57. Så kan små, kontinuerliga handlingar förbättra din självbild

 

I förra avsnittet pratade jag om ett annat sätt att se på förändring. Ett sätt, eller kanske en metod, där du låter identiteten vara i fokus snarare än prestationen. Ett lite annorlunda sätt att tänka. Och idag ska jag fortsätta på samma ämne.

Du lyssnar på Monkey mindset och jag heter Daniel Sjöstedt.

Din självbild står i vägen för förändring.

Här kommer en supersnabb sammanfattning av förra avsnittet. Dina handlingar styrs av din syn på dig själv, alltså den identitet du ger dig själv. Om du identifierar dig som en ledare kommer du att att kliva fram och leda när det bränner till, även om du kanske inte formellt har den rollen.

Om din identitet inom något område är negativ, du kanske identifierar dig som en sådan som det inte går att lita på vad gäller relationer, så är risken stor att dina handlingar, även i framtiden, kommer att bekräfta den identiteten. Du ger dig själv en ursäkt att handla svekfullt mot någon du har en relation med och din ursäkt, kanske inför andra, men kanske också bara inför dig själv är “jag kan inte rå för det, det är sådan jag är”.

Så om du vill skapa förändring, om du vill bryta ett negativt mönster, till exempel, och inte lyckats göra det genom att fokusera på vad du ska göra, eller vad du inte ska göra, alltså prestation, så kan det bero på att din identitet inte har hängt med. Att din syn på dig själv har saboterat förändringen.

Så om du köper det här resonemanget, så kan det vara värt att testa att först börja jobba med din identitet och sedan, när din nya identitet finns där, fokusera på prestation.

Bestäm vilken person du vill vara

Så hur skapar du då den här nya identiteten? I förra avsnittet så refererade jag till James Clear och det kommer jag att göra här också.

Han säger att det sker i två steg:

Steg 1. är då att bestämma vilken typ av person du vill bli. Hur ska din nya identitet se ut?

Det är ett konkret arbete, alltså det sker nog bäst i en stol vid ett bord med papper och penna och inte enbart i ditt eget huvud. Ta en timme där du funderar på och skriver ner, den här önskade identiteten och vad den innebär.

Inte bara knyter näven i fickan och säger tyst för dig själv att från och med i morgon är jag en sådan som alltid kommer i tid.

Det enklaste är då att utgå från någon eller någonting som du redan förknippar med en tydlig identitet.

“Jag är en...” och så fylla i själv. Löpare, författare, ledare.

Eller jag är en sådan som “håller tiderna”, “Alltid föregår med gott exempel”, “kommer väl förberedd till kundmöten”, “inte skyller ifrån mig”.

Vad gäller fyll i någonting eget är jag är som fyll i. “Vad gäller disciplin är jag som Charlotte Kalla”. Och det går lika bra att använda på en organisation “Vad gäller kundservice är vi som Amazon.com”.

Nu har du helt plötsligt svar på en massa frågor som du kanske inte ens har tänkt på att ställa. Om en situation dyker upp kan du fråga dig själv:

“Hur skulle en ledare agera i den här situationen?” Skulle hon ha gömt sig och hoppats att någon annan klivit fram eller skulle hon ta ansvar?

“Hur skulle Charlotte Kalla ha hanterat den här svårigheten? Skulle hon ha låtit den hindra hennes träningsschema eller skulle hon gjort vad som krävdes för att få in sina dagliga pass?”

Och så vidare.

Bevisa för dig själv

Steg 2 är sedan att börja bevisa detta, din nya identitet, för dig själv genom att skapa små, regelbundna vinster. Alltså inte att bli Charlotte Kalla över en natt utan att ta det steg för steg.

Och, som alltid, så är det avgörande, tror jag, att inte bli girig och vilja ha allt genast utan nöja sig med en eller högst ett par olika områden i taget. Att hellre börja för smalt än för brett. Du visar för dig själv att din disciplin är som Kallas genom att inte missa några träningspass. Men vad du räknar som träningspass är inte två timmars löpning på en myr utan det kan vara fem armhävningar i vardagsrummet.

Och så utökar du, både på höjden, alltså hur mycket du gör, och på bredden, vad du gör. Sakta men säkert. Och som jag tror att jag sa för bara några avsnitt sedan så kan du förstås öka på hur snabbt du vill men om du märker att det inte funkar, att du kommer ur kurs så kan det vara idé att prioritera regelbundenheten över kvantiteten, alltså att vinsterna i sig är viktigast, att de kommer regelbundet. Inte hur stora de är eller hur fort det går.

Och det här sättet att arbeta är ju i stort sett identiskt med det som jag beskrivit i avsnitten om vanor och i många andra avsnitt. Så någon som observerar dig utifrån kanske inte märker så mycket skillnad. Utan skillnaden kanske bara finns i ditt förhållningssätt till utmaningen. Du bygger en identitet. Du utför handlingar som bekräftar den här nya synen på dig själv som du skapar. Och du undviker handlingar som underminerar den nya synen på dig själv.

