9. Ta kontroll över ditt liv

 

Välkommen till Monkey mindset. En podcast som framför allt men inte bara handlar om mental träning. Jag heter Daniel Sjöstedt och jag är mental tränare. Du lyssnar på avsnitt nio och i dag kommer jag att testa någonting lite annorlunda. Jag vill dela med mig av en tanke. Den är inte helt färdigtänkt men jag hoppas att du kommer att få ut någonting värdefullt ändå.

Dom kommande tio minuterna kommer att handla om att ta kontroll över sitt liv. Mer specifikt så ska jag prata om hur vi kan ta hjälp av världsledande experter för att på ett systematiskt sätt få kontroll över våra liv.

Kan du skapa system?

Jag har funderat en del på hur vi ska kunna ta tillvara all den här kunskapen som finns så lätt tillgänglig nu. Kan vi bygga system som gör våra liv bättre? Avsevärt bättre? Både på lång- och kort sikt? 

Så vad menar jag då med system. Jag kallar det system men häng inte upp dig på ordvalet, det skulle gå lika bra att bara använda ord som förenkla eller förbättra. För i grunden är det mycket enkelt. Du delar helt enkelt upp ditt liv i olika delar och så försöker du göra varje del så bra som möjligt utifrån de krav du har. Du konstruerar en arbetsprocess. Precis som man på en fabrik arbetar efter ett schema. För att komma till D måste vi först göra A sedan B och sedan C. Och vi gör A, B och C på följande sätt.

Så kan du tänka med de olika delarna av ditt liv.

Syftet med att bygga system är flera. 

Dels är det att få rätt saker gjorda. Och med rätt saker menar jag sådant som för dig i den riktning du vill gå. Det handlar alltså om att du tar ett helikopterperspektiv, ett långsiktigt grepp om ditt liv. 

Du börjar ställa frågor till dig själv:

  • Vad lägger jag min uppmärksamhet och min energi på idag?
  • Är det rätt saker?
  • Kommer det att ta mig dit jag vill?

Och nu pratar jag inte bara materiellt eller karriärmässigt jag pratar också om sådant som relationer, hälsa och allmänt välbefinnande.

Allt hänger ihop som en helhet

Och så handlar det om att göra det här sakerna på rätt sätt. Att effektivisera sådant som du gör regelbundet, kanske varje dag eller till och med flera gånger per dag. Kan du till exempel skapa ett enkelt system för hur du äter kan du spara både tid, pengar och mental energi. Samtidigt som din hälsa förbättras eftersom kvaliteten på det du stoppar i dig blir högre. 

Det har aldrig funnits en bättre tid att börja arbeta aktivt med system än just nu. Skälet till det är all kunskap som finns tillgänglig. Kunskap i världsklass som oftast är gratis. 

I det första avsnittet av Monkey mindset pratade jag lite om vad mental träning är för något och då sa jag att vi jobbade med att först må bättre för att sedan fungera bättre och till sist prestera bättre. De här tre delarna fungerar ju parallellt, det är inte så att man bockar av en innan man kan börja med en annan, och även om mycket av arbetet sker inom dig så gör vi också mycket i form av  praktiska handlingar och övningar ute i verkligheten.

Så på det sättet jag jobbar är då att skapa bästa möjliga förutsättningar för att du ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Och då blir det naturligt att man ser det som ett helhetsperspektiv. När vi fungerar bra mentalt så är det lättare att fungera bra praktiskt ute i vardagen och när vi har vår vardag i balans så mår vi oftast också bättre mentalt.

Allting hör ihop. Jag hoppas att du hängde med i den lite snurriga förklaringen. 

Testa att göra månadsmeny

Ett bra exempel på något som många skulle kunna systematisera tycker jag är mat, som jag pratade om nyss. Ett system för mat, som tilltalar mig, är att arbeta efter en månadsmeny.

Ett fem veckors matschema är ett exempel på ett system som underlättar vardagen.

Då bestämmer du i förväg rätter för en månad och sedan går du runt på dom. Du använder alltså samma meny varje månad. När systemet sitter blir det enkelt att både handla och laga maten. Du behöver inte lägga någon energi på att komma på middagar varje dag och om du komponerar din månadsmeny på ett bra sätt så vet du att det ni lagar är nyttigt och gott. 

Och det som gör det här så bra är att det numera är enkelt att göra en månadsmeny. Du behöver inte sitta och slå i kokböcker med papper och penna utan det finns klara månadsmenyer att hämta hem från nätet om du vill ha det så. Och med tjänster som matkassar och hemkörning så kan du i praktiken ha en färdig shoppinglista på någon av dom här matbutikerna på nätet och en gång i månaden eller varannan vecka klicka på en knapp och så har du råvarorna utanför din dörr nästa dag.

