63. Den försummade nyckeln till mindre stress och bättre prestation

 

Hej och välkommen till Monkey mindset. Jag heter Daniel Sjöstedt.

I det allra första avsnittet av den här podden så berättade jag en historia om Mahatma Gandhi. Det sägs att Gandhi varje dag, la en timma till att meditera. I och med att hans popularitet ökade och fler och fler människor ville se och höra honom så ska hans medarbetare sagt till honom att nu var hans schema fullare och det fanns inte längre en timma varje dag som han kunde lägga på meditation.

Gandhis svar ska då ha blivit:

Om jag har så mycket att göra är det bäst att jag från och med nu lägger två timmar varje dag på meditation.

Gandhi förstod alltså att ju mer han fick att göra, ju högre påfrestning han utsattes för, desto viktigare var det att han i samma utsträckning arbetade för att stärka sig och för att återhämta sig.

Och det är återhämtning jag tänkte prata om idag.

Styrka byggs under vila

När du går till gymmet och lyfter vikter så funkar det ju så att du, när du är i gymmet och lyfter, påfrestar dina muskler. Du stressar dem genom att låta dem jobba hårt. I någon mening så bryter du ner dina muskler genom att lyfta vikter.

När du sedan är klar med träningen så börjar din kropp jobbet med att reparera sig själv. Det är under den här perioden, alltså viloperioden som musklerna återhämtar sig, bygger upp sig igen och till och med fungerar så smart att de förstår att eftersom tyngderna som lyftes idag frestade på musklerna så mycket är det bäst att de reparerar sig till att bli lite starkare än den var förut.

Själva tillväxten av muskler och ökningen i styrka kommer alltså under viloperioden. Och bara som en parentes så finns det ju förstås flera faktorer som spelar in här såsom ålder och kost och livsstil.

Och dom som tränar hårt och seriöst lägger mycket tid på att försöka hitta den perfekta balansen mellan träning och återhämtning för ju hårdare man tränar, desto mer återhämtning krävs.

Och vill man träna ofta eller länge så kan man helt enkelt inte stressa kroppen särskilt mycket under träningspassen. Man behöver då ta det relativt lugnt och ligga en bra bit under den belastning som man egentligen klarar av.

Och om du är idrottsintresserad som jag så har du kanske noterat att de som är duktiga i de här sporterna där det krävs väldigt mycket träning sällan pratar om att ett misslyckande eller en skada eller en dålig säsong beror på att de tränade för lite, utan snarare så beror det ofta på att man överbelastat eller övertränat.

Framstegen kommer efter återhämtning

Man har skapat stress i kroppen, i musklerna, brutit ner, alltså gjort detta på flit när man har tränat, men så har man inte gett kroppen tillräckligt med utrymme för att hantera all den här stressen, man har inte låtit den reparera sig själv för att bli starkare, och resultatet blir då att istället för att utvecklas av träningen så står man still eller går bakåt. Eller utvecklas inte i samma takt som konkurrenterna.

Så det går inte att bara belasta, belasta, belasta. Det gör oss inte starkare utan det gör oss till och med svagare. Det tär på kroppen. Det bryter ner.

På precis samma sätt kan man se på det mentala. Om vi vill bli starkare, så behöver vi både belastningen, stressen, påfrestningen men vi behöver också återhämtningen. Vi behöver ge sinnet en möjlighet att återhämta sig, att reparera sig och att bygga mentala muskler. Att anpassa sig till den belastningen som den utsetts för.

Och i det lilla så är det ganska lätt att se det här. Du har säkert många gånger gjort någonting där du tränade på att bli bättre och där det krävdes att huvudet var med. Du tränade pianoskalor eller spelade något spel på mobilen eller jobbade med en matteläxa.

När man har jobbat ett tag så är de mentala musklerna trötta. Det börjar gå sämre och sämre. Precis så som det skulle ha gjort om du lyfte en hantel. Med hanteln så fattar vi ju varför. Det är självklart för oss att om vi lyfter en hantel gång på gång så orkar vi till slut inte längre. Muskeln behöver vila.

Mentalt kan det vara annorlunda vad gäller vår förståelse för det här. Där så förväntar vi oss att utvecklingskurvan är en linje som hela tiden pekar uppåt. Och när den nu, efter flera timmars träning börjar peka nedåt blir vi frustrerade och tänker att jaha, ännu en bortkastad dag, jag är ju sämre nu än vad jag var när jag började.

Men en tid senare, när sinnet fått tid för återhämtning, så kommer du tillbaka till samma uppgift och märker nu att du är mycket bättre på att spela piano än vad du var under den där sista halvtimmen förra gången du tränade och du har till och med förbättrat din högstanivå. Så från det att dina fingrar lämnade tangenterna senast du övade fram till nu så har någonting hänt som har gjort att du nu är bättre på att spela piano.

