Så fattar du bättre beslut genom att hacka din motivation

Genom att förändra ditt mindset och tänka annorlunda kan du öka dina chanser att komma iväg till gymmet och att låta bli chipspåsen.

Prenumerera på nyhetsbrevet om du vill ha artiklar och gratisresurser för som bland annat hjälper dig att komma igång med mental träning: www.monkeymindset.se

Det här är en nyinspelning av ett tidigare avsnitt av Monkey mindset.

 

Utskrift av avsnittet

I det här avsnittet kommer jag att prata om strategier för beslutsfattande.

Jag ska visa hur du kan tänka och agera för att undgå den där chipspåsen mitt i veckan.

Och så ska ge dig en strategi som kommer att göra det mycket enklare att komma ut i löpspåret eller att komma iväg till gymmet. 

För som du säkert vet så räcker det ofta inte med att veta vilket beslut du bör fatta utan det som betyder något är huruvida du lyckas att fatta beslutet i just den stunden det behöver fattas.

Och det är sådana beslut jag tänker prata om idag.

Sådant som du gör utan att du egentligen vill det eller sådant som du inte gör trots att du vill få det gjort.

För att ge ett exempel så vet du förstås att du inte borde öppna den där chipspåsen klockan halv elva en tisdagkväll.

Ändå gör du det.

Det beslut du borde fatta – nej – är egentligen självklart.

Du vet både hur och varför, men i stunden, i det skarpa läget, lyckas du inte.

Du faller för det omedelbara begäret.

Och innan jag börjar så vill jag vara tydlig, att det här med att fatta beslut, få saker gjort och att bryta vanor, kan vara väldigt komplicerade.

Ofta så är det inte så enkelt att bara säga "gör så här istället för sådär" så löser sig problemet.

För det vet vi ju redan. Jag vet att jag borde motionera. Jag vet att jag inte borde ta på mig mer arbete när jag redan har för mycket att göra. Men ändå kommer jag inte i väg till gymmet, ändå så är det jag som kliver fram när chefen frågar vem som kan ta på sig att styra upp det här nya projektet som vi ska sätta i gång efter nyår.

För det handlar ju ofta inte bara om att bara göra eller inte göra, det finns en massa saker under ytan. Min självbild kanske, eller min lojalitet eller rädsla för att inte göra nog, eller min vilja att vara till lags. Det kan finnas massor av skäl till att någonting som för en person är jätteenkelt, för en annan kan vara någonting som man har kämpat med hela sitt liv.

Så det är inte alltid enkelt, det är inte alltid svart eller vitt. Viktigt att komma ihåg.

Men …om du gör det jag kommer att beskriva nu …

så bör dina chanser att lyckas öka avsevärt.

Det finns många komponenter som spelar in i det här med att fatta beslut men en sak som du behöver förstå är att såväl din förmåga att fatta bra beslut som din självdisciplin fungerar ungefär på samma sätt som en muskel.

Ju mer du använder en muskel utan vila, desto svagare blir den.

Desto mer utmattad blir den.

Och detsamma gäller alltså både din förmåga att fatta bra beslut och din självdisciplin.

Det är sällan du kliver upp på morgonen, kraschar framför tv:n och öppnar en påse chips, för när du är utvilad så kan du med lätthet stå emot begäret och fatta det beslut du vet är rätt.

Svårigheterna kommer som sagt på kvällen, när det är sent och du kanske har jobbat en hel dag. Då är de här två musklerna "och nu gör jag sådana här kaninöron med fingrarna" utmattade, de orkar inte stå emot.

Det finns experiment där försökspersoner fått i uppgift att lösa mattetal som i verkligheten var olösbara.

Forskarna vill se hur länge olika grupper försökte innan de gav upp.

Innan experimentet hade man utsatt försökspersonerna för en liten övning i självdisciplin, utan att de visste om det.

Framför dem i väntrummet ställdes ett väldoftande fat med kakor fram. Vissa grupper fick äta kakorna, andra blev ombedda att inte göra.

När de sedan fick börja jobba på matteproblemet visade det sig att grupperna som inte fått äta några kakor i regel gav upp tidigare än den andra gruppen.

De hade redan behövt slösa sin självdisciplin på att motstå kakorna och därför hade de mindre kvar när de kom till ett verkligt problem.

Jag kommer att länka till en text där de här experimenten med självdisciplin beskrivs och även till en artikel som inte håller med om den teorin.

Du hittar den i anteckningarna till det här avsnittet.

Det finns en intervju med Barack Obama i Vanity Fair, jag länkar till den också, där han berättar att han har valt bort beslut om vad han ska äta eller vad han ska ha på sig. Han har så många stora och viktiga beslut att fatta under en dag så han vill inte slösa någon energi på dessa små och i sammanhanget meningslösa beslut.

För dig betyder det att du behöver jobba för att du ska fatta de viktiga och svåra besluten, när din beslutsfattarförmåga är som bäst, vanligtvis när du är utvilad.

Det betyder också att du aktivt kan arbeta för att stoppa dig själv från att fatta några beslut när du är trött och din självdisciplin är låg.

Den här strategin kan göra underverk, speciellt när det kommer till saker som till exempel mat- och motionsvanor.

Du vill låta "tio-på-förmiddag"-versionen av dig själv fatta beslutet huruvida du ska äta chips eller inte idag. Du vill inte lämna det beslutet till din "elva-på-kvällen"-version.

Så "tio-på-förmiddag"-versionen ser till att göra det så svårt som möjligt för "elva-på-kvällen"-versionen att fatta egna beslut.