Gå inte i fällan och bli en wannabe

Jag ser en potentiell fallgrop som jag tänkte ta upp här. Det handlar i viss mån om uttrycket fake it til you make it. Alltså att du ska agera som det du vill vara innan du är det. Det kan tyckas som att det är det jag pratar om men det är det inte riktigt. I alla fall inte såsom jag tror att det är lätt att tolka fake it til you make it.

Låt säga att du drömmer om att bli författare men hur mycket du än vill så skriver du inte. Så du bestämmer dig för att börja med identiteten. Skapa en identitet där du ser dig själv som författare.

Nu är det lätt att du gör det alltför enkelt för dig. Du frågar dig själv hur beter sig en författare? Ja de kanske hänger på vissa krogar, finns i vissa grupper på Facebook, går på vissa fester. Läser vissa tidningar. Pratar på ett visst sätt. Så du börjar göra dom här sakerna. Och hoppas att det ska göra att du börjar känna dig som en författare.

Identiteten du skapar här inte den av en författare utan den av en wannabe. Du hoppas att författeriet ska smitta av sig på dig bara du befinner dig nära det. Och det är inte det som jag pratar om här.

Det författare gör, som du ska ta efter, är att de får ner ord på papper. Stephen King berättar i sin bok On writing att han skriver 2000 ord per dag. Alla dagar. Sätt ett mål att skriva 50 ord per dag. Och utöka sakta. 50 ord per dag 30 dagar i rad. Sedan 100 ord. 30 dagar i rad. Det är förstås tillåtet att varje dag göra mer men om du märker att du börjar undvika att göra jobbet för att det känns för jobbigt, för att du kräver för mycket av dig själv för att bli nöjd, så tar du ett steg tillbaka och går ner i intensitet igen. 50 ord per dag är bra nog. Tänk inte att du skippar dina ord idag och gör dubbelt så mycket i morgon. Eller du skjuter upp det till helgen. Så beter sig inte en författare. Så beter sig en wannabe.

Så tänk igenom vilka handlingar som betyder någonting i sammanhanget och vilka som inte gör det.

Träna självkänsla med ljudfiler och visualisering

I den mentala träningen jobbar vi med identitet. Vi gör det dels såsom jag har berättat om nu, alltså i konkret handling men vi gör det också när vi tränar och ligger och lyssnar på ljudfiler.

En del av grundträningen i mental träning handlar om självkänsla. Och självkänsla är ju till mångt och mycket hur du ser på dig själv. När din självkänsla stärks får du mer respekt för dig själv och du vågar i högre utsträckning vara dig själv. Du accepterar den du är. Alltså den du är på riktigt och du känner ett värde i att jobba för att släppa fram den personen.

Vi jobbar också mycket med det här när vi visualiserar vad vi vill ska hända, eller hur vi ska reagera på sådant som händer. Om du i den mentala träningen jobbar med mål till exempel och visualiserar hur du har nått ditt mål så kan du dels se själva prestationen i sig men du kan också se vem du nu är. Skapa bilder och filmer som bekräftar den här nya identiteten som du har när du har nått ditt mål.

Nästa vecka så kommer jag att fortsätta prata om identitet men då från ett helt annat håll. Allt jag har sagt i de här avsnitten om att ta det lugn och skynda långsamt och ha tålamod kommer att kastas ut och jag kommer att berätta historien om hur jag på bara två minuter gick från att vara en kronisk nagelbitare till att aldrig mer bita på naglarna. Hur det här beteendet jag hade, ovanan, som jag led av, bara försvann. Och det jag gjorde hade egentligen ingenting med naglar eller nagelbitning att göra utan det som skedde vara att jag på nolltid helt förändrade min identitet vad gällde det området.

Så det avsnittet blir lite annorlunda, mer lättsamt kanske även om allt jag kommer att berätta är helt sant. Och jag kommer förstås också att berätta exakt vad jag gjorde.

Det var allt för den här gången. Itunes älskar tydligen recensioner, så om du vill lämna en skulle jag uppskatta det, det hjälper mycket med att sprida podden.

monkeymindset.se finns en stor röd ruta där du kan fylla i din e-post och prenumerera på mitt nyhetsbrev. Då får du också det du behöver för att komma igång med mental träning. När du prenumererar så skickar jag dig fyra ljudfiler, två av dem som jag har pratat om idag, alltså en ljudfil för att träna sin självkänsla och en ljudfil som handlar om mål. Och de två andra handlar om avslappning. Och inget av det här kostar något.

Tack för att du har lyssnat. Jag hoppas att vi hörs igen nästa vecka.