56. Därför har dina mål större chans att lyckas om du gör dem identitetsbaserade

 

Hejsan. I det här avsnittet kommer jag att prata om identitet. Hur du ser på dig själv i den meningen att när någonting händer eller du gör någonting så förklarar du den här handlingen, eller icke-handlingen, eller reaktionen inför dig själv med att det är ju sån du är.

Du är sen till ett möte. Ingen är förvånad, inte ens du själv. För det är ju sån som du är.

Eller du har satt upp ett mål för dig själv. Efter några veckor så börjar du tröttna. Du ger upp. Struntar i målet. Du är lite arg och besviken men någonstans inom dig visste du att det skulle gå så här. För att påbörja något men inte slutföra det, det är ju sån som du är.

Det finns många sådana här identiteter vi kan ta. Inom alla livets delar. Och eftersom de flesta av oss inte är endimensionella så är vår identitet ofta komplex.

Jag hävdar, och jag är nog inte ensam om det, att vår identitet, den identitet vi ger oss själva, driver våra handlingar. Och detta är viktigt att förstå när vi pratar om, och vill skapa, förändring.

Du lyssnar förresten på podcasten Monkey mindset och jag som pratar heter Daniel Sjöstedt. Det här är del 5 i en serie som jag kallar nystart.

Lätt att falla in i gamla mönster

Låt säga att du på grund av olyckliga omständigheter och vardagspussel under de senaste åren har haft väldigt mycket att göra. Och du hinner inte med. Du är stressad. Inte alls på ett bra sätt, utan på ett sätt som du fruktar inte är hållbart.

Den senaste månaden har du tagit tag i det. Gjort förändringar. Börjat prioritera lite annorlunda och hittills så tycker du att det går bra. Du är glad över hur det känns just nu. Du är på rätt väg.

Och så händer någonting. Antingen på jobbet eller hemma. Eller kanske bara inom dig. Någonting som gör att planen rubbas lite, och du orkar inte längre vara den där personen som du har varit i en månad nu och faller tillbaka i ditt gamla beteende. Trots att du egentligen inte vill. Trots att du vet att det inte är bra för dig.

Men en del av dig tycker att det är skönt. Det är på någon nivå tryggt. Du är dig själv igen. Den här masken du tog på dig under fyra veckor har rämnat.

Din identitet, den du ser dig själv som, är någon som har mycket att göra. Som är stressad. Som kanske sover dåligt, alltför ofta äter sin lunch vid skrivbordet som brusar upp och gapar åt bilar som tränger sig in i rondeller.

Och när det är din identitet och du i din kalender har att välja mellan en redan bokad yogatid och ett nyinsatt inte jätteviktigt möte, så väljer du mötet. Din identitet styr dina handlingar.

För att kunna förändra på riktigt behöver du förändra din identitet.

Och din identitet går att förändra. Sättet du ser på dig själv, när det till exempel gäller vilken livskvalitet du förtjänar, går att förändra. För din nuvarande identitet har du ju skapat genom dina handlingar fram till nu och om du förändrar dina handlingar så kommer, med tiden, din identitet inom det här området att förändras.

Om du alltid tillåter att någon annans behov, en partner eller en vän till exempel, eller ditt jobb, kommer före ditt eget välbefinnande så skapar du en identitet för dig själv av någon som inte förtjänar välmående.

Och jag menar ju självklart inte att du gör det medvetet eller att du tillåter det i den meningen att du säger “ja, okej, jag låter ditt välmående gå före mitt eget” men i handling gör du det. Och det är det som sikt räknas.

Och när du har den här identiteten så speglar då dina handlingar den. Då är det svårt att bryta ett beteende, eller skapa nya vanor. För det går ju emot vem du är, vem du ser dig själv som.

Det här är alltså ett annat sätt att se på förändring. Det jag har pratat om tidigare med små regelbundna handlingar som på sikt blir någonting stort och hållbart gäller fortfarande. Och jag kommer också att prata om det senare, i nästa podd.

Nyckeln är att skapa ny identitet först

Men som både du och jag vet så är det här svårt. Inte att veta vad vi ska göra, inte varför vi ska göra det och ofta inte heller själva handlingen i sig – det är inte svårt att inte stoppa chips i munnen – men det är svårt att få det gjort.

Och mycket av det tror jag handlar om just identitet. Om du har varit en soffliggare i många år och börjar träna kommer den sanna förändringen, där du själv börjar inse att det här faktiskt inte är något tillfälligt utan förändring på riktigt, att ske när du slutar att identifiera dig som en soffliggare som tränar och börjar identifiera dig som någon som tränar. Eller en hälsosam människa.

