Man som håller sig för huvudet.

84. Så påverkas din hälsa av din syn på stress

 

Välkommen till Monkey mindset, jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare.

När jag började skriva den här podden skulle den handla om självkänsla och om att vara snäll och förlåtande mot sig själv.

Men den gled över till att istället handla om stress och om vår individuella inställning till stress. Hur vår syn på stress kan påverka inte bara hur vi reagerar på- eller presterar under stress men också hur vi påverkas fysiskt av det. På lång sikt. Alltså hur din inställning till stress kan öka eller minska risken att råka ut för stressrelaterade sjukdomar eller till och med dö.

På slutet kommer jag ge förslag på hur du kan börja skifta din egen inställning, både gentemot stress och andra saker. OM du tror att du kan tjäna på det.

Jag har ju pratat om detta tidigare men vad vi är ute efter är ju en inställning till saker och ting som är konstruktiv. Som syftar till att bygga upp dig istället för att bryta ner dig. Och det var där jag hade tänkt börja podden. Istället slutar den där och jag tar tag i resten i ett kommande avsnitt.

Forskade om synen på stress

Det jag kommer att prata om idag har jag hämtat från Kelly McGonigals arbete. Hon har skrivit flera böcker, en av dem heter "The Upside of Stress" och hon har också hållit en väldigt populär TED-föreläsning i ämnet. Jag länkar till både boken och föreläsningen i anteckningarna till det här avsnittet.

Kelly McGonigal berättar en historia om en studie där 30000 amerikaner följdes under åtta år. Försökspersonerna fick dels uppge hur mycket stress de upplevde och hur de såg på stress. Såg de det som att stress är dåligt och ohälsosamt eller såg de det som att stress kan vara någonting positivt och upplyftande.

För om man tänker på vad stress egentligen är och går tillbaka några tusen år, så handlar det ju om att hjärtat börjar slå lite snabbare, att adrenalin och oxytocin frigörs bland annat, alltså att kroppens fight or flight response triggar igång. Kroppen förbereder sig för att möta någon typ av utmaning. Så det är ju i grunden en överlevnadsmekanism.

Man kollade i alla fall stressnivån och inställningen till stress i den här studien och så kontrollerade man hur många i studien som efter en viss tid dog.

Det visade sig att de som upplevde mycket stress i sina liv löpte en 43 procent större risk att dö i förtid än de andra grupperna. Men bara om de samtidigt hade en inställning av att stress var dåligt för hälsan. De som hade en mer positiv inställning till stress löpte lägst risk av alla grupper att dö.

Påverkar den fysiska reaktionen

För att försöka förstå vad det här handlar om så har man gjort andra experiment. Bland annat ett på Harvard där försökspersoner utsatts för stress genom olika uppgifter som till exempel försöka räkna matte under tidspress och med en massa distraktioner eller att tvingas prata inför publik där publiken gav noll positiv feedback. Dom bara satt där och såg tjuriga ut. Man skapade alltså den här stressresponsen. Den här fysiska reaktionen. Och så har man kollat vad som händer i kroppen.

Bland annat så visade det sig att blodkärlen i hjärtat betedde sig olika beroende på vilken inställning man hade till stress. De som kunde se stress om något positivt, deras blodkärl var mer avslappnade, ungefär på samma sätt som de är när man känner glädje eller mod.

Medan de som hade en mer negativ syn på stress, deras blodkärl drog ihop sig mer. På ett sätt som inte är långsiktigt hälsosamt.

Och din inställning till stress påverkar också hur väl du presterar. Bara genom att byta självprat när du står inför en stressfylld situation "från att säga till sig själv att bli lugn, som är den naturliga reaktionen hos nio av tio (det finns undersökningar på det, till att säga till sig själv att man är upprymd, att man vill bli peppad, gör att prestationen blir helt annorlunda.

När man säger till sig själv att man behöver bli lugn bekämpar man ju kroppens signaler. När man vill bli upprymd och peppar sig själv kan man ta hjälp av de reaktioner kroppen avger.

Din inställning till stress påverkar alltså din fysiska hälsa. Stress i sig behöver inte vara något skadlig utan hur vi ser på att vara stressade spelar också in.

Börja observera din attityd

Så hur förändrar vi då vår syn på någonting? Hur skiftar vi från att bekämpa något, en tanke eller en känsla, till att välkomna samma sak?

Hur får vi bort de här tankarna av att jag vill inte vara här, jag vill inte känna så här, jag borde inte tänka så här. Jag borde inte vara stressad, det är inte bra för mig. Men vänta nu. Det kan ju vara bra. Bara jag tycker att det är bra. Det har jag ju hört i Daniels podd. Varför kan jag inte tycka att det är bra? Varför är just jag så dum? Och så vidare och så vidare.

Det kan bli som en ond cirkel där vi kanske vill tänka positivt men blir arga på oss själva för att vi inte lyckas.

Att bara ställa om och över en natt börja tänka nytt, är så nära ett omöjligt uppdrag man kan komma. Men vad du kan göra är att börja träna på att notera dina tankar. Observera ditt självprat och skriva ner vad du säger till dig själv. Det räcker att börja med tre gånger per dag. Kanske sätter du tre olik alarm och noterar vad du tänker på, eller hur du pratat med dig själv när alarmet går.

Eller så bestämmer du tre fasta tidpunkter. De första minuterna på morgonen. de första minuterna på jobbet. Och precis när du kliver över tröskeln. bara som exempel.

Eller kanske notera det du säger till dig själv i anslutning till något visst ämne. din idrott, kanske. Eller i det här fallet stress.

När du gör detta, och är ärlig mot dig själv kommer du att upptäcka att kanske 80 procent av det du tänker om något bara finns i ditt eget huvud. Minst. Det speglar inte den objektiva verkligheten.

Din interna dialog, kategoriserar saker i bra och dåligt. I din interna dialog drar du slutsatser om vad saker betyder eller om vad folk menar. du skapar mening i sådant där ingen mening finns att hitta.

Om du är som de flesta av oss så är kategoriserandet och meningsskapandet inte positivt och konstruktivt för det leder till att du oroar dig och gruvar dig och stressar upp dig.

Och när du börjar göra så här och tänka i de här banorna, du som håller på med meditation känner säkert igen dig i det jag pratar om nu, så är det mycket enklare att kliva ur ditt huvud.

Du är inte längre dina känslor. Istället för att vara arg eller stressad och helt uppslukad av känslan så blir det enklare att konstatera att du nu känner ilska eller oro och en del av dig kan titta på känslan, känna känslan. Nästan utifrån.

Se dem för vad de är. De är känslor och tankar. De är inte detsamma som verkligheten. Och då blir det enklare att förändra dessa känslor och tankar.

Övning: Skriv ner ditt självprat

Så övningen jag föreslår, trots den här långrandiga förklaringen, är helt enkelt att du tre gånger om dagen under en förutbestämd tid, till exempel fyra veckor, börjar skriva ner ditt självprat.

Som alltid, att veta hur man gör, eller att tycka att det låter intressant, har ingen effekt på ditt resultat. Allt som betyder någonting är att göra.

Det var allt för den här gången. Jag har satt ihop en pdf med huvuddragen från dagens podd. Där jag listar hur de här olika inställningarna till stress kan se ut och där jag har skrivit ner övningen om du vill ha den på papper.

Du kan få det här genom våra fria medlemssidor och du får tillgång till dem genom att signa upp dig på vår hemsida monkeymindset.se. Och fria betyder ju att de är gratis.

Tack för att du har lyssnat, jag hoppas att vi hörs snart igen.