40. Om att inte ge upp

 

Välkommen till monkey mindset, en podcast som framför allt handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

I den här podden och i nästa så kommer jag att prata om att ge upp. Om att inte göra det som man sagt att man ska göra och om att påbörja en massa saker som man sedan inte slutför.

Och jag menar nu både sådant man säger till andra att man ska göra och sådant som man bara säger till sig själv att man ska göra. Jag ska prata lite om varför du ska bli en sådan som inte ger upp, vad det finns att tjäna på det, och så ska jag säga några ord om varför du i vissa fall faktiskt ska ge upp men att du kanske ska göra det på ett lite annorlunda sätt än vad du gör idag.

De flesta poddar jag har gjort hittills har handlat om dina beteenden i förhållande till dig själv. Hur du kan göra och tänka för att fungera bättre. Må bättre och i någon mån prestera bättre. Jag har knappt alls pratat om prestation i förhållande till andra. Hur man vinner. Eller får övertaget. idag kommer jag att närma mig det. Det kommer att handla både om hur du vinner över dig själv men också i någon mån om hur du kan förbättra din position i förhållande till andra.

MOOC – öppna universitetskurser online

Det pågår, om du inte visste det, i detta nu en global revolution. En revolution som har potentialen att förändra hur vi ser på utbildning. Det är en MOOC-revolution. MOOC, är en engelsk förkortning som står för Massive Open Online Courses och det betyder att överallt runt om i världen så erbjuder universitet och högskolor sina kurser till alla. Helt gratis via nätet. Inte alla kurser, men många, och för varje dag som går blir det fler och fler.

Det här är ett fenomen som har pågått under en tid nu men det som satte igång det på allvar, åtminstone medialt, var när Stanford i USA, ett av världens bästa universitet, för ungefär fem år sedan bestämde sig för att göra sin kurs "Introduction to Artificial Intelligence" till en MOOC. Det här är en högklassig kurs inom ett av de hetaste områdena som finns och de som höll i kursen var de kunnigaste personerna i världen inom just det ämnet. Sebastian Thrun, som ansvarade för kursen jobbade också med att utveckla Googles förarlösa bilar, så han kunde onekligen ett och annat om artificiell intelligens.

Och det är inte bara Stanford, bland de mest kända universiteten som erbjuder sådana här kurser, utan nästan alla gör det idag. Så du kan alltså handplocka kurser från elituniversitet runt om i världen och skaffa dig en akademisk utbildning som väldigt få enskilda lärosäten kan erbjuda. Du kan få kursintyg och certifikat från Harvard, Yale och Princeton och du kan göra det för en kostnad som är gratis eller åtminstone bara en bråkdel av vad den hade kostat för några år sedan.

Att dra nytta av de här möjligheterna skulle troligtvis ge dig en stor konkurrensfördel gentemot andra, men inte har det så mycket med mental träning att göra och den här podden kommer inte att handla om Moocs, men under den där kursen i artificiell intelligens på Stanford så blev det tydligt hur vanligt det jag ska prata om idag, att ge upp och att inte slutföra, är.

De flesta slutför inte

Av de cirka 160 000 personerna som inledde kursen var det nämligen bara 23 000 som slutförde den. Om du bara ser till siffran så är den ju fantastisk. 23 000 personer gick klart en kurs på Stanford i ett så komplicerat ämne. Men 23 000 av 160000 är 14 procent. En unik kurs i världsklass som var gratis och som för många skulle ha varit en direkt väg till ett nytt jobb eller en bättre lön. 14 procent av de som påbörjade, avslutade.

Och om man tycker att 14 procent är lågt så är det i det här sammanhanget en bra siffra. De allra flesta utbildningar ligger en bit under det. När jag har gjort research inför den här podden har jag stött på många siffror och det närmaste konsensus jag kan komma säger att siffran för hur många som slutför sådana här universitetskurser online är ungefär 7 procent.

Att slutföra det man sagt att man ska slutföra är ovanligt och att bli en som gör det är värdefullt.

Pålitlighet – en konkurrensfördel

Woody Allen ska ha sagt att 80 percent of success is just showing up och en kille som heter Larry Winget, en amerikansk självhjälpsguru som är lite annorlunda och som jag personligen tycker är ganska rolig, (en av hans böcker heter "Shut up, stop whining and get a life"), han har sagt att hemligheten till framgång är att göra det man säger man ska göra, när man säger att man ska göra det, på det sätt man säger att man ska göra det. Att vara pålitlig, helt enkelt. Då har man en stor konkurrensfördel eftersom så många inte jobbar så. De lovar mycket men när det är dags att leverera så hålls inte alltid löftena.

Att vara någon som slutför det du sagt att du ska slutföra är att vara pålitlig. Och bara genom att göra så hamnar du sannolikt bland topp 10-20 procent i din bransch. För jag tror nämligen att de här siffrorna som räknats fram för Moocs, inte på något sätt är unika för bara onlineutbildning, det är bara lättare att räkna ut eftersom man får så hårda siffror. Det är lätt att se hur många som anmäler sig till kursen och det är lika lätt att se hur många som tar ut sitt kursbevis. De här procentsatserna ser nog likadana ut inom mycket annat också, det är bara inte lika lätt att dokumentera.

