Gandhis bortglömda metod för ökad mental styrka

Om du vill att din kropp ska bli starkare behöver du träna den. Detsamma gäller för ditt sinne. Mental träning är en systematisk metod för att få bättre mental kondition och starkare mentala muskler.

Prenumerera på nyhetsbrevet om du vill ha gratisresurser för att komma igång med mental träning:

www.monkeymindset.se

Det här är en nyinspelning av ett tidigare avsnitt av Monkey mindset.

 

Utskrift av avsnittet:

Välkommen till Monkey mindset, jag heter Daniel Sjöstedt. 

I det här avsnittet kommer jag att prata en del om mental träning.

Det finns en historia om hur Mahatma Gandhi alltid insisterade på att han skulle ha en timme avsatt för meditation varje dag.

Och Gandhi verkade under första halvan av 1900-talet, han var en indisk politiker och aktivist som kämpade för mänskliga rättigheter, han förespråkade icke-våld och han ledde Indiens kamp för självständighet gentemot Storbritannien.

I alla fall, när Gandhis schema blev för fullt sa hans medhjälpare till honom att han nu hade så mycket att göra att det inte längre var möjligt att lägga en hel timme på meditation.

Gandhis ska då ha svarat "om jag har mycket att göra är det bäst att jag från och med nu lägger två timmar per dag på meditation".

Gandhis resonemang här kan ju tyckas vara bakvänt men när man tänker efter lite så är det logiskt.

När kraven ökar behöver vi ta hänsyn till det och se till så att vi är tillräckligt starka för att klara av dem.

Det borde vara självklart.

Om vi har en maskin i en verkstad som ska klara stora påfrestningar behöver vi ju vara säkra på att den klarar av kraven, innan vi belastar den.

Och om maskinen sedan ska kunna klara av ännu mer är det givet att maskinens prestanda behöver förbättras.

Och vi behöver kontrollera att den är hel och se till att sköta underhållet.

Samma sak med vår egen fysik.

Om du ska prestera fysiskt bygger du först upp din kropp.

Ingen som åker Vasaloppet räknar med att konditionen ska komma under själva loppet.

Utan då ser du till att du är stark nog att kunna avsluta loppet redan innan du ställer dig på startlinjen.

Och om du tränar trots att du är skadad eller om du inte vilar när du är sliten, så är risken stor att påfrestningen du utsätter kroppen för, bryter ner i stället för att bygga upp.

Det är logiskt och självklart att det är så.

När det gäller vår mentala styrka och vår mentala prestation, tänker vi underligt nog inte så. I alla fall inte de flesta av oss 

Många upplever att den mentala belastningen ökar.

Och att fler och fler far illa.

Och lite eller inget, tyder på att den här utvecklingen ska stanna av eller vändas.

Ändå så görs väldigt lite för att träna upp de förmågor som behövs för att klara av de här förändringarna.

När du får mer att göra och mer att tänka på är det ingen som först ser till att du är stark nog, eller har verktygen som krävs, för att klara av dem.

Du förväntas anpassa dig under tiden.

Och tyvärr är det inte många av oss som är som Gandhi, som har styrkan och kunskapen säga ifrån och först skapa förutsättningarna för att kunna klara av den här högre belastningen.

Det är lätt att se när du inte klarar av någonting fysiskt. Benen viker sig. Lungorna säger ifrån. I värsta fall går saker i din kropp sönder.

Med mental påfrestning är det  annorlunda. Stress kommer krypande. Den är möjlig att dölja, åtminstone ett tag, åtminstone inför andra. Du kan hålla masken på jobbet och bryta ihop när du kommer hem. Eller bara köra på … dag efter dag efter dag .. tills vi plötsligt en dag inte kan sluta gråta eller inte kan ta oss ur sängen. 

Det händer. Överallt. Varje dag.

Vanligtvis är det först nu du får hjälp för att bygga upp din mentala styrka.

När du i någon mån har kraschat.

