150. Så skriver du om ditt mentala operativsystem

 

Välkommen till Monkey mindset. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

Jag har precis läst en bok som heter Recilience (den finns tyvärr inte översatt) och i den skriver författaren Eric Greitens bland annat om lycka. Om alla olika varianter som lycka kommer i. Han liknar lycka vid vår förmåga att se färger. Vi kan se tusentals olika nyanser men alla dessa nyanser kan skapas av bara ett fåtal grundfärger eller primärfärger.

Greitens grunder för lycka

Lycka, enligt Greitens, fungerar ungefär på samma sätt. Det finns ett oändligt antal varianter och nyanser men alla kokar ner i samma grunder. På engelska så kallar han de här grunderna, de är tre, för "the happiness of pleasure, the happiness of grace, och the happiness of excellence.

En översättning skulle kunna vara ungefär välbehag för pleasure, tacksamhet för grace, det är inte en perfekt översättning men ungefär, och att vara sitt bästa jag för excellence. Det är inte heller en perfekt översättning men nära nog i den kontext som Eric Greitens beskriver det.

Greitens är förresten före detta elitsoldat, Navy seal, och politiker och när jag inför det här avsnittet kollar upp honom lite extra verkar det som att han fick avgå som Missouris guvenör 2018 för bland annat #metoo anklagelser. Greitens själv verkar förneka allt men jag satte mig inte in i det närmare än så.

Boken han har skrivit, Recilience, är värd att läsa och jag lärde mig mycket av den. Den är väldigt annorlunda med tanke på att boken är en lång rad brev som Eric Greitens har skrivit till en av sina soldatkollegor, han heter Walker, i syfte att hjälpa den här personen att komma tillbaka till livet efter en rad problem.

Boken påminner mig mycket om en annan bok "Zen och konsten att sköta en motorcykel" av Robert M Pirsig så om du har läst den och tycker om den så kommer du att tycka om Recilience.

Minsta motståndets lag

I alla fall, Greitens argumenterar för att vi behöver alla tre typerna av lycka för att känna riktig tillfredsställelse och han reflekterar över varför så mycket i samhället bara handlar om den första sorten "The happiness of pleasure". Varför strävar vi i så stor utsträckning efter att få saker utan att behöva anstränga oss? Vi letar efter den enklaste träningsformen, vi vill att andra ska underhålla oss hellre än att vi underhåller oss själva.

Vi vill ha värde utan att behöva ge upp någonting värdefullt i gengäld. Vi vill, om vi ska påbörja något eller testa något, att det ska gå så smärtfritt som möjligt. Vi vill veta i förväg exakt vad vi får innan vi är beredda att betala något pris. Helst ska det ske utan någon smärta.

Här kommer ett av mina favoritstycken ur boken. Översättningen är min:

När vi skyddar människor från smärta, när vi inte ger dem möjligheten att misslyckas, så tar vi ifrån dem möjligheten att känna verklig tillfredsställelse.

Vi är gjorda för att arbeta med meningsfulla saker. Om vi inte tillåts att kämpa och streta för att försöka uppnå någonting svårt och meningsfullt, så kommer vi aldrig att bli stryktåliga och vi kommer aldrig att uppleva full lycka.

Skriv om ditt mentala operativsystem

En annan sak som boken tar upp är vad jag skulle vilja kalla hur vårt operativsystem fungerar.

I ett av breven till Walker så funderar han på hur läkarna pratar med Walker. De frågar hur han mår, hur han känner sig idag. Och Walker svarar: Idag mår jag bra. Nu mår jag lite sämre. Det kändes bra igår men nu känns det inte alls bra.
I morse kändes det bra, sedan kändes det dåligt och nu känns det okej.

Så där håller det på.

Hur Walker känner sig är mycket viktigt, både för Walker och för de som behandlar honom. Hur han känner sig styr vad han kan göra och det styr vad som kan förväntas av honom.

I det operativsystem många av oss har, sättet vi fungerar på, så kommer oftast känslor först. Vad vi känner styr vad vi gör, våra handlingar. Om vi inte känner för det är risken stor att det inte blir gjort. Vad vi gör, våra handlingar och våra beteenden, styr sedan vem vi blir, vår identitet.

Så vårt operativsystem ser ut så här:
Känslor. Leder till ...
Beteenden. Leder till ...
Identitet.

Skriv om det där, säger Eric Greitens. Byt ordning.

Gå från:
1. Känslor 2. Beteenden 3. Identitet

till:
1. Identitet 2. Beteenden och 3. Känslor

Låt din identitet bestämma dina beteenden

Låt din identitet bestämma dina beteenden och låt dina beteenden sedan skapa dina känslor. Var inte en sådan som bara gör det du vill när du känner för det. Då lever du, eller du riskerar i alla fall att leva i en ständig strävan efter den första sortens lycka och bara den. "The hapiness of pleasure". Ta istället reda på vem du vill bli och agera utifrån den identiteten.

Många av oss utgår från att känslor driver beteenden men beteenden driver i lika stor, om inte större grad, känslor. Så istället för att vänta på rätt känslor, kan vi skapa dem, genom rätt beteenden.

SÅ bry dig inte om huruvida du känner för det eller ej. Var inte fångad i dina känslor. Bestäm vem du är och agera i enlighet med den identiteten. Oavsett om du känner för det. Det kommer sannolikt att innebära en del smärta och det kommer att innebära att du misslyckas ibland men det kommer också att innebära att du gör det du har bestämt är meningsfullt.

Att du ger dig själv chansen att uppfylla din potential och att du lever ett liv som är mer komplett med tanke på de här tre olika smakerna av lycka som Eric Greitens har identifierat.

Reflektera över

Så din uppgift, om du vill ha en, till nästa vecka, är att fundera på det här operativsystemet.

  • Känsla, beteende, identitet och se om det stämmer in på dig, kanske alltid kanske under vissa tillfällen och se om du kan skriva om det till identitet, beteende, känsla.
  • Fundera lite på vad det skulle innebära. Vem vill du bli? Vet du det? Hur skulle du behöva agera för att bli den personen?

Det var allt för den här gången.

Tack för att du har lyssnat.