Och det här är ju en gråskala, det kanske inte är så vanligt att någonting som man sagt ska bli gjort inte blir gjort överhuvud taget, åtminstone inte på jobbet, men det kanske inte blir gjort så bra som det borde eller kunde. Och jag tar med även det i min definition.

Så bara genom att följa Larry Wingets råd, att göra det du säger att du ska göra på det sätt du säger att du ska göra det på den tid du säger att du ska göra det så får du en fördel gentemot många andra. Du positionerar dig själv i en kategori där inte så många befinner sig.

Riskerar att bli din självbild

Den andra fördelen med att bli en sådan som slutför det du säger att du ska slutföra handlar om ditt förhållande till dig själv. Din syn på dig själv. Om du alltid ger upp eller bara låter saker och ting rinna ut i sanden kommer det i mån mån att bli din självbild. Och när du ser dig själv som en sådan så blir det lätt en självuppfyllande profetia.

Din ursäkt blir "Det är sån jag är" och redan när du inleder ett projekt eller bestämmer dig för något så vet du innerst inne att du inte kommer att slutföra det. Det kommer självklart att sätta sig på din självkänsla.

Men om du kan förändra det här beteendet och börja att slutföra saker kommer du snart att märka hur tillfredsställande det är. Och att inte slutföra, inte alls är är sådan du är. Det var bara just ett beteende, ett inlärt beteende som du inte hade verktygen att bli av med. Och då kommer du att sakta men säkert bli starkare i dig själv.

Vanligt att vilja ge upp

Och som så ofta är fallet när du vill förändra ett beteende så handlar det om att inte bli otålig. Låt det ta tid och räkna med bakslag. Varför ger nästan alla andra upp? Jo för att det är svårt. För att det blir jobbig, och för att det inte riktigt går som man hade tänkt från början.

För att mycket av det man gör här i livet följer en kurva där man i början är entusiastisk och motiverad för att efter ett tag hamna i en period där entusiasmen har lagt sig en aning samtidigt som svårigheterna och problemen börjar visa sig. Författaren Seth Godin kallar det här för The Dip. Dippen. Och den här dippen behöver man komma igenom för att kunna skörda frukterna av det man ålagt sig att göra. Dippen är så att säga priset du får betala. Om du tar dig igenom den blir du en av de där 10, 20 procenten.

Och du kan hjälpa dig själv genom att skapa positivt momentum och påbörja någonting som du vet att du kan slutföra. Ett litet, enkelt projekt. Hur litet och hur enkelt som helst. Där dippen, om den nu ens kommer, är lättare att jobba sig igenom.

Underskatta inte kraften i små positiva handlingar. Sedan utökar du. Sakta, sakta och när du misslyckas så ger du inte upp. Till slut kommer du att ha slutfört ett gäng saker och då är du plötsligt inte längre en sådan som inte slutför. Nu är du en sådan som slutför. Och med tillräckligt med tid och träning så kommer det att bli din självbild och då kommer du inte att ge upp när du stöter på svårigheter, nej då kommer du istället att fortsätta, för din nya självbild säger nu "att det är sån du är".

Fatta ett beslut

Notera att jag inte har sagt att du behöver slutföra allt du påbörjat. Du kan påbörja en massa saker och bara slutföra ett fåtal och ändå se dig själv som en sådan som slutför. För vad det handlar om är att slutföra det du säger att du ska slutföra. Och då är det precis lika viktigt att kunna bestämma att vissa saker, kanske den stora majoriteten av projekt du påbörjar, ska kastas i papperskorgen och inte fortsättas på.

När du fattar det beslutet, att ge upp, så frigör du ju tid och energi som du kan lägga på det som är viktigare. Då kan du fokusera på ett fåtal saker eller projekt och gör dem fullt ut.

Du förlorar, både i förhållande till andra och dig själv när de här projekten du eller ni påbörjat bara finns där. De hänger kvar, men ingenting görs eller så görs bara minsta möjliga, ett alibi för att det inte ska bli så tydligt att det misslyckats. de liksom bleknar bort tills de knappt syns längre och ingen vill ens låtsas om att de finns. Ett gymkort som det betalas för varje månad men som aldrig används. En bok som ligger kvar på nattduksbordet trots att du inte läser i den längre. Ett projekt på jobbet som trampar vatten men där ingen känner sig manad att döda det..

Bestäm dig för att antingen fortsätta eller att ge upp - ha modet att fatta ett beslut.

I nästa avsnitt ska jag prata mer om när och hur du kan ge upp. Och jag kommer också att gå in lite mer i detalj på den här dippen som Seth Godin pratar om.

Fredagen 30 september, imorgon om du lyssnar på den här podden samma dag som den kommer ut, går anmälningstiden ut för mitt mentala träningsprogram. Programmet löper över 16 veckor och om du är intresserad så kan du läsa mer på min hemsida www.monkeymindset.se och klicka dig vidare till träningsprogram.

Om du är nyfiken på mental träning men inte vill gå träningsprogrammet så kan du få det du behöver för att komma igång av mig och det kostar ingenting. Gå in på monkeymindset.se, klicka på den röda knappen och signa upp dig för mitt nyhetsbrev så skickar jag dig de fyra ljudband som ingår i min app som heter mental träning. Ljudbanden heter Slappna av, gå djupare, Självkänsla och målbilder.

Det var allt för den här gången, tack för att du har lyssnat, vi hörs snart. igen.