När du är långt nere på minus får du hjälp att komma tillbaka upp till noll.

 

Men noll räcker inte. Om du går tillbaka till samma mentala påfrestning som tidigare, vilket ju är troligt att du kommer att göra…

… så riskerar du att återigen hamna där du hamnade förra gången.

 

Inom mental träning jobbar vi med att bygga upp styrkan innan du utsätts för påfrestningarna.

Vi använder metoder och verktyg som gör att du, om vi ska forsätta de här liknelserna med en maskin, kan klara mer belastning men fortfarande fungera lika bra eller till och med bättre.

Att du, när du står på startlinjen, är tillräckligt stark för att klara av dem påfrestningar som väntar.

Min approach till det här ämnet – mental träning – är att mental styrka, precis som fysisk styrka, är en träningssak.

När man hör begreppet mental träning så tänker nog många automatiskt på elitidrott.

Kanske har man hört någon sportstjärna prata om hur viktigt den mentala träningen har varit för deras framgångar eller så är det någon som har misslyckats i ett stort mästerskap som nu tar in en mental tränare för att kunna bli bäst när det gäller.

Och mental träning är väldigt stort inom idrotten. Ofta är det det just den mentala biten som är skillnaden i världstoppen.

Men mental träning är så mycket mer än att prestera som bäst när det gäller som mest.

Det är någonting alla kan ha stor nytta av och effekterna av mental träning genomsyrar hela livet. Det är någonting du har med dig i vardagen.

Om jag ska förklara det så enkelt jag bara kan så handlar det om att träningen gör så att dina tankar, dina känslor och dina inre bilder jobbar för att hjälpa dig i livet, istället för att stjälpa dig.

Att det som sker inom dig, jobbar för dig.

För många av oss är det precis tvärtom. Åtminstone när det bränner till. Våra tankar och känslor hindrar oss från att fungera så bra som möjligt. Och det kan leda till olika grader av tråkigheter.

En stor del av den mentala träningen handlar om att må bättre. Då pratar jag om faktorer som stress och sömn och självkänsla och hur du ser på livet.

För om du mår bättre så fungerar du bättre och när du fungerar bättre så ger du dig själv förutsättningarna som behövs, kom ihåg det här med Gandhi, att också prestera bättre.

Och egentligen så är det inget nytt, inga revolutionerande, jag tror att många intuitivt vet de här sakerna.

Men skillnaden på att till exempel läsa en bok eller lyssna på en föreläsning och att ägna sig åt mental träning är att inom den mentala träningen så nöjer vi oss inte med att veta vad vi borde göra och hur vi borde tänka. Vi tränar på det.

Tränar på precis samma sätt som en löpare behöver träna löpning för att bli bättre.

Så vi avsätter tid där vi fokuserar på att bli just bättre. Mentalt starkare.

Det kräver inte så mycket tid men om du lägger en kvart om dagen så kommer du ganska snabbt att märka positiva resultat vad gäller din upplevda livskvalitet.

Och den mest grundläggande delen av mental träning sker med ljudfiler.

För enkelhetens skull kan man säga att det är ungefär som en guidad meditation.

Lars Eric Unestål som är den mentala träningens gudfader har släppt många sådana här ljudband.

De är jättebra och var du kan köpa dem är lätt att hitta om du googlar. Dom har till och med en app att ladda ner. Det finns andra som också har gjort sådana här ljudfiler.

Jag har till och med gjort det och om du vill testa så är kan du gå in på min hemsida monkeymindset.se och där hittar du både ljudfiler och instruktioner som hjälper att komma igång.

Det kostar inget. 

Så om du vill kan du börja med det här redan idag. Du kan ge det en vecka och se vad som händer. Det första du jobbar med är avslappning, att lära dig slappna av riktigt ordentligt. Det är grunden i mental träning och framöver kommer jag att pratat mer om varför det är så viktigt.

Det var allt för den här gången. Tack för att du har lyssnat.