Hej och välkommen till Monkey mindset en podcast som framför allt handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare och föreläsare.

Jag vill återigen passa på och tacka för era mail. Fortsätt att skicka frågor, feedback och förslag på ämnen till daniel<at>monkeymindset.se. Anders önskade ett avsnitt om visualisering så det kommer jag att prata om i både det här och i nästa avsnitt. 

Visualisering är i grunden mycket enkelt. Det handlar om att skapa en inre bild. Om du ska visualisera en apelsin så skapar du en bild i din hjärna av en apelsin. Du tänker inte bara ordet apelsin utan du försöker se en bild av en apelsin.

Och att visualisera är en träningssak. Vissa är bättre på det och andra behöver träna lite mer. I början kan det vara svårt att på beställning skapa en bild ens av någonting man har i sin vardag hela tiden. Och ännu mindre att skapa bilder och inre filmer av sina drömmar och mål. Men ju mer du tränar desto bättre blir du. Som alltid.

Straffar i basket

På 70-talet så gjorde Lars-Eric Uneståhl en studie där han lät studenter skjuta straffkast i basket. Han delade upp en klass i tre grupper. Den ena gruppen fick gå till gympasalen varje dag i två veckor och skjuta 30 straffkast. Grupp två behövde inte göra någonting, de var kontrollgruppen. Grupp 3 sköt precis som grupp 1 30 straffkast per dag. Men skillnaden var att den här gruppen inte gjorde det i verkligheten. De visualiserade i stället att de sköt straffar. Studenterna fick gå ner i djup avslappning och när dom befann sig i sitt mentala rum så skapade de bilden av att de sköt 30 straffkast. De spelade alltså upp en film för sitt inre där de sköt straffar.

Efter två veckor kollade man resultatet. Det visade sig att grupp två låg kvar på samma nivå som experimentet. De hade varken förbättrats eller försämrats vilket inte var konstigt, de hade ju inte gjort någonting. Grupp 1 hade blivit bättre, vilket ju inte heller är något konstigt. Logiskt sett så borde 30 straffkast om dagen i två veckor ge resultat. Det som är intressant, och som visar kraften i visualisering, är att grupp 3 hade förbättrats precis lika mycket som grupp 1.

I det här fallet gav det alltså lika bra effekt att visualisera träningen som det gjorde att göra den på riktigt.

Visualisera är att skapa inre bilder

Och just visualisering är en stor del av mental träning. Vi jobbar mycket med att skapa inre bilder av hur vi vill att verkligheten ska bli och vi gör det eftersom de här inre bilderna har en så stor effekt på oss, vi styrs till väldigt stor del av de bilder vi skapar.

Oftast jobbar vi med de här bilderna i det mentala rummet. Och det mentala rummet är ju ett tillstånd vi når när vi är i djup avslappning. Ett hypnotiskt tillstånd där vi är mer öppna för att ta till oss den mentala träningen.

Som du kanske vet så har vår hjärna svårt att skilja det som händer i vårt huvud från det som händer i verkligheten. Och då menar jag inte att friska människor har svårt att skilja på verklighet och fantasi utan vad jag menar är att våra inre bilder kan frambringa samma känslor och samma reaktioner från kroppen som verkligheten kan göra. Och det är det faktumet som vi försöker ta tillvara och utnyttja inom mental träning.

Visualisering fungerar på allt från det stora till det lilla. Och det är framför allt det stora som jag tänkte prata om idag. Att ha en stark och tydlig målbild av vad man vill uppnå. Ett övergripande mål eller en vision.

The Secret och Law of Attraction

Det finns en film och bok, och helt affärskoncept tror jag, som heter "The Secret" som tar upp det här. Budskapet i filmen är ungefär som så att om du bara vill något tillräckligt mycket, om du fokuserar på det, om du visualiserar det tillräckligt bra, så kommer du att få det.

Och det här ska då gälla allt från drömpartnern till drömhuset till lottovinsten. Det här kallas för "The law of attraction" och dom som förespråkar den, om jag har förstått det rätt, utgår från att det är en universiell lag, en naturlag på samma sätt som till exempel gravitation. Att vi kan attrahera saker och händelser med våra tankar.

Det finns mycket skrivet om "The law of attraction" och många människor, många väldigt framgångsrika människor, människor som jag respekterar väldigt mycket och som är otroligt kunniga, pratar om law of attraction som om det vore just en naturlag. 

Jag önskar förstås att det vore så enkelt men jag är tveksam. Mycket tveksam. Så jag kommer inte att länka till några artiklar om  Law of attraction. Men, och det här är min personliga teori, skälet till att så många pratar om Law of attraction som om den vore sann är att det finns väldigt mycket att vinna och väldigt lite att förlora på att utgå från att det stämmer. Och nu bortser jag helt från den här vinna på lotto-falangen. 

Men att utgå från att man själv har full kontroll över sitt eget liv ser jag som någonting bra och om man sätter en mycket stark målbild, man skapar alltså inre bilder eller filmer av det man vill uppnå, och sedan utgår från att det kommer att bli så, så länge man lägger ner jobbet som krävs, så ökar chanserna att nå dit flera hundra procent

Då är det mycket lättare att ta motgångar, mycket lättare att se hinder och bakslag som tillfälliga och naturliga steg på vägen. Man minskar risken att ge upp. En stor del av det här tvivlet som vi alla känner, försvinner eller blir lättare att hantera.

