47. Så hanterar du energitjuvar

 

I dag tänkte jag prata om energitjuvar. Sådant som vi har i vår vardag, saker som händer eller som vi gör kanske varje dag eller varje vecka och som tar lite livskvalitet från oss. Som tar mer än dem ger. 

Du lyssnar på Monkey mindset, en podcast av mig Daniel Sjöstedt. Jag är mental tränare och varje vecka försöker jag att presentera någonting som kan göra ditt liv lite enklare.

Om jag ska försöka att förenkla det här med välmående och tillfredsställelse så mycket jag kan så skulle jag kunna beskriva strävandet efter det som att du ska försöka att göra så mycket som möjligt av det du mår bra av och så lite som möjligt av det du inte mår bra av

Och att du i det här strävandet ska hitta en balans mellan kort och lång sikt. Så att du inte bara har det bra i nuet på ett sätt som skadar dig på sikt. Men inte heller att du i dag helt och håller upplever att du offrar dig för att kunna ha det bra någon gång i framtiden.

Och det finns ju också en rad olika kategorier du behöver ta hänsyn till. Din hälsa, dina relationer, din ekonomi, ditt mentala välbefinnande, din personliga utveckling och så vidare. Och inom de här kategorierna finns det ju underkategorier.

Så du hör, att även om jag försöker att förenkla så mycket jag kan så blir det snabbt komplicerat. Och ett recept passar inte alla,

Skapar irritation

Men vi behöver ju börja någonstans och idag kommer jag prata om sådant du inte mår bra av. Men som du nu gör ändå. Energitjuvar kommer vara begreppet jag använder. Kanske gör du de här sakerna utan att du inte tänker på det, kanske för att du bara gör som du alltid har gjort, eller för att du tror att det här är någonting man måste göra om man är en vuxen ansvarsfull människa eller av något annat skäl. Och jag kommer att be dig titta på de här sakerna och se om du kan sluta göra dem, eller göra dem på något annat sätt.

Att definiera vad en energitjuv är är både lätt och svårt. En enkel och lite självklar definition är ju att det är sådant som du stör dig på i vardagen, sådant som kostar energi. Du kommer hem från jobbet och det första du ser när du kliver in genom ytterdörren är en överfull hall, med kläder och skor precis överallt.

Så det första som händer varje dag när du kommer hem är att du blir irriterad. Och den irritationen kan ju lätt föras över i den ton du har när du pratar med fru och barn.

Så du kan vara på jättebra humör när du sitter i bilen på väg hem från jobbet, till och med när du rullar upp på garageuppfarten, men när du säger hej till din dotter har du hunnit att bli irriterad.

När den här energitjuven är identifierad är den relativt lätt att fixa och den kan innebära stora förändringar i såväl ditt upplevda välbefinnande som dina relationer inom familjen.

Kostar mer än det smakar

En lite krångligare och bredare definition är att energitjuvar är sådant som kostar mer än det smakar. Du får alltså inte tillbaka samma värde som du investerar.

Och hur investeringen och värdet definieras, det bestämmer du. Och det är inte alltid jättelätt att se. Låt mig ta två exempel för att förklara vad jag menar.

Exempel 1. Går med i bokklubben

Du älskar att läsa böcker och du älskar också att träffa likasinnade. Så du går med i en bokklubb. Ni träffas varannan torsdag. Dagen innan träffen behöver du alltid läsa ikapp för att kunna vara med i diskussionen. Den här bokklubben som du såg fram så mycket att gå med i har blivit ett stressmoment i ditt liv.

Det är någonting du tycker om, något du vill göra och något som ger dig ett värde. Men det är också någonting som kostar. Den kostar bland annat i dåligt samvete för att du inte läst som du ska, självkänsla för att du blir arg på dig själv att du inte gör vad du ska och stress. Du vet ju att du borde läsa under veckorna men av någon anledning blir det inte av.

Hur mycket du får i förhållande till hur mycket det kostar, är det ju bara du själv som kan veta. Kostar det mer eller mindre än vad det smakar? Är det värt det? Trots att du vill göra det och trots att du har avsatt tid till att göra det så kan det ändå bli en energitjuv.

