158. Hur vårt mindset hindrar oss från att kliva in i den gyllene tidsåldern

 

Jag är övertygad om att vad gäller hur vi mår och hur vi arbetar så lever vi just nu i en gyllene tidsålder. Det som står i vägen för oss är vi själva, både som individer, vårt mindset och som kollektiv. De förutfattade meningar, de sanningar, vi har vad gäller hur det ska vara i livet eller på jobbet.

Det har aldrig funnits så mycket kunskap och så många hjälpmedel, böcker, kurser, appar, coacher och konsulter som det finns nu, som kan berätta för oss, och visa oss exakt vad vi behöver göra för att bli produktiva, effektiva och tillfreds med oss själva och vårt liv. Möjligheterna att arbeta och leva på exakt det sätt du vill har aldrig varit större.

Fast i alla måsten

Samtidigt, så har det aldrig, tror jag, funnits så många som är frustrerade, i större eller mindre utsträckning, över att dom inte är tillräckligt produktiva, effektiva och tillfreds med det dom gör och med hur de lever.

Många känner att verkligheten dom befinner sig i inte tillåter dem att arbeta på det sätt som de vill och som de vet är bäst.

Att långsiktigt, strategiskt arbete, alltid får stå tillbaka för de bränder som plötsligt och ständigt flammar upp och som behöver släckas. Eller att tiden som krävs för ett ledarskap som stärker både mig, min organisation och mina medarbetare, aldrig infinner sig. Man upplever att den här listan med måsten, med sådant som är bråttom, den tar aldrig slut. Oavsett hur snabbt man betar av den.

Många av oss är fast i en virvelvind och trots att vi hoppas och kanske intalar oss, att den kommer att minska i styrka ... till sommmaren ... i höst ... eller efter jul ... så verkar det aldrig bli så.

Jag heter Daniel Sjöstedt. Välkommen till Monkey mindset.

Göra teori till praktik

Vi lever i en gyllene ålder. Kunskapen finns. Forskningen finns. Och hjälpmedlen finns. Det som inte finns i lika stor utsträckning är förmågan att implementera. Att ta den teoretiska och den praktiska kunskapen in i verkligheten. In i din verklighet. Att göra den till en del av ditt liv.

För att få det som du vill behöver du formulera vad du vill ha och hur du vill ha det. Och sedan ta reda på vem du behöver att bli då. Hur ser den här personen som har det så ut?

Eller hur ser en person som med lätthet kan uppnå det du vill uppnå ut. Vad gör han eller hon på dagarna? Hur tänker han? Vilka sanningar har han? Hur strukturerar han sin dag? Eller hon förstås. Och vad gör hon inte? Vad accepterar hon inte? Vilka beteenden är inte okej, hos henne och hos dem som hon lever med eller jobbar med.

Mätbara och hållbara system

Det här, om man gör det ordentligt, går sedan att plocka ner i konkreta handlingar. Handlingar som är tydligt definierade. Som du börjar mäta, utvärdera och följa upp. Mer av det som funkar, mindre av det som inte funkar.

Du gör inte allt på en gång, det är dömt att misslyckas, utan du börjar smått. Ett steg i taget. Steg för steg skapar du ett mätbart och hållbart system för framgång.

Och vad framgång är... är upp till dig att ta reda på. Både vad som är extern framgång, vad vill du ha, men också minst lika viktigt ... vad som är inre framgång ... hur vill du känna ... hur vill du tänka om dig själv ... vad vill du bidra med?

... och hur vill du att andra ska beskriva din karaktär

Min bakgrund är på ett sätt väldigt vanlig och traditionell, till utbildningen är jag är civilekonom och journalist, och jag har jobbat i bägge de rollerna. På ett annat sätt är min bakgrund annorlunda. I ungefär åtta år var jag professionell pokerspelare. Och det är den tiden, tror jag, som har präglat mig mest.

