48. Om självprat och nyttan med att prata med sig själv i tredje person

 

Välkommen. Idag kommer Daniel att prata om ett mycket märkligt och mycket intressant fenomen. Daniel kommer att prata om hur en liten förändring, en enkel förändring, möjligen kan ha stor effekt på såväl din prestation, din upplevda stress och din självkänsla. Och kanske till och med din intelligens.

Daniel kommer att prata om självprat. Och specifikt så kommer Daniel att prata om att referera till sig själv i tredje person istället för att använda personligt pronomen, alltså jag-form.

Du lyssnar på Monkey mindset. En podcast av mig Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare som från och med nu kommer att sluta att referera till mig själv i tredje person, åtminstone i den här podden. Varje vecka försöker jag att presentera någonting som kan hjälpa dig att göra ditt liv lite bättre eller lite enklare.

Referera till sig själv i tredje person

Den här forskningen, den som handlar om självprat och att prata med sig själv i tredje person i stället för i jag-form pågår vad jag förstår fortfarande. Och som vanligt så kommer jag länka till ställen där du kan hitta mer information och bilda dig en egen uppfattning.

Men, enligt vad som har berättats så började allt när en professor i psykologi, Ethan Kross, var ute och körde bil och råkade köra mot rött. Det här var 2010. “Vilken idiot du är, Ethan”, sa han till sig själv och precis när han sagt det så hajade han till. Varför sa han inte ”jag är en sådan idiot”? “Varför refererade han till sig själv som Ethan?

Några månader senare såg han LeBron James på tv. James är en basketspelare och en av de allra största idrottsmännen i USA. Han var på väg att lämna sitt dåvarande lag Cleveland Cavaliers för ett annat lag Miami Heat.

Det här var en kontroversiell övergång som fick mycket uppmärksamhet.

I den här intervjun som Kross såg och som också har blivit ganska känd i efterhand, så sa LeBron James följande.

En sak jag inte ville göra var att fatta ett beslut som bara baserade sig på känslor. Jag vill göra det som var bäst för LeBron James, jag ville se till att LeBron James skulle bli lycklig.

Att stora stjärnor som kanske också på någon nivå är stora egon pratar om sig själva i tredje person är ju inte unikt, men Ethan Kross började att få fler fler och fler indikationer på att han var någonting intressant på spåren.

Sen, ytterligare en tid senare så hörde han Malala Yousafzai, den här unga kvinnan från Pakistan som senare skulle få Nobels fredspris.

Han hörde henne i en intervju och där sa hon bland annat så här:

Jag frågade mig själv, om talibanerna kommer, vad gör du då Malala. Och sedan svarade jag mig själv, ta bara en sko Malala, och kasta på dem.

Nu tyckte Ethan Kross att det åtminstone fanns tillräckligt med indicier för att börja titta på saken. Hur pratar folk med sig själva egentligen? Varför tänker vissa, de allra flesta troligen, i jag-form, medan andra refererar till sig själva med förnamn, i tredje person. Och har det någon betydelse?

Jämförde olika självprat

Så han började att göra experiment. Och vad han kom fram till var att hur du pratar med dig själv har stor betydelse för hur du mår och hur du presterar.

Den som pratar med sig själv i jag-form tenderar att bli mer nervös i pressade situationer till exempel och inte prestera lika bra när det gäller.

Kross gjorde ett experiment där han gav närmare 90 försökspersoner ett uppdrag. De skulle få hålla en presentation om sig själva och berätta varför just dom var kvalificerade för sitt drömjobb. Dom skulle alltså sälja in sig själva för att få ett jobb de verkligen ville ha.

Dom fick bara fem minuter på sig att förbereda presentationen och Kross bad hälften av deltagarna att tänka i jag-form och den andra hälften att tänka genom att använda sitt förnamn. Alltså prata om sig själva i tredje person.

Redan i förberedelserna märktes skillnad mellan de två grupperna. Jag-form-gruppen tenderade att se hindren och svårigheterna att bara få fem minuters förberedelsetid för att hålla en viktig presentation.

Tredje-person gruppen, alltså förnamn-gruppen tog i regel en mer peppande attityd mot sig själva. “Kom igen, Daniel. Klart du kan klara det här” är ett exempel på hur inställningen såg ut i den gruppen.