Det är stor skillnad på att hoppas att någonting ska hända och att utgå från att det kommer att hända. Och det kommer att spegla av sig i din inställning och motivation. Jag tror att det var Henry Ford som sa att:

oavsett om du tror att du kan göra något eller om du tror att du inte kan göra något så har du rätt.

Så om du tror på Law of attraction så kan det alltså bli en självuppfyllande profetia.

Se verkligheten som en karta

Vi utsätts för tusentals intryck varje dag och hela tiden presenteras vi för olika valmöjligheter. Varje människa du ser har du möjligheten att ta kontakt med, bara för att ta ett exempel. Idag skulle du kunna agera på ett sätt som förändrade ditt liv radikalt. 

Men vi gör det ju inte, förstås. De allra flesta av oss noterar inte ens alla möjligheter. Vi lever våra liv på ungefär samma sätt som vi alltid har gjort. 

Man kan se verkligheten som att du är en orienterare med karta och kompass. Det finns stigar, träd och stenar precis överallt men du kan inte stanna och ta in alla. Du måste ignorera 99,9 procent av det du ser för att på bästa sätt kunna ta dig till nästa kontroll. Om någon sätter ut nya kontroller kommer samma skog, samma verklighet, att behöva hanteras helt annorlunda. Nu kommer andra stigar i spel. Nu kommer sådant du aldrig ens lagt märke till förut vara viktigt.

Om du funderar på att köpa en röd Volvo till exempel, så kommer du helt plötsligt att se röda Volvos överallt när du är ute och kör. Ditt filter är nu helt annorlunda mot vad det var förut. 

Och där tror jag mycket av förklaringen till "Law of attraction" finns. Det känns som att vi drar till oss möjligheter eftersom vi nu är öppna för att se dem.

Skapa tydliga och starka målbilder

Genom att skapa de här tydliga målbilderna. De här stora visionerna och sedan göra dem så verkliga som möjligt genom att regelbundet visualisera dom så kan du skapa motivation. Om du är en idrottare och skapar en långsiktig målbild av att du kliver högst upp på prispallen i en stor tävling så kan den målbilden hjälpa dig orka med all hård träning som krävs på vägen.

Om du är en helt vanlig människa som har en stark målbild var du vill vara om tio år så kan den målbilden styra vilka beslut du fattar i vardagen. Den kan se till så att du springer bästa möjliga väg till nästa kontroll och inte tappar bort dig bland alla träd för att återknyta till orienteringsliknelsen. Om ditt mål till exempel är att segla jorden runt så kanske det är lättare att motivera sig till att spara en viss del av lönen varje månad. För varje sparad krona för dig ju lite närmare den här fantastiska upplevelsen som du kommer att ha. Om målbilden inte är tillräckligt stark är det lätt att tänka "vad gör det väl att jag spenderar den här tusenlappen idag, jag kan börja spara när nästa lön kommer".

Och skillnaden mellan den här starka målbilden som inspirerar och motiverar och gör att din drivkraft håller i sig över tiden, och den här lite svagare målbilden, den som mest är en önskan om framtiden, kan alltså vara hur mycket man jobbar med den. Om man sätter den klart och tydligt. Om man skapar bilder eller en film, som man sedan spelar upp. Inte bara en gång utan ofta. Och vi gör alltså detta, framför allt, i det mentala rummet.

I nästa avsnitt kommer jag prata mer om hur bilder styr oss. Jag kommer då att plocka ner det från de här stora visionerna till vardagen. Jag kommer dels prata om forskning, hur tankens kraft faktiskt kan styra till exempel muskeltillväxt och jag kommer att ge exempel på hur du kan använda visualisering i ditt dagliga liv. 

En visualiseringsövning

Men innan vi avslutar vill jag skicka med en rolig övning för att visa hur sinnet styr kroppen. Du behöver cirka 25 centimeter sytråd och något att fästa i tråden, till exempel en ring.

Knyt fast ringen i ena änden av tråden. Sedan tar du tag i andra änden och låter ringen hänga fritt. som ett lod. Se till så att du har stöd för handen som håller tråden, antingen mot kroppen eller mot en stol eller så kan du lägga armen på ett bord och låta handen hänga över bordskanten. 

När ringen är still så skapar du en bild av att ringen rör sig i sidled. Du tittar fortfarande på ringen men du försöker se hur ringen börjar röra sig i sidled. Du rör alltså inte din hand för att svänga ringen utan du koncentrerar dig bara på att skapa bilden samtidigt som du tittar på ringen. Snart kommer du märka hur den rör sig i sidled. Du kan göra svängningarna starkare genom att tänka att ringen svänger mer och du kan stanna ringen genom att tänka att den stannar. Du kan förstås också få den att gunga fram och tillbaka eller i en cirkel.

Testa det här och hör gärna av dig till mig och berätta hur det gick.

Om du vill testa mental träning så kan du få det som du behöver av mig och det kostar ingenting. Om du signar upp dig för mitt nyhetsbrev så får du, som tack, de fyra ljudband som ingår i min app som heter mental träning. Du signar upp dig på monkeymindset.se.

Det var allt för den här gången. Tack för att du har lyssnat och vi hörs snart igen.