53. Nyttan av mental återhämtning – Nystart del 2

 

Välkommen. I det här avsnittet kommer jag att fortsätta att prata om det jag tog upp förra veckan. våren kommer ju, som jag sa då, att bli en serie av poddar där det genomgående temat är nystart.

Vi funderar på vad som kan göras och hur det kan göras för att ge oss själva en nystart. Och vi tar det steg för steg, en sak i taget.

Du lyssnar förresten på Monkey mindset, en podcast av mig som heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

Det finns en ganska nyutgiven bok som heter "Tools of titans". Det här är en tegelsten på över 650 sidor. Och den är skriven av en kille som heter Tim Ferriss.

Tim Ferriss är mest känd för sin bok som heter "Four hour work week" där han lägger ut en plan för hur man kan jobba mindre, tjäna mer, och leva ett mer tillfredsställande liv och nu förenklar jag lite men i boken så berättar Tim Ferriss om hur han höll på att jobba sig in i väggen, tog sig en tankeställare, och sedan helt byggde om sitt eget företag till att bli mindre beroende av honom som person. Och ändå mer effektivt. Han automatiserade och skapade regler och utnyttjade de hjälpmedel och system som redan fanns tillgängliga, till max.

Och det här handlar om allt från hur han hanterade email till kundsupport, till möten, till att anlita virtuella assistenter och mycket mer.

Och bokens titel hintar ju då mot att han lyckades att få ner sin egen arbetsbörda till bara fyra timmar per vecka och eftersom Ferris också såg till att hans arbetsuppgifter kunde göras oberoende av var i världen han befann sig så skapade den här boken både en livsstil för honom själv och en hel rörelse av personer som ville göra det han gjorde.

Det är en spännande och inspirerande bok även om man förstås ska ta en hel del av det han skriver med en nypa salt och utvärdera det själv. Och nu är "four hour" ett helt koncept som Tim Ferriss har skapat med böcker som "the four hour body" och "the four hour chef".

Gemensamt för framgångsrika människor

Men vad jag ville komma till när jag började prata om Tim Ferriss är ju hans nya bok, tools of titans. I den så har Ferris, delvis inom ramen för sin podcast, intervjuat flera hundra högpresterande. Det kan handla om superframgångsrika affärsmän och affärskvinnor, idrottare, akademiker och det handlar också om människor som av en eller annan anledning gått sin egen väg. Lämnat ekorrhjulet och lever sitt liv mer på sina egna villkor än vad gemene man gör.

Ferris pratar med dessa människor och försöker få ner det dom säger till väldigt konkreta tips och tricks och handlingsplaner. Och han gör det med allt. Kost, träning, sömn, effektivitet, vila, relationer, allt. Det här är en jättespännande bok och jag är inte klar med den ännu själv.

Alla personer som medverkar i boken har sin egen filosofi för vad det innebär att leva ett bra liv. de lägger tyngdpunkten på olika saker och löser vardagsbekymmer på olika sätt. Det finns dock två teman som återkommer gång på gång och Ferris har själv pratat om det här i intervjuer han har gjort om boken.

1. De har ett system de följer

Det första är att de allra flesta, om inte alla, har ett system för hur de vill att deras liv ska vara. Hur omfattande det här systemet är varierar, hur det ser ut varierar men nästan alla har tagit det de lärt sig om sig själva, bara genom att leva livet, funderat på vad som funkar och vad som inte funkar, och försökt att använda det till sin fördel:

  • Jag jobbar bäst på morgonen, alltså ser jag till att göra mina viktigaste saker på morgonen.
  • Jag mår bäst om jag tränar innan jag börjar jobba, alltså ser jag till att hitta tid för träning innan jobbet.
  • Jag får mest gjort om jag skriver min att-göra lista kvällen före alltså gör jag det.
  • Jag blir trött och dåsig om jag äter en viss maträtt. Och trots att jag älskar den här maträtten och trots att den serveras i lunchmatsalen så äter jag den inte om jag behöver vara pigg och alert på eftermiddagen. Det har jag bestämt. Det är mitt system.

Och så vidare, och så vidare.

Det finns tusentals sådana här insikter i boken, och de spretar åt många olika håll, men de som lever ett väldigt tillfredsställande liv har alltså i regel tagit reda på de här sakerna, vad som funkar för dem och vad som inte funkar för dem och så skapar de rutiner för detta.

Anstränger sig för att göra det som de vet fungerar.

2. De ser till att få mental återhämtning

Det andra som är gemensamt för väldigt många i boken, nästan alla, är att de har någon typ av återkommande mental rutin. Att de varje dag ser till att sinnet får återhämtning och tid att bara vara.

Och nu menar jag inte att de kopplar av genom att kolla några timmar på tv eller surfa på nätet eller spela CandyCrush.

Utan de stillar sinnet, oftast genom meditation men det finns gott om alternativ som nämns.

Tim Ferriss intryck, och jag håller verkligen med, det är att de som presterar på en hög nivå och samtidigt lever bra liv. alltså inte liv där de jobbar ihjäl sig, försakar sådant som är viktigt för dem eller går under av all yttre press. Dom här personerna tar sig i mycket högre utsträckning än vad som är normalt hos oss andra, tid för det här.

