30. Om vikten att följa sina värderingar

 

Välkommen till Monkey mindset, en podcast som framför allt handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare och föreläsare. 

Har du någon vision för hur ditt liv skulle behöva se ut för att du skulle känna dig helt och hållet tillfreds i det?

Kanske har du ett sådant liv just nu eller så hade du det under en period. Jag menar nu inte nödvändigtvis ett liv som i andras ögon skulle betraktas som det perfekta livet, jag menar inte heller ett liv där du har allt du behöver, där du aldrig råkar på svårigheter, där du aldrig misslyckas eller där du aldrig behöver kämpa.

Vad jag pratar om är ett liv där du lever i enlighet med, eller åtminstone inte i konflikt med, dina värderingar.

Det här avsnittet kommer alltså att handla om värderingar.

Bara att definiera värderingar kan vara svårt. Under de coachutbildningar jag har gått så har vi definierat ordet "värderingar" till att betyda sådant som är viktigt för dig. Och oftast så behöver vi gå ner ett eller ett par lager för att få fram värderingen. För en värdering är ingen sak. 

Vad är viktigt för dig?

För att ta ett exempel så är ju pengar någonting som är viktigt för nästan alla av oss. Men pengar är ingen värdering. Alla som tycker att pengar är viktigt har inte samma värderingar. Om du frågar dig själv varför pengar är viktigt så närmar du dig värderingen.

För vissa så betyder mycket pengar att de kan göra vad de vill, då kanske frihet är den underliggande värderingen. För andra handlar det om att slippa oroa sig, då kanske trygghet är en värdering. Pengar kan också ge dig inflytande. Om det är skälet till varför du vill ha pengar så kanske det är makt som är värderingen, eller att du strävar efter erkännande. 

Och någon som dokumenterar sitt liv på till exempel Instagram kan också drivas av olika värderingar. Någon vill ha bekräftelse, någon annan har hittat ett forum att uttrycka sig. En tredje kanske vill hjälpa andra. Liknande beteenden men de här tre personerna kanske har olika värderingar.

Svåra att urskilja

Så det är alltså inte lätt att se utifrån vilka värderingar någon har bara från enstaka händelser. Det är inte ens lätt att veta vilka värderingar man själv har. Och när du hörde mig beskriva de här olika exemplen så gissar jag att du automatiskt reagerade så att vissa av de här värderingarna är lite bättre än andra.

Att vilja ha pengar eftersom det skulle ge mig makt är inte lika fint som att vilja ha pengar för att kunna hjälpa andra. Och det är mer socialt accepterat att dela med sig av sig själv eftersom man har en konstnärlig önskan att få uttrycka sig än det är att dela med sig av sig själv för att vilja få uppmärksamhet och bekräftelse.

Men värderingar handlar inte om etik och moral, rätt och fel. Det kommer möjligen senare, i det sätt du väljer att leva enligt dina värderingar. Eller kanske att leva i strid med dina värderingar. Utan här pratar vi om någonting inne i dig. Innerst inne. Och det är varken rätt eller fel, fint eller fult, det bara är. Med det inte sagt att dina värderingar inte kan förändras över tid, för det kan dom, och det gör dom för många av oss. 

Om du kan leva i enlighet med dina värderingar så har du stora möjligheter att känna dig tillfreds, att känna harmoni. Du kan jobba hårt, ha det tufft, men ändå känna att du gör någonting meningsfullt. Och i det jag pratar om nu så kommer ju också sådant som passion och drivkraft in. Som jag har sagt så många gånger förr så går ju mycket in i varandra.

Du är inte gjord av legobitar där en legobit är värderingar, en annan är passion och en tredje är drivkraft utan de här sakerna går in i varandra och det kan vara svårt att se var någonting börjar och någonting annat slutar.

Det kan som sagt vara svårt att ta reda på exakt vilka värderingar man själv har. Det krävs en hel del reflektion. Värderingar är både något man upptäcker hos sig själv och något man utvecklar. Men det är troligen ingenting du hittar över en natt.  

Det finns förstås tester som säger att de kan ta fram det här. Du fyller i ett ganska så omfattande frågeformulär och så får du en rapport om dig själv. Jag har både gjort sådana här tester och jag har testat andra men jag vet inte, jag kan varken hylla eller dissa dom. 

Svårigheten med värderingar är att om vi själva ska ta fram våra, så tenderar vi, helt naturligt, att lista dom värderingar som vi vill ha eller som vi tror att vi förväntas ha. Som vi tror att en arbetsgivare letar efter, kanske. Vi vill så att säga vara människor med rätt värderingar.

Gå sin egen väg

Jag tror att våra riktiga värderingar kommer fram i våra handlingar och hur vi själva känner inför våra handlingar.

Kanske har du någon gång stått inför ett beslut som på ytan verkar väldigt enkelt att fatta. Kanske ett jobberbjudande som på nästan alla sätt var bättre än ditt nuvarande arbete. Ett erbjudande som du fram till nu verkligen velat ha. Ändå var det någonting som kändes fel. Du tänker "jag borde ju vilja det här, men ändå gör jag det inte". 

