17. Om minimalism - Därför ska du rensa i ditt liv

 

Hej och välkommen till Monkey mindset, en podcast som framför allt handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är föreläsare och mental tränare. 

I dag så kommer jag att prata om ett ämne som jag helt säkert kommer att återkomma till många gånger eftersom det ligger mig så varmt om hjärtat och eftersom jag har funderat på det här och till viss del levt det under många år.

Jag ska prata om minimalism. En del kallar det också för frivillig enkelhet och det kanske beskriver det jag kommer att prata om bättre.

Kort sagt så handlar det om det här:

Det finns mer lycka och tillfredsställelse i att sträva efter mindre än vad det finns i att sträva efter mer. (becomingminimalist.com)

Jag har sagt den här meningen många gånger, både privat och på till exempel föreläsningar. Det är inte mitt eget citat utan jag har lånat det från en person som heter Joshua Becker, men när jag säger det så märker jag ofta hur människor hajjar till. Många känner instinktivt att just för dom är det sant. Och skälet till att de hajjar till är att de kanske inte har tänkt så förut. Att lyckan finns i strävandet efter mindre. 

Mer gör dig lycklig?

För vi har alla växt upp i en verklighet där den etablerade sanningen säger precis tvärt om. Att du ska sträva efter mer för att bli lycklig. Att det du vill ha finns där framme. Bara du får det där jobbet, kan köpa den där bilen, eller det där huset. När du blir befordrad. Om du bara kan få lite mer än det du har nu. Då, äntligen kommer du att bli både lycklig och lugn och harmonisk. Att mer, inte mindre, är den rätta vägen.

Det här kallas för lyckohorisont. Att vi tror oss se någonting långt där framme. I horisonten. Någonting som kommer att fixa allt bara vi når dit. Men när vi rör oss framåt så flyttas ju horisonten. Vi når den aldrig. 

Och jag tror att många av oss känner igen oss i det här. Vi vill ha någonting, en pryl av något slag kanske, och vi skapar en bild i vår hjärna av att bara jag får den här nya telefonen så kommer jag att bli mer produktiv och mer organiserad, då kommer den att ordna allt åt mig. 

Och hos barn är det ju ännu tydligare, eller så är det lättare att se eftersom man observerar från sidan. Den bästa stunden för ett barn när det gäller konsumtion är ju när  dom sitter i bilen, på väg hem från affären, och leksaken är köpt men inte uppackad. Då äger man den där saken som man önskade sig så innerligt och löftet om att den är så fantastisk som man har drömt om lever fortfarande. 

Men när du har använt telefonen några dagar eller när barnet har rivit upp paketet och testat den här leksaken så inser man att det inte riktigt var så bra som man föreställde sig. Att ens liv ser precis likadant ut som det gjorde innan. Så man letar vidare. Börjar drömma om nästa pryl, eller ett ännu bättre jobb, en ännu snyggare bil. Men horisonten flyttar sig och varje gång du når fram till det du trodde var horisonten så blir du besviken. Var det här allt? Jag är ju inte lyckligare nu än vad jag var igår.

Och själva grejen är inte att sluta att sträva efter mål och upplevelser. Personligen så tror jag att kontinuerlig utveckling är mycket viktigt för att vi ska känna tillfredsställelse i livet.

Men för mig blev mitt liv bättre när jag började se alla prylar och alla åtaganden jag hade på ett annat sätt. 

Prylar hindrar oss

Förut betedde jag mig som att vardagen gick ut på att ha så mycket som möjligt och vara så upptagen som möjligt. 

Men det visade sig, när jag började titta noga, att de flesta prylar och de flesta åtaganden jag hade inte förbättrade mitt liv. I stället var de distraktioner som hindrade mig från att leva det liv som jag ville leva. Som hindrade mig från att nå de mål som jag innerst inne ville nå.

Så i stället för att försöka nå lyckan i horisonten så kunde jag hitta lyckan i vardagen, att det var just den här stunden som var den stora grejen, inte målet i sig. Och det är kanske en klysha : "Det är vägen som gör mödan värd" sa ju Karin Boye men i det här fallet, i alla fall för mig, så är det så.

