49. Deep Work – Lär dig att arbeta fokuserat

 

Välkommen. Fokus går att träna upp. Och om du kan fokusera hårt på en uppgift i taget kommer du att få mer gjort, med bättre kvalitet och samtidigt känna större tillfredsställelse i ditt liv. Och det kommer att leda till en massa bra saker. Inte bara inom dig utan också för din karriär.

Men att fokusera hårt och länge håller på att bli en bortglömd konst.

Det ska jag jag prata om idag.

Du lyssnar på Monkey mindset, en podcast av mig daniel sjöstedt och jag är mental tränare. Varje vecka försöker jag att presentera någonting som kan göra ditt liv lite bättre eller lite enklare.

Låt mig slå ett slag för mitt träningsprogram Monkey mindset plus som öppnar igen samma dag som den här podden går ut, alltså 1 december 2016. Gå gärna in på monkeymindset.se och kolla in den om du är intresserad.

Få mer ut av din tid

Det finns en bok som heter Deep work och som är skriven av en man som heter Cal Newport. Newport är professor i computer science på Georgetown University men han skriver mycket om jobbet med att få jobbet gjort. Alltså hur man förhåller sig till sitt arbete. Hur man kan använda verktyg och system för att få ut mesta möjliga värde av den tid man lägger ner. Och samtidigt behålla en hög livskvalitet.

En högre livskvalitet, till och med, än vad de flesta av oss upplever med ett mer modernt sätt att jobba, och jag ska strax förklara vad jag menar med ordet modernt i det här sammanhanget.

Tesen Cal Newport driver i sin bok Deep work och det jag tänkte försöka sammanfatta för dig är ungefär följande:

Sättet vi arbetar på idag, med öppna kontorslandskap och ständiga avbrott och distraktioner, lämpar sig väldigt dåligt för den typ av högkvalificerat arbete där riktiga framsteg ofta görs, eller där värde skapas.

Alltså arbete som är svårt, arbete som kräver att man tänker hårt och mycket och lär sig nya komplicerade saker. Newports kommer ju från universitetsvärlden och han började kan man säga sin bana som framstående författare och bloggare genom att skriva om studieteknik. Eller snarare om hur man som student ska förhålla sig till sitt liv och sina studier för att kunna göra så bra som möjligt ifrån sig.

Men samtidigt, som jag sa förut, utan att behöva välja bort ett normalt liv eller behöva göra avkall på det som man själv definierar som livskvalitet.

Så mer gjort på kortare tid på ett roligare sätt. Ungefär så i alla fall och det är bland annat det, som gör att jag tycker att Cal Newport är så intressant.

Han hävdar att om du vill få mycket gjort med hög kvalitet så krävs det att du lär dig det han kallar för deep work.

Fokuserat arbete utan distraktioner

När man skalar bort allt annat så handlar Deep Work om att du jobbar hårt koncentrerad under längre perioder helt utan distraktioner.

Det här låter ju enkelt på pappret men alla som har satt sin fot på ett kontor eller på en skola eller på egentligen vilken arbetsplats som helst är att det är inte för sådant jobb som våra arbetsplatser är designade idag.

Och vi, som enskilda individer, lär oss inte att jobba så. Och då menar jag inte bara det vi lär oss på skolan eller på jobbet utan jag pratar om hur samhället är uppbyggt, hur de flesta av oss lever våra liv.

Jag sa precis i början att fokus går att träna upp. Och som gäller nästan allt annat så tränar man på det genom att göra det. Fokusera på något. Utan distraktioner. Under en längre tid.

Hur ofta ges tillfälle till det idag. Snarare är det ju så att vi tränas i motsatsen. Distraktioner finns överallt och vi plockat gärna in dem i våra liv. Om vi har tio sekunder över så åker mobilen fram. Om filmen vi ser tappar lite i tempo så åker moblien fram. Om vi är tre i ett sällskap och de andra två börjar prata med varandra så åker mobilen fram.

Vi tränas inte på att fokusera. Sättet vi lever våra liv på nöter tvärtom ner vår förmåga att fokusera.

Vi klarar oss bra i livet genom att kunna skifta vår uppmärksamhet från en sak till en annan precis hela tiden. Det är nästan en förutsättning för att kunna klara av det sociala livet i skolan eller för att kunna passa in på många arbetsplatser.

Så det här moderna sättet att jobba, som jag sa förut, kräver ju de här egenskaperna av oss. Hålla många bollar i luften. Att ständigt kunna nås, till exempel. Eller att kunna befinna sig i ett öppet kontorslandskap där alla delar med sig av vad som händer och man tar hjälp av varandra hela tiden.

Medvetet förändra sättet att arbeta

Cal Newport menar att det är väldigt lätt att hålla sig upptagen i en sådan miljö. Men att det är svårt att skapa så mycket värde som man har potential till. Och att när man,som företag till exempel, rekryterar smarta högutbildade människor som har förmågan att förstå komplexa sammanhang och bygga vidare på det, när man anställer de här personerna, och sedan sätter dem i en sådan här miljö, att man slösar bort en stor del av deras kompetens.

