55. Så kan tålamod och långsiktighet ge dig ditt bästa år någonsin

 

Välkommen. Det här avsnittet är en direkt fortsättning på det förra så om du inte har lyssnat på det, så är det bra att göra det innan du lyssnar vidare. Och det här som du nu lyssnar på är ju podcasten Monkey mindset och jag som pratar heter Daniel Sjöstedt.

I förra avsnittet pratade jag om tre grunder för välbefinnande. Grunderna var sömn, kost och motion. Min tes, det jag försöker övertyga dig om, är att om du vill införa förändringar och förbättringar i ditt liv, så finns det väldigt mycket att tjäna på att ha dessa tre, plus mental återhämtning som jag pratade om i ett tidigare avsnitt, i ordning.

Och jag började att förklara en metod för att kunna få det så. Metoden är enkel till sin utformning. Det handlar om fyra punkter som du fyller med innehåll och punkterna är att bestämma sig, att prioritera, att skapa en gynnsam miljö, och att börja smått.

jag pratade om de två första punkterna i förra avsnittet och kommer nu att prata om de två sista - Att skapa en gynnsam miljö och att börja smått.

Skapa en gynnsam miljö

En gynnsam miljö innebär att du tittar på den infrastruktur som nu finns kring det du vill jobba med. Allt som påverkar det. Både sådant som är synligt och direkt och sådant som inte syns och är indirekt.

Att skapa en gynnsam miljö för att kunna sova kan ju till exempel innebära att man läser på lite om hur den fysiska miljön bör se ut. Det ska vara mörkt och lite svalt och helst så ska du lämna dina elektroniska prylar i ett annat rum. Ingen mobil i sängen, alltså.

Det kan också handla om att du funderar på vad du äter på kvällen och när du äter det. Sover du bra om du äter flingor och mjölk en timme innan läggdags? Om du gör det så se till att äta det och om du inte gör det så ser du till att du inte äter det. Ligger du och funderar på vad som sades på Aktuellt eller händer det ofta att du ältar en konversation du hade med någon på Twitter? I så fall så behöver du se till att inte kolla på nyheterna eller använda Twitter. Du gör allt i din makt för att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för att du ska få en god nattsömn.

Det handlar ju som vi pratade om förut att du under en period har bestämt dig för att du ska prioritera sömn. Och att prioritera betyder inte bara att du väljer bort sådant som du inte får tid med utan i det här sammanhanget även sådant som inte gynnar det du ska prioritera.

Låt mig ge ett personligt och lite fånigt exempel på vad jag menar. Det handlar varken om kost, sömn eller motion men det visar hur en liten förändring, hur jag riggar miljön för att gynna mig, kan göra stor nytta.

Mitt kontor ligger cirka 50 meter hemifrån. Varje morgon går jag med mina barn till skolan, sedan tar jag en liten promenad och sedan går jag hem och hämtar mina saker och går upp på kontoret. Det är planen. Kontoret och skolan ligger åt olika håll så jag passerar hemmet på väg till kontoret så jag behöver inte ta någon omväg för att hämta grejorna.

Det som händer när jag ska hämta mina grejer är att jag tar av mig ytterkläderna och går in för att packa ihop det jag ska ha med mig. Då kanske jag sätter på en kopp kaffe. Och medan jag dricker kaffet kanske jag hittar någonting att läsa. Eller så börjar jag svara på mail. Eller så plockar jag ut diskmaskinen. Det finns hundra saker jag kan göra hemma och eftersom jag är en sådan lök så händer det att det går någon timma. Eller två. Och sedan tänker jag att jag lika gärna kan jobba hemma idag. Och så går jag och tränar. Och sedan kommer barnen hem. Och då fixar jag någonting att äta till dom. och passar lite på dom. Och jag får inte alls gjort det jag hade tänkt mig att jag skulle få gjort.

Kanske inbillar jag mig att det har varit en okej dag ändå för jag har ju fått en hel del annat gjort. Och det är otroligt lätt att gömma sig bakom det faktum att jag har varit där för barnen. Men poängen är att jag hade en plan och planen brast.

Den brast för att jag inte hade tänkt till om hur jag kan rigga min miljö för att öka förutsättningarna för framgång.

Nu packar jag istället min lilla påse med grejer samtidigt som barnen packar sina väskor. Sedan tar jag med den till skolan och jag har med den på min promenad. Efter promenaden går jag inte hem utan jag går direkt till kontoret. Då kommer jag dit på den tid jag i förväg har bestämt och kan börja jobba med det jag i förväg har bestämt.

En pytteliten förändring som för mig gjort stor skillnad. Man kan tycka att det inte borde vara så svårt att bara gå hem, packa och gå till kontoret, och det borde det inte. Men om jag gång på gång märker att det tar mer tid än det borde så kan det vara idé att sluta förlita sig på att jag ska göra som jag bestämt och hitta ett system för hur det ska kunna gå ännu lättare.