När min fru och jag började förenkla vårt liv, först och främst genom att göra oss av med en massa prylar och en massa måsten så hände någonting. 

Det skapades utrymme. Inte bara fysiskt utrymme när vi fick färre grejer utan framför allt mentalt utrymme.

När jag ska försöka förklara fördelarna med att rensa i sitt liv brukar jag dra en parallell med en luftkonditioneringsfläkt.

Om fläkten står på hela tiden så märker du den inte till slut. Du märker den inte förrän den stängs av. Då känner du plötsligt hur otroligt skön tystnaden är. Och så var det för oss med prylar.

Jag tror att allt vi har i våra liv, både fysiska och mentala saker, tar upp lite lite energi i vår hjärna. En del grejer tar förstås upp mer energi än andra. Men när du gör dig av med något så frigörs den energin, den här luftkonditioneringsfläkten blir lite tystare. Ju fler saker du gör dig av med desto tystare blir det och efter ett tag så kommer du att se på varje pryl eller varje punkt i din kalender och fråga dig själv om just den saken är värd det brus den skapar. 

Vad ger dig värde?

För oss var svaret nej på nästan allt och ju mer vi gjorde oss av med desto bättre blev våra liv. När vi gjorde det här blev det väldigt tydligt hur lite vi egentligen behövde och hur mycket av det som fanns i vårt liv som var en kostnad vad gäller livskvalitet snarare än ett värde. 

Och det är just det som är grunden i minimalism. Du vill fylla ditt liv med sådant som ger dig värde. Och du rensar inte för att kunna sitta i ditt hus i ett tomt rum i skräddarställning och stirra in i väggen. Nej, du rensar ju för att kunna göra mer av det du verkligen vill göra. du rensar för att kunna skapa tid, utrymme och energi att göra det du egentligen vill. Du slutar att köpa en massa skräp för att du ska kunna lägga mer pengar på det som skapar livskvalitet. 

Du har färre saker, men sakerna du har betyder något. Dom ger dig någonting värdefullt. Och på samma sätt hanterar du din tid.

Det går upp och ner

Jag kommer som sagt återkomma till det här ämnet. Det finns mycket att säga. Men om du tycker att det här låter intressant och vill veta mer precis nu så har jag en annan sida, förutom monkey mindset där jag skriver om de här sakerna. Den sidan heter minimalistbloggen och du hittar den på minimalistbloggen.se. Jag postar några andra länkar också till sidor som pratar om minimalism och frivillig enkelhet. Du hittar dom i anteckningarna till det här avsnittet på monkeymindset.se/podcast. (BLOGGEN FINNS INTE LÄNGRE)

Och jag känner att jag behöver lägga till en liten parentes här. Även om vi i familjen Sjöstedt försöker rensa och leva minimalistiskt så är det här någonting som går i vågor. Ibland så rensar vi och lever det här att sträva efter mindre-livet och ibland så kommer vardagen i vägen och vi sveps med och samlar på oss en massa skit. Och då märker vi förhoppningsvis det och gör en ny rensning och minimaliserar. Och så där håller det på. Man gör så gott man kan helt enkelt.

Du vet väl att du kan få det du behöver för att komma igång med mental träning av mig. Och det kostar ingenting. Gå in på monkeymindset.se och signa upp dig för mitt nyhetsbrev så skickar jag dig de fyra ljudband som ingår i min app som heter just mental träning.

Det var allt för den här gången. Tack för att du har lyssnat och vi hörs snart igen. Glad påsk.

Lästips

Minimalisterna – En svensk sida som tar upp ämnet.

zen habits – Det var Leo Babauta som gjorde den moderna minimalismen populär när han började skriva på zen habits 2007. Här finns allt du behöver. Otroligt mycket kvalitativt material. Zen habits har flera gånger hamnat högt på Time Magazines lista över årets bästa webbsidor.

Becoming minimalist – Också en av de riktigt tidiga minimalistbloggarna. Drivs av Joshua Becker.

the minimalists Drivs av Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus. De har även en podcast och har pratat på TEDx