68. Så fungerar vanor 2 – Triggers

 

Naturliga triggers

Så det första steget är då att bestämma en trigger. Triggers kommer i olika former. Dels så finns det naturliga triggers, alltså sådant som du redan gör eller sådant som redan händer dig. Att borsta tänderna är ju visserligen en vana som du förhoppningsvis redan har men att borsta tänderna kan också fungera som en trigger. Om du vill börja med tandtråd så kan du använda tandborstningen som trigger. Varje gång du borstar tänderna så kör du också tandtråd. Det här exemplet har jag tagit från en kille som heter BJ Fogg. Jag länkar till hans arbete i anteckningarna till det här avsnittet.

Triggers kan också vara helt skapade av dig. Du vill gå och träna klockan sju varje kväll så du ställer alarmet i mobilen. Det anses generellt bättre att kunna hänga upp sin vana kring en naturlig trigger.

Varma och kalla triggers

Triggers kan också vara varma och kalla. En varm trigger är någonting du kan agera på omedelbart. Att borsta tänderna är en ganska varm trigger för tandtråd. I regel så kan du utan allt för mycket strul gå direkt från tandborstningen till tandtråden. Om du ser till att tandtråden är lättillgänglig och finns precis bredvid tandborsten så att de finns där när du lägger ifrån dig tandborsten så är triggern varmare.

Ett alarm på mobilen som ringer en fast tid varje dag är inte en lika bra trigger för tandtråd. Nu måste du gå till badrummet och hämta tandtråden när klockan ringer. Och eftersom du kanske befinner dig på olika ställen när klockan ringer varje dag så hjälper den här triggern inte till så mycket med att automatisera beteendet. Det här kallas för en kall trigger. Den kan du inte agera på omedelbart. Ju varmare trigger desto större chans har du att vanan ska sätta sig.