kommer mitt sinne leta efter svar på de frågorna.

Om jag hela tiden frågar vad det är för fel på mig kommer sinnet för eller senare att skapa en lista på en massa fel. Det behöver inte vara en lista som är objektivt sann men jag kommer till slut att börja tro på den.

Det är frågor jag ställer till mig själv som troligen på sikt kommer att få mig att må sämre.

Om jag är mer positivt lagd och frågar sådant som "vad kan jag lära mig av det här" eller "Vilka egenskaper har jag som kan hjälpa mig att klara av det här?" Då kommer sinnet att leta svar på de frågorna. Det är frågor som på sikt kommer att föra mig framåt och få mig att må bättre.

Så att försöka bli medveten i stunden och ställa bättre frågor till sig själv kan vara något som ökar ens livskvalitet.

Ibland hör man något eller läser något och man kan bli nästan arg på sig själv att man inte har tänkt på innan. För det är ju så självklart och samtidigt användbart. När jag läste de här böckerna hade jag ett sådant ögonblick. I den delen pratar de om mål och Bandler ger fyra frågor som tar dig närmare att komma dit du vill.

Jag satte mig faktiskt med papper och penna direkt och listade svar på de här frågorna när jag hörde dem. Gör gärna det du också.

Frågorna lyder så här:

  1. Vad behöver jag göra mer av för att nå mina mål?
  2. Vad behöver jag göra mindre av för att kunna nå mina mål?
  3. Vad behöver jag sluta med för att nå mina mål?
  4. Och vad behöver jag börja med för att nå mina mål?

Det går att byta ut "nå mina mål" mot till exempel "leva som jag vill". "Vad behöver jag göra mer av för att leva som jag vill".

Att lista så här tror jag kan vara klargörande för många. Det var det i alla fall för mig.

Det var podden den här veckan. Hoppas att det gav dig någonting.

Tack för att du har lyssnat. Ta hand om dig själv och dina kära så hörs vi igen nästa vecka.