Och personligen så känner jag igen mig i det han skriver och jag håller med om det mesta och om jag tänker tillbaka på hur jag jobbar och hur jag jobbar som bäst så handlar det ju ofta att jag jobbar bäst och det känns bäst, när jag ägnar mig åt det här deep work.

Men för mig har det till stor del berott på att jag försatt mg själv i situationer där jag har upplevt att jag inte har haft något val. Att jag har skjutit upp något så länge till exempel att nu går det inte att blunda för det längre så jag behöver låsa in mig någonstans, göra mig oanträffbar och sedan plugga hela natten, eller skriva ända fram till deadline eller vad det nu är som ska göras. Fokusera på en sak och enbart den saken. Under en längre sammanhängande tid.

Och då blir det ju gjort. Väldigt mycket blir gjort. Men jag har inte kopplat det här till deep work, utan jag har intalat mig själv att jag är en sådan som jobbar bäst under press. Och då alltså på någon nivå gett mig själv ursäkten att alltid skjuta upp sådant som behöver göras till sista stund.

Ett feltänk som jag haft hela livet och inte blev medveten om förrän jag läste den här boken och tänkte på vad den egentligen ville säga.

För den här totala fokusen. Där så mycket blir gjort på så kort tid behöver ju inte bara ske några timmar före deadline.

Hur skulle det vara om man medvetet förändrade sitt sätt att jobba och sin arbetsmiljö så att man kunde få in flera timmar av den här typen av arbete varje dag?

Hur mycket mer skulle inte bli gjort varje vecka? Och hur mycket mer tillfredsställande skulle det inte vara att kunna lägga mer tid på det som är verkligt viktigt och mindre tid på det som på lite sikt bidrar väldigt lite till att föra en framåt?

Kom igång med deep work (fokuserat arbete)

Jag tänkte avsluta det här avsnittet med att ge en beskrivning på hur du kan börja komma igång med deep work.

Man behöver vara hård mot sig själv här, det är min erfarenhet och om jag tolkar Cal Newport rätt så håller han med.

Räkna det som deep Work om du kan arbeta på en uppgift under en viss tidsperiod helt oavbrutet.

Tidsperioden bestämmer du själv och i den så kan det ingå raster.

Men under den här tiden, inklusive rasterna, så ska du hålla dig borta från alla distraktioner. Ställ din mobil på flygplansläge. Koppla ur internet om det är möjligt. Kolla inte mailen, inte ens lite. Inga sociala medier. Om du blir distraherad, alltså avbruten av någon eller något, eller om du inte kan låta bli att distrahera dig själv, då menar jag framför allt typ att du inte kan hålla dig borta från mobilen eller facebook eller aftonbladet.se, så räknas det inte som ett deep work-pass.

Arbeta i pomodoros

Och börja smått för att steg för steg utöka.

En bra metod att använda är pomodoro-tekniken. Då jobbar du 25 minuter sedan rast i fem minuter och sedan 25 minuter till och efter ett visst antal 25 minutersperioder tar du en lite längre rast.

Börja med en period. 25 minuter. Om du klarar det tio dagar i rad kan du öka med en till. Och så vidare. När du gör så här så kommer du bit för bit att designa din tillvaro för att det här ska funka, för troligen är det det du behöver göra. Din arbetssituation just nu är inte designad för att jobba så här. Så om du kan få in 25 minuter av sådan här tid tio dagar i rad så har du en bättre bild av vad du behöver göra för att få in två 25-minuters block.

Under rasterna

Och rasterna du tar, de här korta rasterna mellan blocken, är inte till för att distrahera dig. Så kolla inte mail eller något sådant. Kliv bara bort från det du gör, avbryt mitt i en mening om det är så, och vila i fem minuter. Gå lite, stirra ut genom fönstret, ta lite frisk luft, drick ett glas vatten eller någonting liknande. Men byt inte fokus.

För om du skiftar fokus, om du börjar kolla mailen till exempel, då måste du ta dig tillbaka och det kostar i längden väldigt mycket tid. Om du bara avbryter, reser dig upp och gör ingenting kommer du ha mycket lättare att komma tillbaka precis där du var när du avbröt.

Så om du till exempel bestämmer dig för att köra deep focus under tre pomodoro-pass. 25 minuter jobb, fem minuter rast, 25 minuter jobb, fem minuter rast och 25 minuter jobb. Så ska du inte låta några distraktioner komma in under hela den här perioden.

Jag skickar med länkar till två poddcastavsnitt i anteckningarna till det här avsnittet. Dels en intervju med Cal Newport och dels ett avsnitt av Mattias Ribbings podcast där han pratar om pomodoro-tekniken på ett bra sätt.

Det var allt för den här gången. Lämna gärna en recension på iTunes.

Kolla gärna in min hemsida. Tack så mycket för att du har lyssnat och vi hörs snart igen.

Länkar

Video - Intervju med Cal Newpoort om deep work

Video - Mattias Ribbing pratar om pomodoro-tekniken