Poker är en värld som på ett sätt är väldigt rättvis. Det enda som betyder något är resultatet du skapar. Ingen bryr sig om hur mycket du har att göra, eller vilken utbildning du har. Eller vem din mamma eller pappa känner. Eller hur mycket status du har i gruppen. Det finns inga arbetsuppgifter att gömma sig i. Om du försöker, så blir du snabbt blottad. Eftersom resultatet uteblir.

För resultatet är mätbart och det är det enda som bestämmer om du får betalt för att jobba, om du får lön. Alternativet är att bli en av majoriteten. 95 procenten av alla spelare betalar för nöjet att spela poker. De går back. Ditt resultat kommer av besluten du fattar. Är besluten lönsamma eller är dom olönsamma? Och det går att räkna ut. På kronan.

Kontinuerliga handlingar för långsiktiga resultat

Men precis som i livet är det lätt att bli lurad. Beslut som är rätt...lönsamma, kan skapa kortsiktiga förluster och beslut som är fel...olönsamma, kan skapa kortsiktiga vinster.

För slumpen finns ju alltid där, och slumpen i poker är inte för de lättskrämda. Tiotusentals händer. Ibland mer. Hundratusen händer. Där slumpen är det som styr ditt resultat.

Veckor och ibland månader av spel där din prestation, alltså hur bra dina beslut har varit, inte återspeglas av hur mycket pengar du har i din kassa.

Men oavsett om du har mindre än du förtjänar eller mer än du förtjänar så kommer tiden att se till så att det jämnar ut sig. Det gäller bara att hålla huvudet kallt. Fortsätta att följa planen. Göra det bästa av varje enskild situation. Fokusera på att här och nu fatta de beslut, och utföra de handlingar, som du vet på sikt är bäst för det du vill åstadkomma. Och det är, som du säkert vet, väldigt svårt.

För på kort sikt styr ju annat än logik. Inte bara i poker. På kort sikt är det lätt att svepas med av känslor eller distraktioner. Att vilja ge upp eller att börja om eller att direkt när motgångarna kommer, bestämma sig för att prova någonting annat. Att avbryta försöket till förändring och gå tillbaka till att göra såsom man alltid har gjort. Som alla andra gör. De 95 procenten.

Det är bekvämt. Och ingen kommer att syna dig. Förutom möjligen du själv. Du vet innerst inne att du bluffar. Frustrationen finns ju kvar.

På lång sikt däremot styr fakta. Då är det det sammanlagda värdet av dina handlingar som bestämmer ditt resultat.

Kontinuerliga handlingar med ett högt värde, ger ett bra långsiktigt resultat.

Kontinuerliga handlingar med ett lågt värde, ger ett sämre långsiktigt resultat. Eller ett negativt resultat.

Det spelar ingen roll hur upptagen du har varit. Du kan ha jobbat 60 timmar i veckan men när året summeras är du kvar på samma ställe som du var när året började. Det är värdet på dina handlingar som ger dig det resultat du får.

Ett experimentellt förhållningssätt

Poker och livet skiljer sig inte i den meningen. För mig var det jackpot att komma till en miljö som var mätbar. Det passade mitt sinne och det sätt jag fungerar på. Så jag började mäta och systematisera.

Och eftersom jag är som jag är så började jag att experimentera:

  • Vad händer om jag inför en ritual där jag fem minuter innan jag ska spela påminner mig själv om vad som är viktigt och vad jag ska tänka på? En checklista liknande den piloter har när de ska starta.
  • Vad händer om jag mellan varje session tar en skogspromenad på 10 minuter.
  • Hur påverkar längden på sessionerna kvaliteten på mina beslut? Är det bättre att spela 5 timmar per dag, sju dagar i veckan eller sju timmar per dag i fem dagar i veckan.
  • Vilken typ av motion är bäst för att vara mentalt skarp så länge som möjligt?
  • Kan jag frigöra mental energi genom att äta samma lunch varje dag, eller att klä mig på samma sätt varje dag.
  • Hur ska balansen mellan att spela poker och att plugga poker se ut. Vad är bäst för prestation och vad är bäst för motivation?