Träningen som du gjorde förra gången var ju självklart en förutsättning för att du skulle bli bättre men det var även viloperioden, återhämtningen. Bägge delarna behövs.

I mångas liv, både vardag och arbetsliv, så är det inte belastningsdelen som saknas. Det som jag pratat om som stress och påfrestning och i vissa fall träning. Våra mentala muskler får redan jobba hårt.

Det som saknas är återhämtningen. Perioden av återuppbyggnad. Där kroppen och sinnet får tid och utrymme att processa intrycken, påfrestningarna, och reparera sig själv för att komma tillbaka ännu starkare.

När det gäller fysisk belastning så är det relativt enkelt att förstå hur en återhämtning ser ut. Du belastar inte de delar av kroppen som ska återhämtas helt enkelt.

Men det är ju svårare när det gäller det som händer i våra huvuden, våra sinnen. Hur återhämtar vi oss mentalt? Nu tror jag i och för sig många av er som lyssnar intuitivt vet det här. Vissa saker man gör känner man väldigt tydligt att de "rensar hjärnan". Man kommer ur den aktiviteten mentalt fräsch. Löpning till exempel har ju den effekten på många. Att promenera i skogen eller lösa korsord kan vara andra exempel.

Avkoppling inte detsamma som återhämtning

Och man vet nog också vad som inte har den effekten. Saker som man gör för att koppla av men som inte bidrar till mental återhämtning. För mig personligen så känner jag mig sällan mentalt återhämtad efter att jag ägnat mig åt någonting som innebär skärmtid. Det kan innebära avkoppling men avkoppling är inte samma sak som återhämtning.

Jag ska inte trassla till det för mycket men jag tror att en vanlig fälla här är att vi är livrädda för att ha tråkigt. Och ett säkert sätt att inte ha tråkigt är ju att utsätta oss för ständig stimuli, alltså att vi tillåter att vi bombarderas med intryck som kommer utifrån. Sociala medier till exempel, att slösurfa, att känna tvånget att hela tiden hitta på något. Bara som exempel.

Och som jag har pratat om tidigare så finns det ju massor med aktörer därute som mer än gärna hjälper dig att inte ha tråkigt. För om de bara kan få din uppmärksamhet så kan de sälja den vidare till andra och då kan de tjäna pengar.

Jag kommer att prata mer om det här nästa vecka men låt mig avsluta med att jag tror att du kan tjäna mycket på att börja tänka på det här på samma sätt som en idrottare. Eller på samma sätt som Gandhi. När man utsätts för påfrestning och stress så krävs återhämtning. Återhämtning förhindrar att vi bryts ner och det gör oss också starkare. Det är en förutsättning för att bli bättre.

De bästa metoderna jag vet för systematisk mental återhämtning är meditation och mental träning med ljudfiler men det finns självklart många andra metoder.

Men några av fördelarna med de två, förutom att det efter en tids träning, faktiskt inte känns som en börda utan någonting man vill göra för att man uppskattar det även i stunden det görs, det är skönt helt enkelt, är att det krävs relativt lite tid. Om man lägger mellan 15 och 40 minuter per dag så tror jag att nästan alla skulle uppleva en avsevärd förbättring i upplevd livskvalitet efter bara några veckor. I vissa fall efter bara några dagar. Då kan man känna att man tar sig ur fasen av nedbrytning och går in i en fas av uppbyggnad. Och det kan då ske till exempel i form av större lugn, bättre humör, bättre sömn och kanske ett större fokus.

Och det krävs ju ingen utrustning och det kan vara helt gratis.

Det var det jag hade för den här gången. Mitt mål med de här poddarna är att åtminstone ibland ge dig någonting att fundera över och jag hoppas att det har lyckats den här gången.

Om du vill testa de här ljudfilerna med mental träning som jag pratade om så kan du få det du behöver för att komma igång av mig, och det kostar ingenting. På min hemsida, monkeymindset.se finns det en ruta där du kan fylla i din emailadress och då skickar jag dig fyra ljudfiler med mental träning samt instruktioner. Jag har också ett lite mer utförligt träningsprogram som går att köpa och om du är intresserad av det så går du också till hemsidan och där finns en flik i menyn som heter träningsprogram.

Och jag kan väl också passa på att berätta att jag just nu arbetar med ett program för dig som vill veta mer om meditation, framför allt då om mindfulness, som är en typ av meditation. I det programmet så får du både det praktiska, alltså du börjar meditera, och så får du teorin och forskningen som finns bakom. Det finns jättemycket forskning gjort på just meditation. Och det här får du i föreläsningsform. Jag håller då föreläsningar inom olika delar och de här kan du förstås titta på i din egen takt. Mer info om det inom kort.

Tack för att du har lyssnat och vi hörs snart igen.