Kort sagt så vill du göra det så lätt som det bara är möjligt att fatta rätt beslut, och så svårt som det bara är möjligt att fatta fel beslut.

Och, och det här är viktigt, lätt att fatta rätt beslut och svårt att fatta fel beslut, exakt i den sekund som beslutet ska fattas.

Rent praktiskt så kan det i chips-fallet betyda att du är noga med att inte ha chips hemma på vardagarna eller om du ändå måste ha det, gör det så svårt som möjligt för dig att komma åt dem.

Kanske lägga den högst upp på en hylla ute i garaget eller något sådant.

Så att när du får chipssuget på kvällen, så är så jobbigt att göra allt som krävs för att få tag i den där chipspåsen, att du inte tycker att det är värt det.

Jag kan ta ett exempel från mitt eget liv.

Jag har använt en version av det här för mitt eget twitter-användande. I perioder har jag varit så mycket på twitter … och även om det heter något annat nu så vet du vad jag menar … att det påverkat mitt humör och också hur mycket jag får gjort.

Så jag har bestämt att om jag ska vara på twitter så behöver jag först ladda hem appen och logga in.

Varje gång.

Så när jag har kollat twitter så tar jag bort appen från mobilen.

Jag har alltså medvetet försvårat för mig själv och det leder till att min tid på twitter har minskat massor. Det är ju inte svårt att installera appen. Sammalnagt tar det bara en minut. Men den här minuten det tar fungerar både som ett filter och ett hinder.

Dels är det lite jobbigt och det har effekt. Dels så sker det inte bara av automatik, beslutet behöver vara medvetet .

Så återigen, gör det så lätt som möjligt att göra det du vill och så svårt som möjligt att göra det du inte vill. Och med lite fantasi finns det massor att göra här.

En annan sak som du kan använda till din fördel är det här med motivation och hur motivation egentligen fungerar i vissa lägen.

Om vi till exempel pratar om träning och motion, att ta sig ut och springa eller att åka till gymmet och köra ett spinningpass.

Vad är det exakt vi menar när vi säger att vi känner motivation för att träna? 

När är det du behöver som mest motivation?

Vanligtvis är det inte när du står på gymmet och det är två minuter kvar till passet ska börja eller när du precis har börjat jogga och är femtio meter hemifrån. 

Där det kräver mest motivation, eller mest viljestyrka, är innan du ens har kommit igång.

Det är så lätt att bli kvar i soffan. Det är så lätt att skjuta upp tills i morgon eftersom det är så mycket att göra idag.

Det känns jobbigt att snöra på sig skorna eller att packa väskan eller lämna det du håller på med för vi har skapat en bild inom oss hur det kommer att vara när vi tränar.

Det är här, innan själva utförandet, det mesta motståndet finns.

Det stora motivationshindret infaller ju inte mellan armhävning 12 och armhävning 13, utan mellan armhävning 0 och armhävning 1, eller hur?

När vi väl har kommit ner på golvet och gjort en armhävning, eller när vi har tagit oss utanför ytterdörren med löparskorna på eller när vi väl kliver in på gymmet, är nästan all av den här jobbiga motivationsdelen redan gjord.

Det svåra är alltså inte att träna, det svåra är att ta sig ut genom ytterdörren.

Och när du tänker efter så är ju det inte alls svårt. Det är ju jättelätt. Men tankefiguren du målar upp runt träning hindrar dig från att ens komma iväg

Du kan använda det här på följande vis. Kräv inte av dig själv att du måste träna, kräv  istället bara att du ska komma igång. Komma ut genom ytterdörren och jogga 200 meter till exempel eller att bara ta dig till gymmet och dra kortet. Det är ditt mål.

Att komma igång är ditt mål. Viktigt!

Samtidigt använder du den första strategin och gör det så lätt det bara är möjligt att komma igång.

Gymväskan är redan packad och väntar vid ytterdörren till exempel.

När du väl har uppfyllt målet, har du gjort det du ska.

Då är det ok att vända hem igen. Du förstår förstås att det som kommer att hända är att du nästan jämt kommer att träna ändå. För om du bara lyckas komma så här långt är de största hindren redan övervunna.

Men det är viktigt att det verkligen är ok att vända, att inte träna, så länge du har gjort det som var målet. Annars kommer motståndet att komma tillbaka.

Jag gissar att du kommer att vända utan att träna kanske tio procent av gångerna. Högst. Och det är ok. 

Men om du märker att du vänder 80 procent av gångerna så behöver du en annan strategi, då fungerar inte den här på dig. 

Så det var två sätt att agera och tänka för att få en bättre strategi för dina beslut.

Det första handlade om din självdisciplin och din förmåga att fatta bra beslut. Försök att fatta dina beslut redan innan. 

Låt inte den trötta och lättpåverkade versionen av dig själv fatta besluten. Gör det önskade beteendet så enkelt som möjligt och gör det oönskade beteendet så svårt som möjligt.

Det andra handlade om motivation. Det jobbigaste är ofta att komma igång.

Gör det därför så enkelt som möjligt att komma igång och låt det vara ditt mål. För om du bara kommer igång sköter sig resten ofta själv.

Det var allt jag hade.

Stort tack för att du har lyssnat, ta hand om dig, så hörs vi.

 

Länkar

Obama försöker att fatta så få beslut som möjligt

Studien jag pratade om

En artikel som inte håller med om att beslutsfattande och självdisciplin fungerar som en muskel