6. Två strategier för bättre beslut

 

Välkommen till Monkey mindset, en podcast som framför allt, men inte bara handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare och i dagens avsnitt, som är det sjätte, kommer jag att  prata om strategier för beslutsfattande.

Jag ska visa hur du kan tänka och agera för att undgå den där chipspåsen mitt i veckan. Och så ska ge dig en strategi som kommer att göra det mycket enklare att komma ut i löpspåret eller att komma iväg till gymmet.

För som du säkert vet så räcker det ofta inte med att veta vilket beslut du bör fatta utan det som betyder något är huruvida du lyckas att fatta beslutet i just den stunden det behöver fattas.

Och det är sådana beslut jag tänker prata om idag. Sådant som du kanske gör utan att du egentligen vill det eller sådant som du inte gör trots att du vill få det gjort.

För att ge ett exempel så vet du förstås att du inte borde öppna den där chipspåsen klockan halv elva en tisdagskväll. Ändå gör du det. Det beslut du borde fatta – nej – är egentligen självklart. Du vet både hur och varför, men i stunden, i det skarpa läget, lyckas du inte. Du faller för det omedelbara begäret.

Du behöver en långsiktigt strategi

I förra podden, den som handlade om FOMO - rädslan att missa något, nämnde jag det här i en bisats. Jag sa att du behöver en långsiktig strategi för dina beslut. Att du inte skulle behöva fatta varje beslut i stunden. Jag har blivit ombedd att förklara det lite närmare så det kommer jag att göra idag.

Och innan jag börjar så vill jag vara tydlig, att det här med att fatta beslut, få saker gjort och att bryta vanor, kan vara väldigt komplicerade. Ofta så är det inte så enkelt att bara säga "gör så här istället för så där" så löser sig problemet.

Men, om du gör det jag kommer att beskriva, så bör dina chanser att lyckas öka avsevärt.

Det finns många komponenter som spelar in i det här med att fatta beslut men en sak som du behöver förstå är att såväl din förmåga att fatta bra beslut som din självdisciplin fungerar ungefär på samma sätt som en muskel.

Ju mer du använder en muskel utan vila, desto svagare blir den. Desto mer utmattad blir den.

Och detsamma gäller alltså både din förmåga att fatta bra beslut och din självdisciplin.

Det är sällan du kliver upp på morgonen, kraschar framför tv:n och öppnar en påse chips, för när du är utvilad så kan du med lätthet stå emot begäret och fatta det beslut du vet är rätt. Svårigheterna kommer som sagt på kvällen, när det är sent och du kanske har jobbat en hel dag. Då är de här två musklerna "och nu gör jag sådana här kaninöron med fingrarna" utmattade, de orkar inte stå emot.

Slösa inte bort din självdisciplin

Det finns experiment där försökspersoner fått i uppgift att lösa mattetal som i verkligheten var olösbara. Forskarna vill se hur länge olika grupper försökte innan de gav upp. Innan experimentet hade man utsatt försökspersonerna för en liten övning i självdisciplin, utan att de visste om det. Framför dem i väntrummet ställdes ett väldoftande fat med kakor fram. Vissa grupper fick äta kakorna, andra blev ombedda att inte göra.

När de sedan fick börja jobba på matteproblemet visade det sig att grupperna som inte fått äta några kakor i regel gav upp tidigare än den andra gruppen. De hade redan behövt slösa sin självdisciplin på att motstå kakorna och därför hade de mindre kvar när de kom till ett verkligt problem.

Jag kommer att länka till en text där de här experimenten med självdisciplin beskrivs och även till en artikel som inte håller med om den teorin. Du hittar den i anteckningarna till det här avsnittet under podcast-fliken

Det finns en intervju med Barack Obama i Vanity Fair, jag länkar till den också, där han berättar att han har valt bort beslut om vad han ska äta eller vad han ska ha på sig. Han har så många stora och viktiga beslut att fatta under en dag så han vill inte slösa någon energi på dessa små och i sammanhanget meningslösa beslut.

För dig betyder det att du behöver jobba för att du ska fatta de viktiga och svåra besluten, när din beslutsförmåga är som bäst, vanligtvis när du är utvilad.

Det betyder också att du aktivt kan arbeta för att stoppa dig själv från att fatta några beslut när du är trött och din självdisciplin är låg.

Den här strategin kan göra underverk, speciellt när det kommer till saker som till exempel mat- och motionsvanor.

Gör det enklare eller svårare

Du vill låta "tio-på-förmiddag"-versionen av dig själv fatta beslutet huruvida du ska äta chips eller inte idag, inte "elva-på-kvällen"-versionen. Så "tio-på-förmiddag"-versionen ser till att göra det så svårt som möjligt för "elva-på-kvällen"-versionen att fatta egna beslut.

Kort sagt så vill du göra det så lätt som det bara är möjligt att fatta rätt beslut, och så svårt som det bara är möjligt att fatta fel beslut.