Exempel 2. Anlitar en poolskötare

I nästa exempel kan vi säga att du har en pool i din trädgård och att den här poolen behöver rengöras med jämna mellanrum. Men att rengöra den är jättetråkigt och tar tid och poolens skötsel är ett konstant dåligt samvete för dig. Så du anlitar någon att rengöra din pool. Rent ekonomiskt har det liten effekt på ditt liv så det här borde vara ett klockrent exempel på hur man hittar en energitjuv och gör sig av med den.

Men för dig är inte investeringen enbart en ekonomisk fråga. Den skulle också kunna handla om dina värderingar. Att det av någon anledning tar emot att anlita någon för att rengöra din pool. Så nu känns det inte rätt i magen när poolskötaren kommer och rengör din pool. Det kanske krockar med din självbild att ha en poolskötare. Du vill inte vara en sådan som har en poolskötare.

Din energitjuv finns fortfarande kvar, den ser bara annorlunda ut. Och för att kunnat hantera den kanske du hade behövt tänka på något annat sätt. Finns det tekniska lösningar? Är det något som skulle kännas bättre? Skulle du kanske kunnat komma till ro med att rengöra bara hälften mot vad som står i bruksanvisningen och leva med att ha en lite smutsig pool? Eller något annat.

Men för mig, som bor mitt emot och också har en pool. Så är den här poolskötaren en no-brainer. Jag betalar gärna och upplever stora förbättringar i mitt liv nu när jag slipper tänka på poolen förutom när jag ska bada i den.

Så vi upplever samma energitjuv men den lösningen som för mig är helt självklart och funkar jättebra löser inte hela problemet för dig.

Så även om det här med energitjuvar kan verka enkelt vid en första anblick, den ostädade hallen, eller poolskötaren för mig, så kan de också vara ganska komplicerade. För det kan ofta handla om både känslor och värderingar. Till exempel.

Så om du vill så kan du börja titta på vilka delar av ditt liv som kostar mer än vad de ger. Du kommer säkert att hitta sådant som är självklart men kanske kan du också identifiera vissa saker som inte är så lätta att se vid en första anblick.

Våga vara radikal och tänka om

Och så kan du börja fundera på hur du kan hantera dom och då, åtminstone innan du har bestämt dig för vad du ska göra tycker jag att du ska våga vara radikal. Tänk nytt! Om disken är en återkommande energitjuv så våga att föreslå att ni slänger allt porslin och börjar äta på papptallrikar och med plastbestick.

Och om du förbannar snöandet varje kväll eftersom du gruvar dig så mycket att kliva upp tidigt och skotta snö, kan det då vara värt att inte ha Viasat sport på två år, eller kanske börja ta med matlåda till jobbet, för att istället använda pengarna till att kunna installera värmeslingor på garageuppfarten?

Det finns massor av lösningar som vi inte ser eftersom vi är så fast i vad som är okej och vad man kan göra men om vi öppnar upp för det radikala, åtminstone i brainstormingfasen, så går det att hitta nya lösningar som faktiskt går att genomföra.

Det var allt för den här gången. Låt mig puffa lite för mitt träningsprogram Monkey mindset plus som kommer att starta upp igen den 1 december. Mer info kommer snart och om du vill vara säker på att inte missa något så kan du skriva upp dig på intresselistan. Du kan göra det på hemsidan, klicka dig vidare till fliken träningsprogram och längst ner där så är det bara att fylla i namn och email. Du förbinder dig inte till något.

Och om du är nyfiken på mental träning så kan du få det du behöver för att komma igång med det av mig och det kostar inget. Om du signar upp dig för mitt nyhetsbrev så skickar jag dig dom fyra ljudfiler, med instruktioner, som ingår i min app som heter just mental träning.

Lämna också gärna en recension på Itunes. Recensioner är tydligen för iTunes vad pokémonkort är för min son. Alltså hårdvaluta och när man får nya recensioner så lyfts podden fram och då når den fler människor. Hur man recenserar podden om man lyssnar på något annat sätt än genom iTunes, det vet jag tyvärr inte. Den som har koll på det får gärna maila mig och berätta.

Och vill du mig något så finns jag på daniel<at>monkeymindset.se

Tack för att du har lyssnat, vi hörs snart igen.