45. Ett annat sätt att bli rik

 

Välkommen. I det här avsnittet så ska jag prata om nyttan med att ha färre prylar. Hur du dramatiskt kan öka din livskvalitet genom något så enkelt som att göra dig av med en massa saker. Jag kommer att hålla det praktiskt och ge tips på hur du kan börja rensa.

Du lyssnar på monkey mindset. En podcast av mig Daniel Sjöstedt. Jag är mental tränare och varje vecka försöker jag presentera en tanke eller ett koncept som kan göra ditt liv lite lättare. Det är i alla fall mitt mål.

Som jag berättade i ett tidigare avsnitt, nämligen nummer 17, så ser jag mig själv som en minimalist. Och grundtanken i min definition av det ordet är att jag upplever att jag får ut mer av livet, både vad gäller lycka, livskvalitet och tillfredsställelse, genom att sträva efter mindre, än vad jag får av att sträva efter mer.

Så jag tycker att det blir fler bra saker i mitt liv när jag skalar bort och förenklar än vad det blir när jag bygger på.

Olika sätt att se på rikedom

För mig så handlar rensandet till viss del om att jag gärna vill vara rik. Jag har velat vara rik så länge jag kan minnas. Och det här tror jag stämmer in på många av er också. De flesta av oss har nog en önskan att vara rika.

Men varför vill vi vara rika? Inte bara för att kunna rama in kontoutdraget väl? Utan vad vill vi använda vår rikedom till? Vad innebär det för dig och mig att vara rik? Vad, förutom pengarna, är det vi längtar efter?

Dom här sakerna finns det nog många som inte funderat på så noga. Utan vi tänker att det kommer att ordna sig bara jag blir rik.

Att vara rik för mig innebär till stor del att jag har kontroll över min egen tid. Att jag i så stor mån som möjligt kan ägna mig åt det som jag själv väljer. Sådant som är givande och sådant som jag mår bra av. Sådant som ger livskvalitet helt enkelt.

Och nu gäller samma sak som i förra podden, att även om jag pratar i jag-form, så handlar det ju i mitt fall inte bara om mig utan även om fru och barn och det är inte så att jag bossar dom andra och gör mig av med alla våra prylar för att det är så det ska vara utan vi pratar och kommer någorlunda överens och vissa saker jag tar cred för kommer från min fru. Men det blir enklare med jag-form.

Och det visar sig att när jag tittade på det lite närmare, så krävde många av de här sakerna jag längtar efter, inte pengar. Inte så mycket pengar i alla fall.

Men vad det kräver är ju då dels att jag på något sätt kan frigöra den här tiden och dels att jag kan frigöra andra resurser som behövs. En sådan resurs är energi, och en annan, kanske den viktigaste, är min egen uppmärksamhet.

Det vi lägger vår uppmärksamhet på blir våra liv

Det finns en väldigt bra föreläsning av en kille som heter Merlin Mann. Han håller ett sådant här Google talk, som Google lägger ut på Youtube ibland där dom tar in någon vass person för att berätta för alla vassa smartosar på Google hur man kan se på livet eller vad man bör kunna om ett visst ämne. Och dom här föreläsningarna blir ofta väldigt intressanta. Jag länkar till föredraget i anteckningarna till det här avsnittet.

I det här föredraget så pratar Merlin Mann bland annat om vår uppmärksamhet, hur det är det viktigaste vi har och hur det de facto i slutändan blir så att det vi lägger vår uppmärksamhet på blir vårt liv.

Och ändå är vi så slarvig med den. Vi ger bort den till vem som helst som vill ha den. Och i många fall så låter vi den hoppa från en uppmärksamhetstjuv till en annan. Om det är någon som skramlar med något blänkande framför ögonen på oss så ger vi med glädje bort vår uppmärksamhet. Ända tills någon annan skramlar med något som blänker lite mer. Då flyttar vi uppmärksamheten dit.

Så för att kunna känna mig rik så behöver jag alltså inte nödvändigtvis mycket pengar. Jag kan ska skaffa det som pengar skulle ge mig genom att se allt från ett annat håll. Istället för att försöka köpa mig frihet, så kan jag istället sälja det, eller göra mig av med det som skapar ofrihet. Alltså det som stjäl tid, energi och uppmärksamhet. Och för den delen pengar.

Jag tror att det behöver upplevas och jag kommer som sagt snart tillbaka till hur du kan börja, men varje sak du har och varje sak du köper stjäl tid, energi, uppmärksamhet och pengar från dig. Vissa saker stjäl väldigt mycket och vissa saker stjäl kanske bara några kronor och några minuter per år men om du har lika mycket skräp hemma som de flesta så blir summan av alla små kostnadsposter en ganska så rejäl utgift när du tittar på totalen.

Varje sak du har kostar pengar att skaffa, vissa kostar även i underhåll. Ytan den tar upp i ditt hem kostar pengar. Varje sak du har kostar energi att ha. Om ingenting annat varje gång du behöver lyfta den för att damma eller dammsuga under den. Och varje sak du har kostar förstås uppmärksamhet. Varje gång du ägnar dig åt den, eller tänker på den. Eller varje gång den är i vägen.

Kanske tänker du här att du har allt ditt skräp i ett förråd och eftersom du knappt ens kollar in i förrådet när du dumpar nästa oanvända sak där så kostar alla dom här sakerna dig inget. Men om allt är skräp, om du vet att du inte kommer att använda det, töm då det där förrådet och se vad som händer. Jag vet vad som händer, mer energi, mer fokus, ett lättare sinne och på sikt mer pengar i plånboken, men det måste som sagt upplevas.