Chansen är stor att någonting med det nya jobbet, eller tanken att lämna det gamla jobbet, krockar med dina grundläggande värderingar

Och det här är en annan sak som gör det här med värderingar så svårt. Allting har en kostnad. Ibland kostar det att följa dina värderingar och ibland kostar det att inte göra det. Det lättaste är ju att göra vad som förväntas av dig. Men det kanske inte är vad du innerst inne vill.

Och att säga nej, eller att gå sin egen väg, kräver både mod och beslutsamhet. Det är svårt att gå emot samhällets konventioner. På många sätt. Dels socialt men också rent praktiskt. Och det jag pratar om behöver inte alls vara radikalt.

Det kan bara handla om någonting så banalt som att en förälder inte jobbar när barnen är små. Om du saknar traditionell inkomst och samtidigt inte är inskriven som arbetslös så innebär det en massa strul. På sätt som man knappt kan tänka sig. Vårt samhälle är helt enkelt inte gjort för det.

Men det var ett stickspår, vad jag ville komma till var att trots eventuella svårigheter så är det möjligt att leva ett liv där man känner sig tillfredsställd med det man gör. Och det handlar ju då, precis som jag var inne på i förra avsnittet om mål, inte om att du når en destination och sedan är framme. Utan det är ju i själva levandet av livet du får den här tillfredsställelsen.

Det är när du lyckas leva efter dina värderingar i vardagen, inte när du skjuter upp det till en framtid. Mår dåligt nu för att du någon gång i framtiden ska kunna ha en position där du kan göra det du innerst inne vill.

Gör mer av det som känns rätt

Kanske finns det en viss typ av arbetsuppgift på jobbet eller i något annat sammanhang som du gör mycket hellre än någonting annat. Någonting där du märker att du kommer mer till din rätt, där det känns rätt. Där du inte har någonting emot att det är svårt eller krävande, utan verkligen kan se det som en inspirerande utmaning. Där du fokuserar mer på att lösa uppgiften på bästa sätt än att komma hem i tid.

Kan det vara så att den arbetsuppgiften, eller sysslan, ligger närmare dina värderingar än andra saker du gör? Vad är det för värderingar som kommer fram i den uppgiften tror du? Finns det möjlighet att göra mer av det? Eller någonting annat där samma värdering ges utrymme. Där du alltså gör sådant som är viktigt för dig.

Det handlar egentligen om att våga vara dig själv fullt ut. Inte vara egoistisk, inte bara tänka på dig själv, utan vara dig själv. Och det här är ju svårt, för att inte säga omöjligt. Samhället, föräldrarna, skolan, tv, YouTube, Facebook, kompisar. Allt formar oss. Och vi vill alla känna att vi passar in. 

Och så är det ju så att det som händer oss här och nu känns nästan alltid viktigare än vad det i själva verket är. Vi stressar över beslut som kanske inte har någon som helst betydelse för vårt liv på lite längre sikt. När man är mitt i någonting är det svårt att ha perspektiv på det. 

Ta reda på dina värderingar

Det finns flera övningar man kan göra för att börja undersöka vilka värderingar man har. Ett sätt är ju att vara observant på det jag pratade om nyss, att fundera på i vilka sammanhang man känner sig som mest tillfreds

Men en av mina favoriter är att rådfråga sitt framtida jag. Övningen kommer från en bok som heter Co-active coaching och den är lite  spejsig och den kräver ett öppet sinne och en aning lekfullhet. Syftet med övningen är att du ska kunna se på ditt nuvarande liv utifrån. Med perspektiv. Och på så sätt lättare förstå vad som verkligen är viktigt och vad som bara känns viktigt för att det händer här och nu. 

Precis så som du kan se tillbaka på ditt eget liv och tänka på sådant som hände för tjugo år sedan så ska du låta ditt framtida jag se tillbaka på sitt liv och då hamna i den situation du befinner dig i nu.

Det här är en visualiseringsövning. Du gör den alltså på samma sätt som du gör din mentala träning med ljudbanden. Du ligger ner lugnt och bekvämt och börjar slappna av. Och sedan besöker du ditt framtida jag och ser hur han eller hon har det och vad han eller hon säger.  Om du gör den på allvar kan jag nästan garantera att du kommer att tycka att det åtminstone blir väldigt intressant.

I nästa avsnitt kommer jag att göra den här övningen med dig. Nästa avsnitt blir alltså inget vanligt avsnitt utan jag kommer då att prata dig igenom den här övningen där du besöker och rådfrågar ditt framtida jag.

Det var några ord om värderingar. Som alltid tar jag gärna emot feedback och frågor. Min mailadress är daniel<at>monkeymindset.se.

Som du kanske vet kan du få det du behöver för att komma igång med mental träning av mig och det kostar ingenting. Om du signar upp dig för mitt nyhetsbrev på www.monkeymindset.se så skickar jag dig de fyra ljudband som ingår i min app som heter Mental träning. de olika ljudbanden heter Slappna av, gå djupare, Självkänsla och Målbilder.

och om du tyckte om podden får du gärna lämna en recension på iTunes, det hjälper att sprida podden.

Det var allt för den här gången. Tack för att du lyssnade, vi hörs snart igen.