Rent praktiskt så kan det i chips-fallet betyda att du är noga med att inte ha chips hemma på vardagarna eller om du ändå har det, gör det så svårt som möjligt för dig att komma åt dem. Kanske lägga den i den ute i garaget eller något sådant.

När det gäller det vi pratade om i förra avsnittet - F O M O, rädslan att missa något så är ju det en typ av digital stress. Själv la jag i perioder väldigt mycket tid på att läsa Twitter. Mer tid än vad jag egentligen ville. Så nu har jag tagit bort twitterappen från min mobil. Jag kollar fortfarande Twitter då och då men då måste jag varje gång installera appen och logga in. Och när jag är klar så tar jag bort den.

Jag har alltså medvetet försvårat för mig själv och min tid på Twitter har minskat med mer än 90 procent. Det är inte svårt att installera appen. Sammanlagt tar det bara en minut. Men den här minuten det tar fungerar både som ett filter och ett hinder. Dels är det lite jobbigt och det har effekt. Dels så sker det inte bara av automatik, beslutet behöver vara medvetet .

Så återigen, gör det så lätt som möjligt att göra det du vill och så svårt som möjligt att göra det du inte vill. Och med lite fantasi finns det massor att göra här.

En annan sak som du kan använda till din fördel är det här med motivation och hur motivation egentligen fungerar i vissa lägen.

Om vi till exempel pratar om träning och motion, att ta sig ut och springa eller att åka till gymmet och köra ett spinningpass. När är det du behöver som mest motivation?

Vanligtvis är det inte när du står på gymmet och det är två minuter kvar till passet ska börja eller när du precis har börjat jogga och är femtio meter hemifrån.

Där det kräver mest motivation, eller mest viljestyrka, är innan du ens har kommit igång. Det är så lätt att bli kvar i soffan. Det är så lätt att skjuta upp tills i morgon eftersom det är så mycket att göra idag.

Målet är att komma igång

Det känns jobbigt att snöra på sig skorna eller att packa väskan eller lämna det du håller på med för vi har skapat en bild inom oss hur det kommer att vara när vi tränar. Det är här, innan själva utförandet, det mesta motståndet finns.

När vi väl har tagit oss utanför ytterdörren med löparskorna på eller när vi väl kliver in på gymmet är nästan all av den här jobbiga motivationsdelen redan gjord.

Det svåra är alltså inte att träna, det svåra är att ta sig ut genom ytterdörren. Och när du tänker efter så är ju det inte alls svårt. Det är ju jättelätt. Men tankefiguren du målar upp runt träning hindrar dig från att ens komma iväg

Du kan använda det här på följande vis. Kräv inte av dig själv att du måste träna, Kräv istället bara att du ska komma igång. Komma ut genom ytterdörren och jogga 200 meter till exempel eller att bara ta dig till gymmet och dra kortet. Det är ditt mål.

Att komma igång är ditt mål. Viktigt!

Samtidigt använder du den första strategin och gör det så lätt det bara är möjligt att komma igång. Gymväskan är redan packad och väntar vid ytterdörren till exempel.

När du väl har uppfyllt målet, har du gjort det du ska.

Då är det ok att vända hem igen. Du förstår förstås att det som kommer att hända är att du nästan jämt kommer att träna ändå. För om du bara lyckas komma så här långt är de största hindren redan övervunna.

Men det är viktigt att det verkligen är ok att vända, att inte träna, så länge du har gjort det som var målet. Annars kommer motståndet att komma tillbaka.

Jag gissar att du kommer att vända utan att träna kanske tio procent av gångerna. Högst. Och det är ok. Men om du märker att du vänder 80 procent av gångerna så behöver du en annan strategi, då fungerar inte den här på dig.

Så det var två sätt att agera och tänka för att få en bättre strategi för dina beslut.

Det första handlade om din självdisciplin och din förmåga att fatta bra beslut. Försök att fatta dina beslut redan innan. Låt inte den trötta och lättpåverkade versionen av dig själv fatta besluten. Gör det önskade beteendet så enkelt som möjligt och gör det oönskade beteendet så svårt som möjligt.

Det andra handlade om motivation. Det jobbigaste är ofta att komma igång. Gör det därför så enkelt som möjligt att komma igång och låt det vara ditt mål. för om du bara kommer igång sköter sig resten ofta själv.

Jag skulle uppskatta om du vill lämna en recension eller ett omdöme på iTunes. Det hjälper att sprida podden. Du kan hitta dit genom att gå in på min hemsida, monkeymindset.se, klicka dig vidare till podcast och sedan tar den röda knappen högst upp. dig till iTunes.  På min hemsida hittar du också anteckningar och länkar från det här programmet.

Nästa avsnitt blir en riktig höjdare. Då pratar jag med Stig Wiklund. Stig är en av landets bästa mentala tränare och han tränar bland annat skidåkaren Johan Olsson.

Stort tack för att du har lyssnat och på återhörande.