Massor av frågor som jag ställde och testade. Hur skapar jag en miljö som är så gynnsam som möjligt för att kunna fokusera? Och så vidare.

Innan jag fortsätter så ska jag ska erkänna att den här tiden kan liknas vid lumpen. Alltså så här i efterhand är det lätt hänt att bara komma ihåg det som var bra och jag överdriver och förenklar när jag berättar om hur jag jobbade och tänkte. Hur systematiserad jag var och det finns stora svarta hål där jag än idag, hur mycket jag än systematiserar, inte har bra koll på.

I perioder så kämpade jag förstås med massor av saker. Dels min egen mentala hälsa i någon mening. Jag hade två högskoleutbildningar men valde att bli gambler. Höll jag på att kasta bort hela min framtid, den rädslan var i perioder stark.

Men framför allt så kämpade jag med att röra mig mellan de olika världar jag levde i. Att kunna släppa jobbet, om man kan kalla det för det, och sedan vara en bra man till min fru och en bra pappa till mina barn. och en bra person i allmänhet.

När jag började anlita egna coacher och när jag började utbilda mig inom coachning och mental träning, från början gjorde jag det bara för min egen skull, så märkte jag att det fanns utarbetade metoder, relativt enkla saker, som om man gjorde dem, faktiskt hjälpte. Som minskade stressen, som hjälpte mig att fokusera bättre, som förbättrade min återhämtning. Och så vidare.

Så jag kunde blanda teori med min egen praktik. Jag jobbade med mitt mindset, jag jobbade med min miljö och jag jobbade med egentligen allt jag kunde komma på som skulle kunna påverka hur jag presterade, hur jag mådde och hur jag fungerade i relation med andra.

Ta reda på värdet

När jag sedan började arbeta med annat, med att coacha och utbilda andra, så märkte jag att det jag hade kämpat med och de frågor jag hade försökt att besvara i grunden var samma saker, samma frågor som de flesta kämpar med.

Jag märkte att de lösningar jag kom med fungerade. De behövde anpassas till varje individ förstås men sättet att tänka, metoden jag använde för att ta mig an problemet, gav resultat.

Ett systematiskt tänkande, där du bestämmer vad du vill uppnå och sedan bygger system för att kontinuerligt kunna agera på det sätt som du tror rör dig i rätt riktning.

Där det som är viktigt och som skapar resultat prioriteras. Och där handling, alltså att ta action, nästan alltid går före sådant som att planera. Det är genom handling vi får reda på om någonting fungerar.

Och sedan, sakta men säkert, ta reda på vilka handlingar som har högt värde och så skapa en verklighet som är anpassad för att kunna utföra dessa handlingar så konsekvent som möjligt.

Det är ditt liv, så du bestämmer vad värde betyder. Du har faktiskt rätt att bestämma vad som är viktigt i ditt liv. Och det enda du egentligen vet är att det du kommer att göra, dina handlingar, inte kommer att vara perfekta. De kommer aldrig att bli perfekta.

Misslyckande en del av processen

Du kommer att råka ut för bakslag och det kommer inte alltid att gå som du har tänkt dig. För det som funkade så bra igår, som för några ögonblick fick dig att tro att du äntligen hade knäckt koden, funkar helt plötsligt inte i morgon.

Att det blir så betyder inte att du har misslyckats. Det är en del av processen. En oundviklig del av livet spel. Och när du accepterar det, så kan du bli fri.

Golvet som du sopar idag. Kommer att vara smutsigt igen när du kommer till jobbet imorgon. Det betyder ju inte, att du ska strunta i att städa idag. Eller att du ska göra det halvhjärtat. Värdet ligger ju i att det är rent nu, inte i att det blir skitigt igen i morgon.

Tack för att du har lyssnat, ta hand om dig så hoppas jag att vi hörs snart igen.