2. Om avslappning och ditt sinne som är som en damm

 

Välkommen till Monkey mindset. En podcast som framför allt, men inte bara, kommer att handla om  mental träning.

Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare, och I det här, det andra, avsnittet kommer jag att prata om avslappning.

Hög grundspänning – lär dig slappna av

Det första du böjar med om du börjar träna mentalt är att lära dig slappna av riktigt ordentligt. Du gör det här med hjälp av ljudband och små vardagsövningar och avslappningen kommer sedan att vara det som alla annan träning byggs på. Det är ett skäl till att avslappning är en så viktig del av mental träning.

Ju mer jag har lärt mig om mental träning desto bättre förstår jag hur en avslappnad kropp och ett avslappnat sinne är grunden för både välmående och långsiktig prestation. Och sambandet mellan kropp och sinne är väldigt starkt. En avslappnad kropp underlättar enormt för att få ett avslappnat sinne och vice versa.

De flesta av oss lever med en för hög grundspänning. Grundspänningen är den spänningsnivå vi går omkring med i vardagen. När ingenting händer borde vi egentligen kunna vara helt avslappnade. Men det är vi inte. vi har med oss en spänning som har byggts upp i kroppen över tiden. Både fysiskt och mentalt. Det skulle kunna förklaras som att vi hela tiden är lite uppe i varv. vi är beredda på att någonting ska hända. Spänd nacke och spända axlar är ett vanligt tecken på en hög grundspänning. och om du ofta brusar upp för småsaker eller har svårt att koppla av kan det bero på att du har en hög mental grundspänning.

Viktigt med återhämtning

Om du  tänker dig ditt sinne som en damm. När ingenting händer är dammen stilla. Vattenytan är blank. Om det börjar blåsa krusas vattenytan. Inte så mycket om vinden är lätt, mer om den är starkare.

När du kastar en sten i dammen uppträder vattnet i enlighet med stenens storlek och kraft. Inte mer och inte mindre. En stor sten ger ett stort plask och svallvågor som håller i sig. En liten sten märks knappt. Den ger ett litet plask och snart är vattenytan lugn igen.

Så borde sinnet fungera. Men som du säkert vet är det inte alltid så. För vissa betyder alla stenar stora plask. Man reagerar starkt på minsta småsak. Dom här svallvågorna tar inte slut och ibland ökar de till och med i styrka. Trots att det var länge sedan någon sten kastades. Vattenytan blir aldrig blank. Sinnet kommer aldrig i stillhet.

För att kunna fungera bra på sikt behöver du kunna slappna av. Du behöver en kropp och ett sinne som kan hitta stillhet. Dina muskler behöver vila och din hjärna behöver kunna släppa saker.

När det gäller fysisk träning vet alla hur viktigt det är med vila och återhämtning. Det är avgörande för utveckling. Om du belastar kroppen hårt men aldrig låter den vila bryts den till slut ner.

Samma sak gäller för det mentala.

En djupare nivå av avslappning

Avslappning är grunden i all mental träning. Avslappningen är steg ett. Det viktigaste. När du lär dig att slappna av kommer du att märka en rad positiva effekter. Ditt lugn kommer att blir större, din attityd kommer att förbättras och du blir sannolikt en gladare människa. Jag själv, som har tränat i många år nu, kommer ofta tillbaka till att bara träna muskulär eller mental avslappning.

Och ju mer du tränar på det här desto snabbare och lättare kommer du att komma ner i djup avslappning. Och när du är i det tillståndet, av djup mental och fysisk avslappning, får du ut mycket mer effekt av den träning som kommer, den som handlar om sådant som självkänsla och mål och annat.

Det är inte ovanligt att vilja hoppa över avslappningen. Många tycker att de redan är tillräckligt avslappnade och vill därför skippa förrätten och gå direkt på huvudrätten. De började inte med mental träning för att bli mjuka i nacke och axlar, de började för att de ville bli vinnare.

Jag förstår det. Det är naturligt. Om du känner igen dig vill jag säga två saker:

  1. Du är inte så avslappnad som du tror. Det finns en djupare nivå av avslappning som du sannolikt aldrig har upplevt. För om du har upplevt det så vet du hur viktigt det är med avslappning.
  2. Avslappning ÄR mental träning. Om du vill bli bra på fotboll måste du ha kondition. Avslappning är för mental träning vad kondition är för fotboll. Du behöver den. Den ger resultat.

Så kommer du igång med mental träning

Här kommer två förslag på hur du kan komma igång med muskulär och mental avslappning.

Lars-Eric Uneståhl är originalet. Mycket av det jag har pratat om hittills och mycket av det jag kommer prata om i kommande avsnitt grundar sig i det jag har lärt mig av Uneståhl. Han har forskat på det här ämnet i över 40 år. Han har gjort massor av band du kan lyssna på. Börja med CD:n "Mental grundträning".

Jag själv har gjort en app som heter "Mental träning".  På den finns olika träningsprogram. Appen finns på Appstore och Google Play och kostar tio kronor. Du hittar den lättast om du söker på "Daniel Sjöstedt" eller "Mental Träning".

Du kan också få dom här spåren som ingår i appen av mig direkt. gå in på min hemsida, www.monkeymindset.se och fyll i din e-postadress så får du både ljudband och instruktioner. Och det kostar inget.

Det var allt för den här gången. Om du gillar det du hör eller om du tror att den här podden har potential att bli lyssningsbar skulle jag uppskatta om du ville ge den ett betyg på Itunes. Du hittar länken dit genom att gå in på monkeymindset.se/itunes eller så kan du gå in på monkey mindset och klicka dig vidare från podcast-fliken.

Tack för att du har lyssnat och på återhörande.