När du identifierar dig som en hälsosam människa behöver du inte längre, åtminstone inte i lika hög utsträckning, hela tiden vara på din vakt huruvida du får eller inte får göra någonting. Svaret är ofta självklart. Du agerar helt enkelt som en hälsosam människa agerar.

James Clear är en person som skriver väldigt mycket om vanor, jag kommer att länka till honom i anteckningarna till det här avsnittet, har sagt att nyckeln till att bygga hållbar förändring, hållbara vanor, är att skapa en ny identitet först. Ditt nuvarande beteende reflekterar din nuvarande identitet och dina handlingar just nu speglar den personen som du (medvetet eller omedvetet) anser dig vara.

Basera dina mål på identitet istället för prestation

Och Clear tror att det är bättre att skapa ett mål som är identitetsbaserat, som han kallar det, än att skapa ett mål som är prestationsbaserat.

Så i förra podden pratade ju jag om att du, om du har som mål att springa en mil om ett år, bara behöver öka 200 meter i veckan. James Clear skulle säga att det här målet är prestationsbaserat och att en bättre approach skulle vara att göra målet identitetsbaserat.

Då skulle du istället skapa identiteten av att du är en löpare och om ett år kommer du att kunna springa en mil. Handlingarna blir de samma. Du börjar smått och öka sakta men säkert, 200 meter i veckan. Resultatet blir detsamma, om ett år springer du en mil.

Det som skiljer är din identitet. Du är inne på sjätte veckan av träning och imorgon ska du springa 1200 meter. Nu står du på krogen och klockan är halv två. Någon bjuder dig på en cigarett. Med ett prestationsbaserat mål kan du börja förhandla med dig själv här. Vad är klockan nu? När ska jag springa imorgon? Hur dåligt kommer jag må om jag fortsätter att festa några timmar till? Klarar jag det? Kanske beslutar du dig för att fortsätta festa med vetskapen om att morgondagens 1200 meter kommer att bli jobbiga. Men du tycker ändå att det är värt det.

Med ett identitetsbaserat mål har du antagligen vatten i glaset. Och frågan om du vill ha en cigarett är en no-brainer att svara på. Du är en löpare. Löpare blir inte fulla dagen före träning och löpare röker inte.

Nästa vecka ska vi prata om hur du kan förändra din identitet. Men tills dess så kan du fundera på vilken identitet du själv har. Finns det något område där du förklarar bort att det inte går som du vill med att “det är ju sån du är”. Vilket eller vilka områden är det? Och när började du anta den här identiteten? Finns det områden där andra har en bestämd uppfattning om vilken identitet du har och ditt agerande bekräftar det. Kanske trots att du innerst inte vill ha den identiteten?

Jag hoppas att det här avsnittet har gett dig några nya tankar och infallsvinklar. Det finns väldigt få facit vad gäller sådant här, det är min absoluta övertygelse, utan om vi vill ha resultat, eller om vi bara vill må bättre, så tror jag att vi behöver testa olika saker och se vad som passar för just mig eller för just dig. Och det är ju roligt att testa nya saker också. Man behöver inte göra det med ambitionen att man ska förändra hela sitt liv, man kan göra det för att bara få lite omväxling. Du hittar tips på artiklar om det här i anteckningarna till det här avsnittet. Adressen dit är monkeymindset.se

Om du gillar det du hör i den här podden så skulle jag uppskatta recensioner på iTunes. Monkey mindset finns numera också på Facebook. Kolla in det om du vill och du vet väl att du kan få det som du behöver för att komma igång med mental träning av mig, och det kostar ingenting. Om du går in på monkeymindset.se och prenumererar på mitt nyhetsbrev, eller klickar på knappen “Gå med” på Facebook, så skickar jag dig de fyra ljudfilerna som ingår i min app som heter mental träning.

Ljudfilerna heter Slappna av, gå djupare, självkänsla och målbilder och i den sista, alltså målbilder så kan du jobba med just det här som jag har pratat om idag. I den träningen ska du skapa bilder som symboliserar hur du har nått ditt mål och då kan du skapa bilder av den person du då är, alltså din nya identitet. Men mer om det, som sagt, i nästa veckas avsnitt.

Det var allt för idag. Tack för att du har lyssnat, vi hörs snart igen.

Mer läsning

Identity-Based Habits: How to Actually Stick to Your Goals This Year artikel av James Clear.

How to Change Your Beliefs and Stick to Your Goals for Good artikel av James Clear.

Transform Your Habits – Learn How Psychology Makes It Easier for You To Live Healthy and Actually Stick to Your Goals e-bok av James Clear.

JamesClear.com