Så bara genom att införa en månadsmeny tror jag att många skulle tjäna både tid, pengar, energi och hälsa. Och efter en eller två månader, som det säkert tar att sätta systemet, så flyter det, då ser jag inga nackdelar. 

På det här sättet kan du jobba med fler delar av ditt liv, både ditt karriär-jag och ditt privat-jag.

Små steg i rätt riktning

Låt säga att du har ett mål att inom fem år jobba utomlands. Med ett systemtänk börjar du nu fundera på vad som skulle krävas för att det här skulle kunna bli verklighet. Vad kan du göra för att förbättra dina chanser att nå ditt mål? Låt oss säga att en av de sakerna du kommer fram till är att du skulle bli mer attraktiv för utlandstjänst om du lärde dig ett språk till. 

I den gamla världen så hade du anmält dig till en språkkurs. Kanske en timma i veckan på kvällstid i ett klassrum under något eller några år. Ganska jobbigt,  en relativt stor uppoffring. Troligtvis hade det inte blivit av. Du hade skjutit upp det. Ditt mål om att jobba utomlands inom fem år hade med tiden omformulerats till en allmän önskan. Någonting som skulle vara kul om det hände men som du inte aktivt kämpar för att nå.

I dag kan du ta det här projektet, att lära dig ett språk, och skräddarsy ett system som ser ut exakt på det sätt som passar dig bäst. Genom internet har du tillgång både traditionella språkkurser och till människor som är världsledande i hur man lär sig språk. Ofta är informationen gratis och du kan välja upplägg och omfattning helt själv. Vill du lägga tio timmar i veckan gör du det, vill du lägga fem minuter per dag, gör du det. 

Du har full frihet att själv välja tidpunkt. Det är inte orimligt att tro att du eller jag skulle kunna lära oss ett nytt språk på ett år genom att bara använda tiden vi pendlar till jobbet. Som ett exempel. Sådana är möjligheterna.

Så här kan du lära dig vad som helst idag. Du kan styra din egen vardag på ett helt annat sätt än som var möjligt för bara tio år sedan. Jag tycker att det är helt fantastiskt.

I avsnitt sju så sa Stig Wiklund:

att vi ofta överskattar vad som kan hända på kort sikt men underskattar vad vi kan åstadkomma på lång sikt.

Så genom att tänka på det här sättet, att skapa system, så ser du till att du hela tiden tar små steg i rätt riktning. Du konstruerar dina dagar så att du automatiskt rör dig åt det håll du vill gå.

Vad behöver du göra annorlunda

Det som krävs är att du sätter dig ner och funderar på de olika delarna i ditt liv. Eller kanske bara en del i taget. Ställer frågor och skriver ner.

  • Var är du idag?
  • Var vill du vara?
  • Vad måste hända för att du ska komma dit?
  • Kan du göra saker som du gör idag annorlunda för öka chanserna att komma dit du vill?
  • Vilka fördelar finns det med det nya sättet? vilka nackdelar?
  • Är du beredd att köpa den förändringen? Om inte, finns det något annat sätt.

Vi har bokstavligen all världens kunskap tillgänglig med en knapptryckning. Människor som är experter på psykologi, träning, business, kost, blomodling eller vad du vill.  Men som jag sa i ett annat avsnitt, det om FOMO, så är vi omogna just nu. Vi vet inte vad vi ska göra med den här enorma möjligheten. Så vi använder internet till att kolla vad våra bekanta åt till lunch eller vem som sa vad backstage på melodifestivalen.

Låt nu inte det här skapa stress. Att du ska börja göra en massa nya saker och att du ska göra dem i världsklass. Det är precis tvärtemot vad jag egentligen vill säga. För egen del del försöker jag använda det här sättet att tänka till att förenkla. Att göra färre saker i mitt liv men att det som jag gör, det som verkligen betyder något för mig, det gör jag så bra jag kan.

För det finns en glädje i att känna att man rör sig åt rätt håll. att man hela tiden utvecklas. ATT det går framåt är mycket viktigare för ditt välbefinnande än hur fort det går framåt.

Gå gärna in på min hemsida www.monkeymindset.se. Om du signar upp dig för mitt nyhetsbrev så skickar jag dig fyra stycken ljudband med mental träning. Det är samma ljudband som ingår i min app som heter just mental träning men jag ger dem till dig gratis.

Tack för att du har lyssnat. Jag hoppas att vi hörs snart igen