De som fick höra de här presentationerna graderade dem och det visade sig att de som hade använt förnamn istället för jag-form presterade bättre.

Men inte bara det. Även i efterhand märktes skillnader. Förnamn gruppen-gruppen mådde mycket bättre efteråt. De ältade inte lika mycket, till exempel.

Och andra försök har visat att de som tänker så här, alltså i tredje person, fattar bättre beslut än de som tänker i jag-form. Och att de kan se ett skeende eller en situation med mer perspektiv.

Det finns många otroligt intressanta studier och jag länkar till artiklar i anteckningarna till det här programmet.

Skapar distans

Men vad är det som händer då? Om det nu är så här, att det är bättre att tänka i tredje person än vad det är att tänka i jag-form, varför?

Man skulle kunna förstå det så här: När du pratar med dig själv i tredje person blir du som din kompis. Du blir någon utomstående. Som dels stöttar och peppar men som också kan se en situation utan alla känslor som du har om just den situationen.

Om du ska hålla en sådan här presentation för att få ditt drömjobb så skulle ju en kompis aldrig säga till dig att “Fem minuter, det är ju alldeles för lite tid till förberedelse, du kommer aldrig att hinna. Det är kört” Nej en kompis skulle ju tvärtom säga att “Det är klart du hinner. Ta det lugnt. Andas. Det här kommer att gå jättebra”.

Och om allt ändå gick fel så skulle inte kompisen säga “nu har du förstört allt. Du kommer aldrig mer få den här chansen. Dem som lyssnade tycker säkert att du är en riktig loser”.

Kompisen skulle ju ha fortsatt att stötta. “Kom igen, det är inte hela världen. Ingen annan bryr sig. Nästa gång kommer det att gå mycket bättre”

Vilken av de här två rösterna är mest konstruktiv? Vilken av de här två rösterna är mest sann? I bägge fallen är det nog kompisens.

Och det verkar faktiskt som att det jag sa nu inte bara är bildligt talat, utan när vi pratar med oss själva i tredje person så används hjärnan lite annorlunda än vad den gör när vi tänker i jag-form.

Vi kommer lite längre från jaget, lite längre från de omedelbara känslorna. Vi får lite distans till oss själva och det som händer. Och allt det här är ju bra, allt det här hjälper oss. När vi får perspektiv på saker och ting är de mycket lättare att hantera.

Om vi är mitt uppe i våra känslor, om vi inte har något som helst perspektiv, då kan ju en odiskad mugg skapa ett raseriutbrott, ett slarvfel på en tenta kan leda till en sömnlös natt.

Fundera gärna lite på det här. Jag kanske kommer att återkomma till det i senare poddar. Jag tycker att det verkar väldigt intressant även om jag inte kommit mig för att testa dig själv ännu. Och om du vill veta mer så finns det som sagt länkar i anteckningarna till det här avsnittet. Monkeymindset.se/podcast.

Nu lite reklam. Jag har ett mentalt träningsprogram. Det heter Monkey mindset plus och det går att köpa igen från 1 december och framåt. Den första kullen började programmet 1 oktober och sedan dess har det varit stängt. Den feedback jag har fått från oktoberdeltagarna har varit mycket positiv.

Om du är intresserad så kan du läsa mer om det genom att gå in på monkeymindset.se och sedan klicka på träningsprogram. 

Och du kan också få det du behöver för att komma igång med mental träning av mig, och det kostar ingenting. Om du signar upp dig för mitt nyhetsbrev så skickar jag dig de fyra ljudfiler med instruktioner som finns i min app som heter Mental träning. 

Det var allt för den här gången. Tack för att du har lyssnat och jag hoppas att vi snart hörs igen.

Länkar till artiklar

Pronouns Matter when Psyching Yourself Up  – Harvard Business Review

The Voice of Reason – Psychology Today

The Psychological Case for Talking in the Third Person – Science.Mic (med videoklipp på både LeBron James och Malala Yousafzai).

Talk to yourself out loud? Here's why experts say that's a good thing – Today.com

The Crazy-Smart Way to Talk to Yourself – Further.net

The right way to talk to yourself – Simpleintentions.com

Lebron James talks about LeBron James – Youtube