Så kolla på det här med nyfikna ögon. Att du vet vad du bör göra är ju bra, men om du ändå inte gör det du har bestämt så kanske du kan förändra miljön på något sätt. Förändra förutsättningarna. I stället för att lita på att du i morgon kommer att skärpa dig.

Starta smått

Och så till sist några ord om att starta smått.

Jag har ju tjatat så himla mycket i den här podden om att förändring är lättast att genomföra i små steg. Jag pratade ju om det för bara något avsnitt sedan, i podden om mental återhämtning. Där sa jag att att du gör någonting kontinuerligt är viktigare än hur mycket du gör varje gång. Så att göra en liten handling varje dag är bättre än att göra en stor handling men bara lyckas göra den handlingen en gång per vecka. Det är tålamod och långsiktighet som gäller.

Om det förenklar så kan du göra en tidslinje som sträcker sig över ett år. I slutet på året anger du hur du vill att det ska se ut. hur du vill se ut, till exempel. Hur mycket du vill väga, kanske. Eller hur mycket du vill träna. Eller vad du vill kunna. Och det här går att göra för allting som du har kontrollen över. Sedan anger du var du befinner dig just nu. Och så plottar du ut hur mycket du behöver utvecklas i snitt för att nå ditt mål på ett års sikt. Om du känner att du har noll kondition nu och vill kunna springa tio kilometer så behöver du öka med 800 meter per månad för att kunna springa en mil om ett år. 200 meter i veckan.

Jag vet förstås att det jag säger nu kan uppfattas som en förenkling och jag vet också att om du vill göra någon typ av förändring så vill du inte vänta i ett helt år på att den ska genomföras. Och jag är inte på något sätt någon motståndare till snabb förändring. Ju snabbare desto bättre. Så om du vill göra det snabbare så gör självklart det.

Och om ni är ett företag som vill göra förändring så kan ju förstås en sådan här långsam förändringstakt kännas helt orealistisk.

Men om ni gör som ni alltid gjort, glöm då inte att titta på var du eller ni befinner er om ett år. Är ni där ni ville vara? Eller är ni kvar på samma ställe som ni började från. Är rent av den här förändringen som kändes så viktig helt bortglömd?

Förändring är det nya normala

Många av oss lever i en miljö av ständig förändring. Förändring är det nya normaltillståndet. Särskilt på jobbet. Men också hemma. Och sådana här poddar bidrar säkert till det klimatet. Det är inte det jag vill men jag förstår förstås att det kan vara så.

Om du vill och kan hålla det borta från dig eller om du känner att du hanterar det på ett bra sätt så är det bara att fortsätta med det du gör.

Men om du lever i konflikt med förändringen. Eller om ni som organisation gör det. Om det skapar stress och friktion. Om onödig energi läggs på fel saker. Om folk blir sjuka. Kan det då inte vara en idé att sakta ner lite? Att acceptera att förändring är nödvändig men att det inte behöver ske så jäkla fort och så jäkla drastiskt.

Förstå att den här förändringsprocessen bara är en många ständigt pågående förändringsprocesser och att säga att du eller ni behöver lägga på ett kol för att det här är extra viktigt och sedan kommer det att lugna ner sig sannolikt inte är sant. En förändring följs av en annan, alla vet det. Och du vet det också säkert innerst inne när det gäller din egen utveckling.

Att det faktiskt finns ett värde i att skynda långsamt, att få med folk på tåget, att känna att du själv hinner med. Och med värde menar jag inte bara mjuka värden, att det känns bättre. Jag är övertygad om att en förändringstakt som funkar, som tål utvärdering och uppföljning, även är bättre om man mäter i pengar eller marknadsandelar eller underhudsfett eller omkrets på biceps. Om man alltså mäter på längre sikt än en månad eller ett kvartal.

För det är ju inte så att ditt liv, eller ditt företags verksamhet, sätt på paus under den här förändringsperioden. Året det tar att få noll meters löpning till att bli tio kilometers löpning kommer, när du ser tillbaka på det, att vara ett av de bästa åren i ditt liv. Där massor hände. Där grunden lades för framtida bra saker.

Men året där du i januari sprang tre kilometer, i början på februari sprang sju kilometer och sedan under resten av året inte sprang några kilometer alls kommer att bli bortglömt. Det kommer att drunkna i alla andra likadana år.

Så för att sammanfatta.

  • Bestäm dig.
  • Prioritera.
  • Skapa en gynnsam miljö
  • Och våga skynda långsamt.

Det är enkelt. Men tyvärr inte lätt.

Tack för att du har lyssnat. Jag hoppas att vi hörs snart igen.

Ytterligare läsning

Skapa en gynnsam miljö

Want to Change Your Habits? Change Your Environment – Psychology Today

A different environment may break habits – American Psychogical Association

Motivation is Overvalued. Environment Often Matters More. – JamesClear.com

Börja smått

The Slow Secret: How to Make Lasting Changes in Your Life – ZenHabits.net