Mental återhämtning. Att stärka sinnet. På något sätt. Och att göra det regelbundet. Att inte bara börja med mindfulness när du redan har gått in i väggen och sedan sluta när du mår bättre igen och kan börja jobba utan att göra det här till en vana som du gör varje dag. För dig själv.

Och det finns ju många olika metoder. Meditation av olika slag. Mindfulness är vanligt. Det är både effektiv och lättillgängligt. Och jag lär ju ut avslappning som jag tycker till viss del påminner mycket om meditation i den mening att du tar kontroll över ditt fokus därmed leds in i trance.

men även om jag gillar just mental träning och tycker att det finns många fördelar med att använda sig av den metoden så vill jag uppmana dig, och här kommer då den allra första konkreta uppgiften till dig som vill hänga med i den här nystarten, att hitta en metod som passar dig, att avsätta tid för att införa den, och att redan den här veckan sätta igång.

Testa dig fram

Vad du väljer just nu är inte viktigt, du kommer med största sannolikhet ändå att vilja testa olika saker under resans gång.

Tänk på det jag sa i förra avsnittet, att du kan tänka som så att saker och ting ska vara på plats 2018, att du har det här året på dig att testa olika saker och sätta rutinerna. så det behöver inte vara perfekt, det behöver inte gå perfekt, men om du inte börjar så kommer du inte igång.

Så välj någonting. I anteckningarna till det här avsnittet så länkar jag till några alternativ bland annat mina egna, självklart, och det finns ett oändligt antal alternativ ute på nätet som du kan testa.

Avsätt tid för det här. Mellan 15-30 minuter varje dag är mitt förslag men lägg fokus just nu på att sätta igång. Om du påbörjar och gör säg två minuter, och sedan inte orkar mer eller om det kryper i kroppen, så kan du räkna det som att du har gjort det du ska den dagen.

Men hoppa inte över bara för att du inte känner för det. Gör då bara dina två minuter och sluta sedan.

På sikt är det mycket bättre att du har gjort bara några minuter per dag och klarat det 45 dagar av 50 än att du mediterat eller tränat mentalt sju dagar av femtio men att du då har gjort det under 25 minuter. I det första fallet håller du på att skapa en vana du med tiden kan bygga vidare på, i det andra fallet kommer vanan aldrig skapas utan du kommer under lång tid framöver behöva förlita dig på att du känner för det eller för att du ska ha tid eller för att inte någon av säkert ett tiotal olika ursäkter inte ska förhindra dig.

Så ta tag i det här nu. Eller snart. Välj vad du vill göra. Och börja. Om det känns bättre så kan du ju börja den första i månaden eller på en måndag eller något sådant men bestäm att du ska börja, när du ska börja och vad du ska göra. Och gör det.

Om du är nyfiken på mental träning så kan du få det du behöver för att komma igång av mig och det kostar ingenting. Om du går in på monkeymindset.se och anmäler dig till mitt nyhetsbrev så får du fyra ljudfiler med instruktioner. De här ljudfilerna heter Slappna av, gå djupare, självkänsla och målbilder. Och det handlar i stor mån om att du lär dig att slappna av riktigt djupt och när din kropp och ditt sinne lär sig det så kommer det föra med sig en massa positiva effekter vad gäller upplevd stress, sömn, humör och allmänt välbefinnande. Och de här ljudfilerna skulle då passa perfekt till det jag har pratat om i det här avsnittet.

Jag har också ett mer omfattande program som jag säljer. Det heter Monkey mindset plus och innehåller sexton veckors sådan här träning. Alltså sexton ljudfiler som man lyssnar på samt instruktioner, övningar och reflektionsuppgifter. Det här programmet kan man göra helt i sin egen takt och när man har köpt det har man det för alltid. Och programmet täcks av friskvårdspengen som många får av sitt jobb. Så det kan kanske vara värt att tänka på om du idag inte använder din friskvårdspeng. Och de här ljudfilerna skulle också passa att använda.

Och jag kommer att stänga programmet igen den 5 februari. Då kommer det inte gå att köpa längre, Ett lustigt datum kanske men jag valde det så att jag ska kunna nämna det i den här podden och i nästa podd så att den som vill köpa ska kunna göra det. Jag kommer att öppna det igen, när vet jag inte riktigt, men den som har köper det har det för alltid, inga kostnader tillkommer, och man har då också alltid tillgång till den nyaste versionen. Och man har förstås också tillgång till programmet även om det inte ligger öppet för försäljning.

Tusen tack för att du har lyssnat. Om du gillade det du hörde får du gärna recensera på iTunes. Ha en bra vecka så hörs vi snart igen.

Länkar

Tim Ferriss

 Tools of titans

4 timmars arbetsvecka : konsten att leva mer & jobba mindre

4-timmarskroppen: en extremguide till snabb fettförbränning, ökad styrka

The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life

Tim Ferriss blog

Tim Ferriss Podcast

Meditation och mental träning

Det här är bara exempel. Det finns hur mycket som helst om du letar lite på internet. Själv använder jag just nu “Meditation timer and log” när jag mediterar. När jag tränar mentalt gör jag det ofta med Andrew Johnson. Jag lyssnar också mycket på Lars-Eric Uneståhl.

Appar

Meditation timer and log

Mindfulness appen

Omvana

Headspace

Relax+ with Andrew Johnson

Ljudfiler

Fyra ljudfiler som jag har gjort

Tara Brach – Smile guided meditation

The 6 Phase Meditation - Vishen Lakhiani