Två metoder för att rensa

Så hur kan du börja? Här kommer några tips om var och hur. Det finns tre ställen som är bra att börja på, som kommer att ge dig en omedelbar känsla för hur bra det känns och vilka förbättringar som kan skapas bara genom att göra något så här enkelt. Jag pratar då om köket, badrummet och din garderob.

De flesta av oss har massor av saker i köket som vi aldrig använder. De här sakerna är i vägen för oss när vi öppnar skåp och lådor och de hindrar oss från att hitta det som vi letar efter. Det översta hyllplanet i alla dina skåp, hur ofta använder du de sakerna? Finns det någonting där som du inte använt det senaste året? Kanske finns det någonting där du inte har använt de senaste fem, tio eller tjugo åren. Fråga dig då vad dom sakerna egentligen gör där. Och varför behöver ni tjugo dricksglas och femton muggar när ni bara är fyra i familjen?

Se om du kan göra dig av med allt du inte använder. Både köksredskap och oöppnade förpackningar med quinoa. Om du vet med dig att du inte behöver det, att du inte kommer att använda det, så finns det ingen anledning att den här saken kostar vare sig plats, tid, energi eller uppmärksamhet.

Det finns flera olika metoder för rensning, det behöver inte vara så komplicerat, men här kommer i alla fall två förslag.

Metod 1. Plocka bort det du inte använder

Du kan antingen bara plocka bort det du inte behöver och inte använder. Jag tror att det här är det naturliga sättet att rensa.

Nackdelen med den här metoden är att det är lätt att lura sig själv. Det är lätt att låta vitlökspress nummer två bli kvar i lådan eftersom den “kan vara bra att ha”.Om du fastnar i bra att ha så kommer inte mycket att bli rensat.

Metod 2. Plocka bort allt och lägg endast tillbaka det nödvändigaste

Den andra metoden är mer drastisk. Då tömmer du ditt kök. Plocka ut precis allt. Flyttstädar. Sedan lägger du bara tillbaka det absolut nödvändigaste. Fyra glas om ni är fyra. En smörkniv.

Sedan låter du det andra ligga, kanske packa ner det i l flyttlådor som du kan ha någonstans inte alltför långt från köket och så tar du bara tillbaka sådant som du använder när du använder det. Om du märker att du saknar en såsslev så hämtar du såssleven från en av de här kartongerna. Men du gör det alltså inte förrän du verkligen behöver den.

Om du är som oss andra kommer 90 procent av allt som du packade ner i lådorna vara kvar där tre månader senare. Och då kan du fundera på vad du ska göra med det. Sälja det, ge bort det eller slänga det. För du behöver det ju uppenbarligen inte.

Och på samma sätt kan du rensa i ditt badrum och din garderob. Packa en necessär. Gör ditt badrum till ett hotellbadrum med bara det absolut nödvändigaste och se hur det funkar. Sedan plockar du tillbaka sak för sak i takt med att du behöver dem.

Och hur mycket av det som finns i din garderob använder du egentligen? Ut med allt annat, även sådant som är helt oanvänt, och se om du kommer att sakna det. Antagligen kommer du istället att förundras över hur något så simpelt som ett klädskåp där det bara hänger sex skjortor kan få dig att må lite bättre.

Och det finns ju förstås säsonger att ta hänsyn till och hur radikal man vill vara är ju upp till en själv. Och om du inte har lust eller tid att plocka ut precis allt som finns i ditt kök eller badrum så kan du ju jobba med ett skåp eller en låda i taget.

Ska inte vara en uppoffring

Man gör det som passar en själv bäst men de flesta av oss är så vana med att samla på oss en massa att det känns bakvänt att rensa ut sådant som inte är trasigt, trots att man inte använder det. Så för att komma igång, för att skifta tankesättet, kan det vara bra att att vara lite radikal.

Och det är inte meningen att man ska känna att man behöver offra en massa för att leva på det här enkla sättet. Utan vad jag föreslår är ju att du ska prova och se hur det är för dig. Blir det bättre eller sämre. För mig blev det mycket bättre men om du saknar dina saker, även de saker du inte använder, så finns det ju inget egenvärde att göra sig av med dem och rensa.

Det är väldigt lätt att halka in på sådant nonsens som att man lever mer sant med få prylar eller att den som lyckas hålla tillbaka sitt ha-begär är en bättre människa än den som gillar att shoppa. Gå inte på det. Gör inte det här också till en statusjakt. Testa vad som funkar och kör på det så länge det funkar. Sen testar vi något nytt. Som alltid så gör vi så gott vi kan.

Sådär det vara allt för den här gången. Jag hoppas att jag har väckt några tankar hos dig. Om du är nyfiken på mental träning så kan du få det du behöver av mig om du går in på monkeymindset.se och signar upp dig för mitt nyhetsbrev. Då får du de fyra ljudband, med instruktioner, som ingår i min app som heter just mental träning.

Länkar, alltså Merlin Manns föreläsning och några andra texter som kan vara intressanta hittar du från hemsidan klickar dig vidare till det här avsnittet.

Det var allt för den här gången. Stort tack för att du har lyssnat och vi hörs snart igen.

Länkar

Video - Merlin Mann on Time and Attention